Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 10464 ggr
Melissa V
2013-04-18, 23:54

Springhare

Springharen (Pedetes capensis) är det enda djuret av sin art och kommer ursprungligen från den afrikanska öknen men finns som ett fåtal i fångenskap. Deras utseende gör dom uppseendeväckande då dom ser ut som en korsning mellan flera olika arter

Utseende!
Trots att deras utseende mest påminner om en blandning av flera arter så tillhör springharen gruppen gnagare. Den är bara 40 cm till kroppslängden och väger ca tre till fyra kilo.
Till utseendet har den kraftiga bakre ben medan främre benen är kortare och utformade som händer med långa och krökta klor som gör dom utmärkt att gräva med. Likt kängurun så gör den uppriktade hopp och kan komma upp till nio meter långa hopp. Den har lång yvig svans som används till roder eller att hålla balansen samt den sandfärgade literödaktiga pälsen har ett ljusare magparti bortsett från ärontippen och svanstippen som är svarta.

Det är enkelt att se när dessa djur inte mår bra då deras öron kan falla ner och ger deras ansikte ett ynkligt uttryck som få kan missta. Men man ska inte missta det från när dom sover eller är nyvakna då öronen hänger även då.

De vilda!
Springharen i det vilda kommer från den afrikanska öknen och lever där i hålor i marken. Genom anpassning till sin miljö så är dom nattaktiva djur och dricker inte vatten utan den vätskan de behöver får dom genom sin föda så rätt föda är livsnödvändigt för deras välmående. För detta finns inga konkreta bevis ang vatten så dom bör ha en vattenskål med dagsfärsk vatten tillgängligt.

Avkommor!
En (ibland två men detta utgör enbart 1% av alla födslar)) Springhare föds efter en dräktighet på 78-82 dagar, då är dom blinda men har fullt utvecklade tänder samt hörsel och kan då äta samma föda som modern inom några dagar men diar i ca 7 veckor. Dock är det sällan modern i fångenskap är intresserad av sina avkommor så man får vara beredd att föda upp den med flaska och även vara med vid födseln då det inte är allt för ovanligt att modern även kan ha ihjäl sina egna. 

Ögonen hos dessa öppnas inte förs efter 3-5 dagar och man kan vid födseln lätt se könen men som sedan blir svårare att se under uppväxtåren. I fångenskap kan dessa djur bli så gamla som 15-17 år men det finns även de som blivit så gamla som 19 år, medan de i vilt tillstånd lever bara tills dom är ca 7 år.

I fångenskap!
För att kunna hållas i fångenskap kräver dom stora ytor och höga väggar då dom kan hoppa upp till 4 meter, blir dom skrämda så kan dom hoppa även mycket högre och vid dessa fall bör buren ha en överdel så dom ej kommer över.
Då dom gillar att gräva så krävs det ett fast golv så dom inte kan ta sig ut. En bra bas är att ha 15-30 cm sand som dom kan gräva sig i eller ha en del av buren där dom kan få utlopp för sitt grävande. Det bör även finnas tunnlar och gömställen för dom att kunna gömma sig i och dessa är aktiva djur så dom kommer behöva komma ut för att få utlopp för all sin energi.
Även om dom flaskmatas från start så förvänta dig ingen kelgris, som unga är dom väldigt aktiva, nyfikna men otroligt vänliga. Men där står kel och gos inte högt på listan, detta kommer mer och mer ju äldre dom blir. Men dom är till skillnad från andra djur nästintill luktfria (har knappt någon avföring eller urinering) plus att dom fäller inte.
Deras uppväxt är A och O i hur dom också kommer bli som äldre, ju mer uppmärksamhet dom får ju lättare blir dom att hantera. Som gnagare är det enklare med en inomhusuppfödd springhare då dom lärt sig från födseln vad som är okej att smaka på och inte. Men dom är fortfarande gnagare och kommer testa sina gränser i vad man får smaka på eller inte. En strikt uppfostran krävs för dessa djur.

Ensam eller flock!
Dom har sina revir så att introducera nya individer till varandra kan vara knepigt. Då man bör hålla flera individer från bebis om dom ska kunna leva i harmoni med varann, honor är dock värst med sin agressivitet gentemot andra honor.
Dom är ökendjur och känsliga mot kylan så ska dom hållas utomhus trots att det är sommar kommer dom behöva något varmt att komma undan till. Kylan är alltid svårare för dom att kunna tackla än vad värmen är då de vid för kallt kan bli sjuka och skapa ohälsa i längre lopp.

Föda!

Deras mat kan bl.a. bestå av rotfrukter, majs, ärtor, solrosfrö, de fyra sädeslagen, gnagarblandning, gräshö samt pinnar att gnaga på. Detta var bara ett utplock, variation förnöjer alltid.

Pinnarna får man vara noga med att dom är giftfria så för att göra det enkelt kan man hålla sig till björk eller bärbuskar. Det är viktigt att tänderna slipas ner på dom då de annars växer upp och in i gommen. 

Källhänvisning:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Springhare
http://rainyeeyore.home.comcast.net
http://www.treasureranch.com
http://www.awf.org/wildlife-conservation/springhare
http://www.edgeofexistence.org/mammals/species_info.php?id=536
http://library.thinkquest.org/5053/Africa/springhare.html

Bilder:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Springhare

Där allt som har med motorer är samlat
http://bilslakt.se/Forum


  • Redigerat 2022-04-17, 12:22 av Niklas
Ypsilon1
2013-04-19, 09:34
#1

Vilken underbar och utförlig artikel! 

Jag försökte lägga till en bild i artikeln, men av någon konstig anledning kan jag inte längre ladda upp bilder till iFokus (det har hänt för ett tag nu).

men de går bra att ladda ner bilder från Wikipedia som tillhör Public Domain och lägga till artikeln så att läsare kan också få möjligheten att se den söta springharen

Melissa V
2013-04-19, 09:40
#2

Jag har mailat några st och frågat om jag får låna bilder av dom så väntar bara på svar :)

Där allt som har med motorer är samlat
http://bilslakt.se/Forum


zickan
2013-04-19, 10:09
#3

Ja verkligen bra artikel :-)

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Mezzzanina
2013-04-23, 23:21
#4

Intressant artikel! Väntar och hoppas att du får tag i bilder!🙂

Upp till toppen