Djur och lagen

Ny lagstiftning om invasiva arter inom EU

2015-12-04 17:44 #0 av: Minoth

den nya lagstiftningen har gått igenom och det kommer att påverka inte minst några exotiska djur. Lagstiftningen innebär att det kommer vara förbjudet att importera, transportera, sälja och inneha dessa djurarter. Bland annat gäller det Jordekorrar och tre arter av ekorrar till. 

http://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/invasive-arter/invasive-arter-i-eu/

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2015-12-05 19:42 #1 av: Alwyn

Observera att det inte kommer att vara förbjudet att inneha dem om de införskats innan lagstiftningen börjar gälla. Man får då behålla dem tills de dör. Jag har ju två Sibiriska Jordekorrar, vilket står med på listan. Det kommer inte att beröra mig så mycket eftersom jag inte planerat avel eller införsel av fler. 

Kommersiella verksamheter så som djurparker kommer att bli tvungna att göra sig av med sina djur inom en två års period och många stackars djur kommer alltså att avlivas, bland annat Tvättbjörnar. Jag tycker det är fruktansvärt, även dessa borde få leva livet ut enligt mig. 

Anmäl
2015-12-06 07:18 #2 av: Ypsilon1

Jag vill påpeka att EU's förordning om invasiva främmande arter gäller från 1 januari i år, 2015. Den 4:e december röstade medlemsstaterna om själva listan, dvs vilka arter som ingår.  Denna artförteckning är dock inte definitiv utan kommer att uppdateras och utökas med nya arter. 

Inte alla djurparker i EU kommer att drabbas automatiskt av den övergångsbestämmelsen som nämns ovan i #1 och som gäller 'kommersiella lager'. Sådana 'kommersiella lager' kan också överföras till forsknings- eller bevarande verksamheter, som får fortsätta hålla individer av dessa arter.  Dessutom fungerar vissa djurparker  just som sådana verksamheter.  Sen finns det också möjligheten att ansöka om tillstånd att få hålla djuren i, t.ex., forskningssyfte. 

Anmäl
2015-12-06 09:29 #3 av: Alwyn

#2 Det låter ju lite mer hoppfullt för djuren i djurparker Ypsilon! Men menar du att djuren måste ha införskaffats av privatpersoner före 1 januari 2015? Det kan ju inte stämma eftersom arterna på listan röstats fram nu i december som du säger, och sedan tar det tid innan varje land i EU uppdaterat sina lagar så att de stämmer med EU s...eller hur menar du?

Anmäl
2015-12-06 17:50 #4 av: zickan

Sidan är från danmark. Men det gäller alltså¨också i sverige och alla eu länder? Hittar nämligen inget om detta på svenska sidor. Försökt söka igenom jbv, men hittar inget och får inget på sökningar. Hittar inget på europaportalen heller. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2015-12-06 18:39 #5 av: Alwyn

Ja alla EU länder kommer bli tvugna att anamma denna bannlysning, det jag inte förstått ännu är vilket datum det kommer att göras i Sverige.

Anmäl
2015-12-06 21:34 #6 av: zickan

Udda är ju att om alla eu länder skall köra detta. På varför det inte skrivs ut mer på fler håll. Bla nu sveriges sidor. Man bör ju gå ut med sånt här i bra tid innan lagen träder i kraft. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2015-12-06 21:37 #7 av: Alwyn

Ja det är helknäppt! Varför för-varnar de inte i god tid!?

Anmäl
2015-12-07 01:14 #8 av: Minoth

ja alltså beslutet gick ju igenom häromdagen tydligen. mer information kommer nog snart

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.