Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 9241 ggr
zickan
2012-07-25, 14:47

5 frågor om Nilråttan

Hur är de att hålla?, Hur ser de ut?, Hur föder man upp?, Vad äter dom?, Hur bör de bo? Här har du svaren.

Detta inlägg hittade jag på mus.ifokus.se. Frågade om inte vi kunde få låna in som en artikel. Tackar Kimky jätte mycket för lånet.Skrattande

Hur är de är att hålla

Väldigt roligt och intressant djur att titta på o studera! Väldigt sociala mot alla de andra i flocken, detta gäller alla mot alla lika så hanar. Nyfikna och ska gärna kolla och se på allt som finns men väldigt lättskrämda så springer lätt och gömmer sig innan de vant sig vid vissa ljud m.m.
Väldigt klumpiga ska tilläggas då buren bör inte vara hög då de lätt ramlar när klättrar och skadar sig.

De är djur som inte direkt är några "keldjur" som man kan handtera direkt dock kommer de fram och sniffar lite på handen o låter sig ibland klappas på :) Dock kan dom vara väldigt skygga i början och gömma sig ofta, så man får ha tålamod i början,för mina tog det ca 6månader innan dom vågade vara framme.

Hur ser de ut?

Som en blanding av degu,gerbil och råtta skulle nog beskriva de! Ungefär lika stor som en degu dock inte lika smidig som en degu.  Kan inte tappa svansen som gerbiler och degusar kan då de nästan har som en spinkigare råttsvans så att säga. Färgmässigt är de som mörka agouti möös.

Deras vikt kan variera lite mellan individer men omkring 170-210g har jag vägt mina vuxna djur på.

Fortplatning

I naturen börjar Nilråttorna inte föröka sig innnan de finner tillräckligt med föda överlag men något som är viktigt då är att de finner säder och fröer.

Var man noga med att ge förer och säder började mina få ungar, varje kull brukar bestå av 4-6st oftast. Ser ut som natalungar vi födseln, lätt befjuning men utvekling för de små går snabbt så vid 2veckors ålder är de minikopior av de vuxna djuren! Aväningstid verkar vara omkring 4-5veckors ålder vad vi sätt, inte hittat någon artikel med inom ang. det.

Foder

Så ifall man håller de ska de ha hö o färskt gräs så mycket det bara går! Går aldrig att mäta dessa med det.. Grönsaker även lika så,1/2 salladshuvud är borta på mindre än 1h på 10-tal djur. Sedan får mina även en blanding bestående av korn,havre,vete,parakitblanding eller undelatblanding samt lite råttpellets(ge inte för mycket då de ratar detta lätt då) för bland annat honor med ungar mm. Blandningen är viktigt för ungdjuren lika så för att växa bra.

Dricker inte heller några mängder av vatten,men byt så det är fräsht ofta.

Buren

Rymlig och större bur är något dom ska ha,väldigt rörliga djur som sällan är stilla så storlek så de kan springa och liknande! 2m2 enligt svenk lag.

Buren bör vara lite som en gerbilbur med spånlager på bottenpå ca 10cm iaf,mer skadar inte med en del hus och gömsen så de kan springa in i, sedan gärna hö,halm,gräs eller liknande att gömma sig under gillas väldigt starkt! Sedan massa gernar som man sätter som buskage är bra. Något som är viktigt för att de ska komma fram är att de ska känna sig trygga i buren märks starkt på dom, så inred bra för att få fram dom!

Sedan något som de uppskattar och som jag skulle rekomendera är att ha värmematta under buren då de gärna vill ha lite varmare än vi har då deras naturliga hemmiljö är afrikanska savanen! :)

Författare: Kimky
Fotograf: Kimky

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

  • Redigerat 2022-04-17, 12:24 av Niklas
Upp till toppen