Etiketterallmäntartiklar
Läst 17575 ggr
[veralera]
2009-11-15, 02:07

Skadade vilddjur

Man hör ofta om folk som tagit hand om övergivna djurungar, skadade vilddjur och annat. Men vad ska man egentligen göra när man hittar ett skadat djur ute i naturen? Och är alla "övergivna" ungar verkligen övergivna?

Skriver denna text för att jag är så trött på "snälla människor" som tror att de gör djuren en tjänst när de tar in alla skadade och övergivna (som oftast inte alls är övergivna) djur.

Att tänka på när man ser skadade djur:

* Enligt lag får en privatperson ej ha ett skadat vilt djur hemma mer än 48 timmar! Även om 48 timmar inte låter mycket, så kan djurungar dö under dessa timmar ifall du inte har full koll på vad du gör.

* Ge inte ett skadat djur vatten eller föda! Detta kan förvärra djurets tillstånd.

* Viltfångade djur är enligt djurskyddslagen olagliga att hålla för sällskap eller hobby.

* Kontakta polisen när du hittar ett skadat djur eller en skadad fågel.

* Kontakta ALLTID polisen ifall du tvingats avliva eller av misstag skjutit, som det är jaktförbud på.

Att ta hand om övergivna djurungar

Att en djurunge är ensam betyder INTE att denna är övergiven! Troligen är mamman bara iväg och hämtar mat. Enda gången ett djur kan betraktas som övergivet är när du har bevis på att mamman är död.

Ifall du tror att en fågel/djur unge är övergivet - ställ dig på avstånd och övervaka! Det är inte förrän du sett att den inte matats på många timmar som du kan konstatera att den är övergivet. Den är alltså inte ensam bara för att mamman är borta de 2 minuterna du går förbi. Du måste även tänka på att sitta på ett sådant avstånd att du inte skrämmer bort mamman! Hon måste våga återvända till sin/a ungar.

Ta inte upp djurungar innan du är 110% säker på att de är övergivna!

En till anledning att inte ta upp djurungar är att modern kan vara så beskyddande att hon anfaller. Även om du inte tycker du ser henne, kan hon sitta bakom en buske eller uppe i ett träd (om det är en fågel) och anfalla dig när du försöker närma dig ungen. Så för din egen hälsa - rör inte djurungar i onödan!

Ett djur som har blivit uppfött av människor har inte lärt sig att hitta mat på egen hand, och kan därför inte klara sig själv ute i naturen. Alltså kan du INTE ta in en "övergiven" djurunge, föda upp den själv, för att sedan släppa ut den! Djuret behöver rehabiliteras och sedan vänjas vid en vild miljö stegvis. Detta sköter polisen, djursjukhus och djurparker hand om - alltså inget du ska göra själv, så länge du inte fått i uppdrag av någon av nämna att göra det själv.

Krävs det tillstånd för att ta hand om skadade vilddjur?

Jag citerar från Naturvårdsverkets hemsida: 

För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen ochNaturvårdsverket, enligt jaktlagstiftningen. Ett antal privatpersoner och föreningar har tillstånd att ta hand om skadade djur. Tillstånden gäller vanligen igelkott, ekorre, harar samt fredade fåglar. Vården ska ges under överinseende av veterinär.

Vilda djur i fångenskap

Ett vilt djur ska inte hållas i fångenskap, vare sig det är skadat eller inte. Enligt djurskyddslagen är det olagligt att hålla viltfångade djur i fångenskap!

Trafikolyckor

Vid en trafikolycka, kolla så att djuret lever.

Är djuret dött så tag genast bort det från vägen. Annars kommer rovdjur och asätare lockas till gatan, och då riskerar dessa att också bli påkörda.

Springer djuret iväg måste polis kontaktas så att en jaktviltvårdare kan söka upp djuret. Leta aldrig efter skadade djur själv!

Gå inte fram till djur som kan vara farliga, tex viltsvin.

Fåglar som blivit påkörda måste också försökas fångas in för undersökning. Även om de flyger/hoppar iväg så kan de ha allvarliga inre skador.

Följande djur måste anmälas enligt jaktförordningen, 40§, vid trafikolycka:

* Björn
* Varg
* Järv
* Lo
* Älg
* Hjort
* Rådjur
* Utter
* Vildsvin
* Mufflonfår
* Örn

Hur kan jag hjälpa en skadad fågel?

Kolla om djuret kan stå. Kan det inte så har det troligen en fraktur i ena eller båda benen, eller så har den kanske fått en hjärnskakning efter att ha flygit in i något.

Du ska även kolla så att inte näbben är skadad eller bruten. Är näbben skadad så får fågeln väldigt svårt att äta och dricka, så då bör den tas om hand!

Kolla även så att inte vingarna eller övriga kroppen ser konstig eller skadad ut.

Det är bra om du kollar omgivningen runt dig, ifall du kan hitta vad det är fågeln blivit skadad av. Flygt in i något stort fönster, blivit påkörd, eller någon människa som medvetet skadat den? Ligger den tex utanför en skola är det inte helt omöjligt att några barn skadat den (NOTE; Detta skriver jag inte av fördomar utan för att jag själv varit med om väldigt många barn som skadat djur när jag var liten. Inte jag då! Men folk på min gård drog tex av benen från måsungar och lät dem åka nedför rutshkanan.) och verkar det som att så är fallet är det ju bra om du kan kontakta någon vuxen på skolan.

Ett vanligt problem är tuggummi som fastnat i antingen fjädrar eller näbb. Har fågeln tuggummi i näbben måste detta tas bort eftersom det annars täpper till näbben så fågeln svälter ihjäl. Tuggummi i fjädrarna klipps enklast bort.

Ingrip INTE om en fågel bara har ett öga! Detta är relativt vanligt och inget fågeln lider av, undantag rovfåglar (men rovfåglar ska du ändå inte försöka gå fram till).

Du fångar enklast in fågeln genom att kasta en filt på den.

Hur kan jag hjälpa en övergiven/skadad fågelunge?

Normalt kan fågelbon inte flyttas, men hittar du ett på marken kan du ändå försöka få upp det på sin ursprungliga plats. Svalbon trillar ofta sönder pga att de är för svaga, du kan då placera det i en rengjord och uppklippt mjölkkartong.

Hittar du en fågelunge som är ensam så ska du försöka hitta antingen det ursprungliga boet, eller ett bo med samma art och någorlunda lika stora ungar. Tänk på att lägger du den i ett bo med för stor kull så får mamman svårt att hitta föda till alla.

Duvor lämnar ofta boet redan innan de kan flyga. De sitter då skyddat på marken, och mamman kommer dit och matar den.

Alla kråkfåglar matar sina ungar fastän de har trillat ner ur boet, förrutom råkor. Råkor är alltså den enda kråkfågeln som du måste sätta tillbaka ungarna hos!

Du kan ibland hitta mesungar och andra småfåglar på marken, dessa är oftast utdragna av skator. Svaga och hårlösa individer bör avlivas

Hos rovfågelungar vågar inte föräldrarna fram under tiden det är en människa i närheten! Ser alltså en unge övergiven ut, bör du gå därifrån så snabbt som möjligt så att mamman vågar sig fram.

Hur kan jag hjälpa en skadat/övergivet djur eller djurunge?

OBS!! Ge INTE vanlig mjölk till djuren! För de flesta djur och ungar är det jättefarligt med mejeriprodukter!, till och med livsfarligt!

Vad du ska göra med följande djur eller ungar. I bokstavsordning.

Ekorrar: Ta på dig handskar! Ekorrar har inte bara djävulska klor (pratar av erfarenhet…) utan kan även bitas rejält när de blir stressande (egen erfarenhet där med…) och eftersom de öppnar nötter med tänderna säger det sig själv att de är vassa…

Kolla efter vad som är skadat, om benen verkar brutna eller om ryggen är skadad tex. Lägg ekorren på något mjukt i en kartong och kontakta sedan viltrehabiliterare.

Ungarna kan ibland trilla ner ur sina bon, och har då svårt att komma tillbaka upp (eftersom dessa ofta finns högst uppe i träden). Letar du i de närmsta träden, hittar du troligen ett stort risbo bland de högsta grenarna. Sätt ungen i trädet så långt upp du kan komma, på ett sätt så det inte riskerar att trilla igen, så kommer troligen mamman och hämtar den. Sitter den ensam i ett träd så rör den INTE, föräldrarna finns i närheten!

Är ungen skadad och du behöver ta hand om den så ge den Whiskas Kattmjölk eller liknande.

Harar: Stöd benen! Harar sparkar så hårt att de kan inte bara skada dig, utan sig själv också.

OM DU HITTAR EN ENSAM HARUNGE, ta INTE hem den! Harar lämnar inte sina barn i bon utan ute på fält. Föräldrarna finns i närheten!

Ibland tror folk att det är kaninungar de tagit hand om. Upptäcker du att det är en hare är det viktigt att du sätter tillbaka haren där den hittades. Viktigt att det är precis samma ställe, annars hittar inte modern den.

Igelkottar: Igelkotten är det vanligaste djuret att bli påkörd, på grund av att de inte är rädda för bilar! Pga hur små de är finns det oftast inget att göra, men lever den så har den troligen allvarliga inre skador, kontakta genast en viltrehabiliterare!

Igelkottar fastnar ofta i trånga rör, då de försöker ta sig in där för att bygga bo. Ta tag med två tänger på varsin sida om den och dra ut. Gör det snabbt, det är bättre att det gör lite mer ont under en kortare tid än att den ska behöva lida länge!

Igelkottsungar kan klara sig själva med viss hjälp. Servera majsvälling eller getmjölk på ett fat, med vitaminer (tex hundvitaminer). OBS! Ge inte vanlig mjölk! Det är få djur som klarar av att äta/dricka mejeriprodukter.

Kaniner: Är det en övergiven eller bortsprungen tamkanin du misstänker att du hittat, kontakta en lokal djurskyddsförening. Du bör sätta upp lappar i närheten för att försöka hitta ägaren. Tyvärr släpps många kaniner ut när ägarna tröttnat.

Katt: Är det en övergiven tamkatt du misstänker att du hittat, kontakta en lokal djurskyddsförening eller polisen. De kommer troligen skicka någon för att hämta den inom det närmsta dygnet.

Rådjur: Rådjur blir väldigt, väldigt sällan övergivna av sina mödrar. Har ett kid ändå av någon anledning blivit tillfångataget, bör du så snabbt som möjligt återlämna det i närheten av vart det hittades. Ungen börjar då kalla på mamman. Du bör lämna platsen, eftersom mamman inte kommer fram förrän den känner sig säker.

Räv: Ta INTE hand om rävungar! En tam rävunge kommer inte att leva länge. Djurparker tar inte heller emot tama rävungar, eftersom de måste matas förhand och klarar sig inte alls själva. Rävungar är ofta utanför boet och utforskar på egen hand, så troligen är mamman i närheten!

Telefonnummer:

Katastrofhjälp Fåglar och Vilt: 070-54 71 700

Källor/Länktips:

Naturvårdsverket: Att ta hand om skadade djur

Naturvårdsverket: Råd om vilda djurungar

Naturvårdsverket: Råd om fågelungar

Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Karlstad (mycket bra text)

Expressen: "Ta hand om skadat djur - ett brott"

Markku Harju tar hand om skadade djur

Skadade Vilda Djur

  • Redigerat 2022-04-17, 15:36 av Niklas
[Borttaget]
[Borttaget] 
2009-11-15, 02:08
#1

Inlägget är borttaget

[veralera]
2009-11-16, 01:20
#2

Kom gärna med egna förslag vad som ska stå…

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

mandariiin
2009-11-16, 23:15
#3

Jätte bra artikel!

Lia@mandariiin.com

Huldan
2009-11-17, 00:16
#4

Jättebra!

Fast… om man ska ha den i 48timmar (vilket jag ju inte tycker man ska, men det är ju trotsa llt tillåtet) måste man ju få ge den vatten? på vilket sett kan de förvärra? Alla djur dricker ju vatten ;D

gulzebra
2009-11-17, 01:05
#5

#4: Risken med fågelungar (hur det är med andra djur vet jag inte, det får nån annan svara på) är att vattnet hamnar i fel strupe. Vatten i lungarna kan orsaka lunginflammation. Rätta mig om jag har fel här, det var längesen jag läste på i området…

Und nein, alla djur dricker inte vatten. Lite svårt för tex fågelungar i bon att dricka ;) De får vätska genom maten istället. Dock är det bättre att de är utan mat tills någon kunnig tar över (iom att de ändå inte stannar så länge) än att medelsvensson försöker mata. Många djur behöver ju tvångsmatas och risken att maten hamnar fel är rätt stor. Samtidigt blir de förstås stressade över kontakten med människor öht dessutom.

Har tagit hand om en drös fågelungar genom åren och då har det varit uppblött valpmat som gällt, så har de fått i sig både mat och vatten på samma gång. Rätt i vissa fall, fel i andra…

(På bilden är en talgoxe jag hade för ett par år sen. Tyvärr överlevde den inte, den dog natten innan den skulle hämtas av viltrehabiliterare.)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

gulzebra
2009-11-17, 01:14
#6

Oh, måste förresten visa lilla Mini också - en gråsparv jag tog hand om när hon ramlat ur boet för drygt 10 år sen. Mot bättre vetande blev hon tam och jag hade henne i 2 månader, innan hon slutligen blev sjuk de sista dagarna och dog. Urgo liten dam som fått mig helt förälskad i gråsparvar, nån gång ska jag bannemig få jbv att låta mig importera en liten flock fångenskapsuppfödda att ha som just husdjur :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

[veralera]
2009-11-17, 02:33
#7

#4 Om du har ett skadat djur hemma hos dig så ska du ju kontakta polisen/djurvårdare och då berättar de ifall du ska ge dem vatten eller inte. Är det tex ett rådjur som (jag har för mig) är olagligt att vårda själv, så kommer de ju komma och hämta rådjuret ganska snabbt!

Sen är det också nog för att ifall de behöver operera så ska det inte vara fullt i magsäcken. Men ingen aning faktiskt. Vet bara att när jag kom in till akuten som gravid och de misstänkte en blindtarmsinflammation, fick jag inte äta på över ett dygn pga att de trodde de skulle behöva operera.

zickan
2009-11-17, 08:50
#8

Är svårt med alla djur att tvångsmata dom vatten och mat. Ge på ett fat och de dricker är en sak. Men det sätter sig väldigt lätt i fel strupe som kan orsaka dödsfall istället.

TOPPEN artikel!!

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

[Tearix]
2009-11-17, 11:15
#9

Bra och viktig artikel, men jag reagerad på att det var lite väl många utropstecken ;)

Om man kör på ett mindre djur på en motorväg så går man ju inte gärna ur bilen för att ta reda på det Obestämd

DoD
DoD 
2009-11-17, 15:36
#10

Skitbra artikel! I like!

Medarbetare på ExotiskaDjur.ifokus, TV-Spel.ifokus och papegojor.ifokus!

Att förstå är att förlåta

Huldan
2009-11-17, 17:29
#11

#5 Okej:)

[veralera]
2009-11-17, 18:35
#12

#9 jag har en… småfetishism för utropstecken :$ (!!)

Haha det är ofta när jag är sur eller irriterad eller väldigt insatt i något, som det blir väldigt många utropstecken… (som här xD stör det mycket får jag gå in och ta bort några…)

Upp till toppen