Olämpligt foder och en obalanserad kost är den vanligaste orsaken till sugar gliders sjukdomar. Många recept och utfodringsförslag – både recept som man kan blanda hemma och färdigt blandade produkter - har kommit fram under de senaste 30 åren som man börjat hålla sugar gliders som sällskapsdjur. Men hur väljer man den bästa kosten bland så många kontroversiella förslag?
Uppfödare, veterinärer, djurfristads och djurparks skötare, foder tillverkare, djurdietister och zoologer – alla verkar ha sitt egen syn på vad som utgör en lämplig kost till sugar gliders. Vem då skall man lita på som nybliven sugar gliders “förälder”? Mitt råd är att lita på sugar gliders själva, på hur arten har utvecklats och vad arten har blivit under dess många miljoner årslånga evolution. Det första steget är då att ta en titt på vad och hur de när sig i det vilda och hur kost och utfodring håller ihop med de specifika anpassningar som arten har utvecklat för att smälta och effektivt nära sig på de födokällor som är tillgängliga i dess miljö.
Sugar gliders äter trädsav
Sugar gliders är allätare – vad betyder detta?
Det betyder inte att sugar gliders kan äta allt och vad som helst, utan att de kan - och skall - äta både animaliskt och vegetabiliskt foder. Allätare har en matsmältningssystem som är anpassat för att klara båda, men deras kost ska inte begränsas till bara animaliskt material, eller bara vegetabiliskt material. Det är också viktigt att precisera att animaliska födokällor betyder inte bara kött från andra däggdjur, fåglar och reptiler, men även ägg och insekter, medan vegetabiliska födokällor betyder inte bara frukter, rötter eller blad, utan också pollen, nektar, bark och trädsav.
Vissa arter, även om de klassificeras som allätare, specialiserar sig i vissa
typer av animaliska och vegetabiliska födokällor, vilket betyder att de också har utvecklat vissa anpassningar som gör det lätt för dem att nära sig på just den typen av föda (t.ex. pollen), men inte på andra (t.ex. blad). Ett djur som, t.ex., är anpassat till att äta pollen (som utgörs av proteiner och sockerarter) har ingen nytta av att äta blad (som oftast är fiberrika och väldigt svårt att smälta). Sugar gliders, som är väldigt aktiva djur, har höga energibehov, vilket återspeglas i deras kost som innehåller många protein- och sockerkällor. Deras smältningssytem karakteriseras av en enkel tunntarm som är specialiserad för protein- och sockersmältning, och en stor blindtarm som är anpassat till fermentering av komplexa sockerarter (såsom gummi och sav).
Bild: Sugar gliders matssmältningssystem, tecknad av Ypsilon1 efter Hume (1999:115).
Vad äter sugar gliders i det vilda?
Det finns redan flera vetenskapliga studier (som t.ex. Smith 1982, Suckling 1984, Howard 1989, Quin 1995, Van Tets & Whelan 1997) som sammanfattar många månader av observationer på hur sugar gliders när sig i det vilda, samt många avföringsanalyser. Dessa studier har visat att sugar gliders kost i det vilda är årstidsbetingat, dvs. varierar beroende av vilka typer av födokällor finns tillgängliga.
Sugar gliders äter pollen och nektar
Under vår och sommar föredrar sugar gliders spindlar och insekter. Under höst och vinter äter de istället akaciagummi, eukalyptus sav, samt honungsdagg. Sugar gliders har observerats äta pollen och nektar året om förutom under hösten (mars-maj). Vid enstaka tillfällen har sugar gliders observerats äta ägg och små djur (däggdjur, fåglar och reptiler).
Sugar gliders äter olika ryggradslösa djur
Karaktäristiska utfodringsbeteenden
Vegetabiliska födokällor
Animaliska födokällor
© text, löpsedelsbild och teckning: Ypsilon1. Observera att artikeln är ett orginalverk som är upphovsrättskyddat. Du bör kontakta författaren om du vill använda text, teckningen och bilder från denna artikel.
Litteratur:
min ursprungliga plan var att del II i Sugar Gliders serien skulle innehålla 3 olika artiklar:
IIa. - handlar om kost i det vilda
IIb. - kost förslag i fångenskap, en översikt av de olika recept, inklusive en diskussion kring fördelar, nackdelar och hälsoproblem som kan uppstå pga viss kost
IIc. - en artikel som kommer att handla om tillverkningprocesser och förvaring (om hur de olika näringsämnen påverkas när man, t.ex., tillaga eller frysa in maten), samt mat-aktivering i fångenskap för att kunna främja naturliga beteenden.
Pga IIb blir allt för lång, serien kommer att fortsätta med en del III - kost i fängenskap som är födelat i:
IIIa - dieter som involverar krämiga bas-blandningar
IIIb - Sun Coast diet, samt dieter som involverar pellets
IIIc - tillverkning, förvaring, aktivering
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
tack för uppskattning. jag har varit tyvärr väldigt upptagen på senaste tiden, pga mitt arbete, men återkommer i helgen med den nya artikeln om 'krämiga' blandningar och bieffekter, samt med svar till alla dina frågor, ang. bur städning och träslag.