Annons:
Etikettexotiskadjur
Läst 10839 ggr
shaolin2
2009-09-20, 18:15

Bassariscus sumichrasti / Bassariscus astutus

Cacomixtler (Bassariscus) är ett släkte av särskild ursprungliga halvbjörnar (Procyonidae). Fossil av dessa djur finns redan från miocen. De liknar mer viverrider än andra halvbjörnar. Släktet består av två arter.

Cacomixtler (Bassariscus) är ett släkte av särskild ursprungliga halvbjörnar (Procyonidae). Fossil av dessa djur finns redan från miocen. De liknar mer viverrider än andra halvbjörnar. Släktet består av två arter.

 Kattfrett (Bassariscus astutus)

Centralamerikansk cacomixtler (Bassariscus sumichrasti)

cm.jpg

Hantering av  dessa djur kan vara väldigt olika från individ till individ, ofta är de rätt skygga och lättstressade, hanterar man dem som väldigt små kan de bli relativt lugna och snälla men jag har aldrig lyckats få dem riktigt tillgivna trots att jag lagt ner tid på det.

Dessa djur har stora öronen och ögonen, ansiktet pryds av ett svart-vitt mönster. Pälsen på den övriga kroppen är brunaktig på ovansidan och ljusare eller vitaktig på undersidan. Påfallande är svansen med svart-vita ringar. Därför kallas cacomixtler på engelska för "ringtail" eller "ring-tailed cat". Det är svårt att skilja bägge arterna åt. Den centralamerikanska arten är oftast mörkare. Den nordamerikanska arten har däremot förmåga att dra in klorna. Arten kattfrett når en kroppslängd mellan 31 och 42 centimeter, en svanslängd mellan 31 och 44 centimeter och en vikt mellan 0,8 och 1,3 kilogram. Den centralamerikanska arten är med en kroppslängd av 38 till 47 centimeter och en svanslängd mellan 39 och 53 centimeter lite större.

Kattfrett förekommer från sydvästra USA till norra Mexiko. Den centralamerikanska arten finns från södra Mexiko till Panama. Den förstnämnda arten har stäpper och buskland som habitat och den andra arten lever i tropisk regnskog.

Cacomixtler är allätare. De livnär sig av djur från ekorrfamiljen, fåglar och deras ägg och insekter, dessutom bär och frukter.

Med sina stora ögon är de typiska nattaktiva djur. De vilar i håligheter i träd eller kaktusväxter, samt i bergssprickor. Dessa bon ligger vanligtvis 4 meter över marken. När cacomixtler sover lägger de svansen runt kroppen.

Efter dräktigheten som varar i ungefär 60 dagar föder honan två till fyra ungar. Dessa är i början blinda och hjälplösa. Efter cirka åtta veckor kan de lämna boet för första gången. Fyra månader efter födelsen är ungarna självständiga.

Djur i fångenskap har blevit upp till 20 år gamla. I naturen blir de vanligtvis tidigare offer för en fiende som till exempel lodjur eller större ugglor.

Dessa djur användes av människan för jakt på gnagare. I viss mån hölls de även fångna för pälsens eller köttets (bara i Centralamerika) skull.

Kattfrett ökade sitt utbredningsområde under 1900-talet och finns nu även i mellersta Kansas och Alabama. Arten undersöktes tillräcklig bra och beståndet gäller inte som hotat.

Centralamerikansk cacomixtler hotas däremot av skogsskövling. IUCN listar arten som mindre hotad (Near threatened).

Det svenska namnet är ett lånord från det indianiska språket Nahuatl där det ungefär betyder "halv puma". Namnet för den nordamerikanska arten, kattfrett, syftar på djurets utseende som liknar katter och på användningen för gnagarjakten, liksom frett. Som redan nämnds tidigare kallas de på engelska "ringtails". På grund av att dessa djur i USA blev använd för gnagarjakten i gruvor fick de även namnet "Miner's cat". Ytterligare ett engelskt namn, "Civet cat", syftar på en myskliknande vätska som djuret avsöndrar från sina analkörtlar. Med detta namn kan arten lätt förväxlas med sibetkatter som tillhör familjen viverrider.

Ref:

jag själv

wik

Annons:
Ladyinred
2009-09-20, 18:55
#1

nu blev jag lite nyfiken. har du massa artiklar som ligger färdiga nån stanns eller sitter du och skriver ner allt fån början nu? Du riktigt spottar ur dej artiklar. Zickan måste vara själaglad nu :D

shaolin2
2009-09-20, 19:00
#2

Jag har en del färdiga på min hemsida, många har jag gjort själv genom åren, och några har jag inte orkat skriva så där tar jag hem från andra artiklar.

Tänkte släppa en bok när jag får tid, har redan skrivit en med,tänkte utöka den lite till först bara.

Ladyinred
2009-09-20, 19:03
#3

vad e de för bok du har gett ut då om man får va nyfiken?

shaolin2
2009-09-20, 19:06
#4

Har skrivit en men inte gett ut den ännu, jag formulerade mig lite galet, jag menade att jag skrev en bok för några år sen, men kom inte till skott att ge ut den, så nu bara växer den med fler arter hehe, ska se till att göra iordn ing den och publicera den istället,den handlar endast om reptiler och pälsdjur

Ladyinred
2009-09-20, 19:10
#5

låter som en blandad faktabok med lite info om mycket?

zickan
2009-09-20, 19:51
#6

Hehe.. jepps jag är totalt överlycklig :-D.
Det är jätte kul att det händer lite här inne. Så för min del hoppas jag att det segar med lanceringen av forumet som det talas om ;-). moahaha.

Om du ger ut en bok så säg till. Jag är väldigt intresserad av en. Det finns så usel info böcker om det som intresserar mig.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
shaolin2
2009-09-20, 21:05
#7

Jo jag har i den skrivit mer ingående fakta om de arter jag hållt på med och avlat på, samt fältstudier på andra arter.

Ja jag kör på med lite artiklar till så får vi se vad folk tycker om dem. Satsar på lite mindre artiklarså det blir fler istället och vill någon veta något mer ingående om vissa så får de fråga istället,

Upp till toppen
Annons: