Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 8662 ggr
zickan
2010-03-07, 01:19

Pacarana - Dinomys branickii

Denna art är den andra eller tredje största gnagaren levande på jorden just nu. Informationen är lite otydlig beroende på var man läser. En av de gnagare som är större är kapybaran.fångenskap är de märkbart lätt hanterade och inte direkt aggressiva.För tillfället är pacaranan satt som utrotningshotad. Detta beror på den brist av forskning och vetenskap om hur många djur det finns, hur de lever och artens sällsynthet.

Är en art i under ordningen piggsvinsartande gnagare och är den ende levande arten av familjen pacaranor. Namnet kommer från tupiindianernas språk och betyder "falsk paka"
Namnet syftar på likhet till djurgruppen pakor (Cuniculus)Denna art är den andra eller tredje största gnagaren levande på jorden just nu. Informationen är lite otydlig beroende på var man läser. En av de gnagare som är större är kapybaran.
Utseendet är något likt marsvin eller mullvands format ansikte och ben till en sisels kropp och färg. Det vill säga, pacaranans öron är rätt små, runda och lite krökta, ögonen relativt stora på ett kraftigt rätt brett huvud. Har en djur klyfta i underläppen. De grå morrhåren är oftast längre än huvudet. Kroppen är fyllig och rätt stor med en vikt på 10-15 kilo. En kroppslängd på 73-80 centimeter och svansen på 18-20 centimeter. Magfärgen något ljusare än övriga kroppen, som är mörkbrun och svart med 2 linjer av vita prickar som löper från nacken ner mot svansen. Har oftast vita prickar på bak benen.
Arten är en hälgångare med 4 tår på varje fot och varje tå utrustad med stora vassa klor. Med hälgångare menar man med att djuret går helt enkelt på hälen och inte tårna.

Pacaranan kan ses i hela västra Sydamerika, från Colombia till Bolivia. Håller sig gärna runt Anderna i regnskogen runt 300 meter över havet.
Finns rätt dålig information om denna art. De tros ha sina bon i klipprevor eller uppe i träd, trotts att de är en mark levande art. Har bra klor och kan även bygga bon under marken. De tros vara en natt aktiv art som lever ensamma eller i par. Finns ännu rätt dålig forskning om hur denna art lever. Ännu ovist om pacaranan är land eller träd levande. Har klor passat till både habitat.

I fångenskap är de märkbart lätt hanterade och inte direkt aggressiva. Pacaranan verkar ha ett rätt avancerat kommunkationssystem som består av en kombination av fot stampande med framtassarna, tand gnissel, gnälliga läten och väsande ljud. Gnälliga ljud har hörts i sammanband med parning.
Middagen består främst av frukter, blad och stjälkar utav växter som de äter med sina fram tassar, sittandes på bakbenen.

Dåligt med forskning runt parning, födsel och uppväxt på denna art. Det man vet är att dom går dräktiga mellan 222-283 dagar och föder vanligen max 2 ungar men kan få upp till 4 stycken. Vid födsel väger en unge cirka 900 gram och är nyfiken samt aktiv redan några dagar efter födseln.
Finns ingen forskning i hur länge de stannar på avvänjning eller hur gamla de blir i det vilda. I fångenskap har de oftast blivit över 9 år. Äldsta exemplaret blev hela 13 år. Men i vilt tillstånd finns det fler faktorer och faror som troligen gör att livlängden förkortas en hel del.

För tillfället är pacaranan satt som utrotningshotad. Detta beror på den brist av forskning och vetenskap om hur många djur det finns, hur de lever och artens sällsynthet. Pacaranan är väldigt skygg i det vilda och svår att undersöka. En del säger att pacaranan kan ha ett större bestånd än anat just pga dess skygga natur och svårighet att följa i det vilda.
Verkar inte påverkas nämnvärt av att skogen minskas. Men de jagas fortfarande av infödingar för middag.

Källor:
* Wikidepian
* thewebsiteofeverything

Bilder:
* google.se

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

  • Redigerat 2022-04-17, 16:46 av Niklas
zickan
2010-03-07, 01:20
#1

ska fixa denna snart :-)

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Upp till toppen