Etiketterallmäntartiklar
Läst 13529 ggr
Nextopia
2009-01-04, 22:01

Andra sidan Regnbågsbron.

”Sällskapsdjur betyder så mycket för många av oss människor. För de flesta är ett djur en familjemedlem, ett sällskap och en vän, som alltid är trofast och ger oss så mycket glädje. För många är kanske ett djur det enda man har att leva för. ” I denna artikel ska jag ta upp några viktiga saker att tänka på både innan och efter. Hur och när ska man ta beslutet om avlivning? Vad händer hos veterinären? Var får man begrava sitt husdjur? Vad hjälper mot sorgen?

Andra sidan Regnbågsbron.

Någon gång i livet förlorar vi alla någon som betyder mycket ibland en släkting, vän och även våra husdjur.

Livet är inte oändligt fysiskt även om vi många gånger önskar det. Att ge plats åt en ny levande organism i naturen är en del av naturens gång att skapa en ny generation, men när en kär ”familjemedlem” lämnar oss kan de kännas jobbigt?

”Sällskapsdjur betyder så mycket för många av oss människor. För de flesta är ett djur en familjemedlem, ett sällskap och en vän, som alltid är trofast och ger oss så mycket glädje. För många är kanske ett djur det enda man har att leva för. ”

I denna artikel ska jag ta upp några viktiga saker att tänka på både innan och efter. Jag skriver om  Svenska husdjur i sin allmänhet. Jag tar inte upp extremfall.  En person kan älska en lite mus över allt annat när någon annan kan klia sin stora elefant bakom örat och mata med jordnötter.

Jag själv  blev allvarligt deprimerad och fick antideprimerandemediciner under ett halvår när min första hund lämnade mig. Andra djur jag haft i min närhet kan jag fortfarande kalla på och glömma bort att de vandrat till andra sidan.  När jag ser döda grävlingar på E18 om nätterna kan en tår falla på min kind. Döden skrämmer mig inte, det är mer en egoistisk sorg att aldrig mer få busa med min hund eller att höra ljudet av en kär vän tassa i min närhet.

Men man kan aldrig lära sig bli förberedd på sorg och agera naturligt när man måste skiljas från sina nära och kära oavsett om det är människor eller djur.

240px-Kaknas_2007_3.jpg

Hur och när ska man ta beslutet om avlivning?

Vad händer hos veterinären?

Var får man begrava sitt husdjur?

Vad hjälper mot sorgen?

När man träffar sitt husdjur första gången är det en speciell stund. När sedan djuret lämnar oss hastigt eller avlider av naturlig orsak så är det också ett tillfälle som sätter sina spår.

Det bästa är om man redan innan djuret kommit hem tar ett själsligt beslut att ansvara för djurets avslut när den inte klarar av de man anser vara ett värdigt djurliv.

Ett djur ska över huvud taget aldrig behöva utsättas för onödigt lidande.

Om man är förälder och ansvarar för barnens djur så är det ett vuxet beslut man måste ta om djuret behöver avlivas på grund av sjukdom, ålder eller annat avvikande beteende, detta beslutet ska absolut inte läggas på ett barn som saknar kunskaper om djurets välbefinnande.

Om djuret skulle råka ut för en olycka måste detta beslut kanske tas väldigt snabbt, risken finns att känslorna tar över och man klarar inte av att tänka vid en akut situation då är det bra om man beslutat sig innan vilka kriterier man har satt för ett respektabelt djurliv.

Det kan hända att man upptäcker vid en veterinärs undersökning att djuret har en sjukdom eller skada. Rådgör då med veterinären vilka chanser djuret har att överleva, vilka rehabiliterings metoder det finns, mediciner och tänk efter om du har tid och råd att hjälpa djuret om skadan/sjukdomen är omfattande?

Det händer det att många väljer att ta bort djur som inte fungerar i den önskade miljön som de lever i. Oväntade förändringar i livet?

När åldern börjar ta ut sig på djuret ska man känna efter hur länge både man som djurägare och djuret orkar spinna hjulet. En del djur kan leva länge fullt friska och somna in en natt i lugn och andra kan man se hur de börjar bli långsammare, tussigare och mer frånvarande?

Att ta ett beslut om någon annans hälsa och liv är inte ett lätt ansvar. Med kunskap och just ditt djurs kännedom kan man vara mer förberedd när den dagen kommer.

I Antikens Egypten fullgjordes många husdjur till balsamerade mumier. Flera djur hade stort värde och uppskattades av folket.

I gamla filmer spelas scener upp när unga pojkar säger ”Nej, låt mig göra det själv, han är min hund” Sedan vandrar de en sista promenad ut i skogen och pojken skjuter sin egen hund.

Om man saknar färdigheter i hur man på bästa smärtfria och lindrigaste sättet avlivat ett djur ska man låta en kunnig legitimerad person göra det.

I första hand veterinären.

Vilka olika metoder veterinärer använder vid avlivning varierar såklart på vilket är det aktuella djuret.

Om djuret har tatuering/ chip/ ringmärkning/ annan identifierings nr så avregistreras den i samband med det sista besöket, veterinären meddelar organisationen att avlivningen har ägt rum. Veterinären kontaktar försäkringsbolaget om djuret varit försäkrat.

Kostnaden hos veterinären för en avlivning pris från 300:- och varierar hos vilken veterinär du väljer och vilket djur.

Oftast sker insomnandet avdramatiserat och lugnt. Djuret kan få lugnade och faller i sömn oftast in naturligt innan den får själva slutgiltiga insomnandet. Djuret vet själv sällan om vad som sker och uppträder naturligt. Den som känner stört smärta är ofta matte och husse.

Man behöver inte vara med under tiden veterinären tar hand om själva ingreppet. Man får ofta gott om tid att ta hejdå både innan och efter. Men man får såklart låta djuret somna i sitt knät om man vill det?

Djursjukhusen har ofta en egen ingång till de som ska avliva sitt djur då man får vara i fred. Rummen som djuren somnar in i är ofta inredda med möbler och känns hemtrevliga. Några ljus brukar vara tända.

Man kan såklart även välja att be veterinären komma hem till er och då låta djuret somna in i sitt egna hem. Vissa kanske inte klarar av en sista resa till djursjukhuset.

Efter att djuret somnat in för gott finns det flera alternativ till begravning.

- Kremering

Kremering (eldbegängelse, likbränning), ett alternativ till jordbegravning, där den döda kroppen förbränns och endast de kalcinerade skelettdelarna återstår, vilket i dagligt tal kallas aska. Där efter läggs askan i en urna.

Om djuret avlivats pågrund av smittsamsjukdom eller risk för smitta måste man kremera djuret. Om du vill bevara askan själv får du ett brev några dagar efter kremerings tillfället och du får hämta stoftet hos veterinären.

Du kan sedan flytta över askan till en prydnads urna om du vill. Om du vill tar krematoriet hand om askan och sprider den i en gemensam minnespark.

Det finns även Gravkammare du kan bevara askan i din trädgård. Kostnaden för en prydnads urna varierar mellan 200-18000:-

- Begravning

Du kan ta kontakt med din kommun för att få reda på var det finns en djurbegravningsplats. En del kommuner tillåter privatpersoner att begrava sällskapsdjur på sin tomt. I andra kommuner måste platsen godkännas. För större djur som hästar måste du som ägare ansöka om tillstånd för att få begrava djuret själv. regler från Jordbruksverket om hur man ska göra med döda djur. Föreskrifterna beslutades den 30 juni 1997 efter EU-rådets direktiv Djurkyrkogård

Det finns flera djurkyrkogårdar runt om i Sverige. Kontakta Länsstyrelsen eller Veterinären i din kommun för att få reda på vilka aktuella platser som finns där du bor.

Sveriges äldsta Djurkyrkogården ligger intill Kaknästornet, i Stockholm. Här vilar Nero, författaren August Blanches jycke, död runt 1860.

Det finns även olika begravningsbyråer som kan hjälpa till med hela processen från veterinären.

Svenska kyrkan: I den Svenska kyrkan går det inte att arrangera en Gudstjänst åt husdjur. Man kan inte heller begravas tillsammans med sitt husdjur.

Genom olika djurbegravningsbyråer kan man dock få en ateistisk begravnings ceremoni till sitt husdjurs begravning.

När allt är över?

Man har rätt att vara ledsen! Att förlora ett husdjur som man lekt, gullat, matat och träffat varje dag är inte alla gångerna lätt att säga hejdå till.

Helt oväntat kan man känna ensamhet och sårbarhet.

Du ska inte känna skuld efter. Man ska inte heller skämmas att sörja ”bara ett djur” Man kan ha byggt upp en nära relation till sitt husdjur och det är klart att som djur eller person har man rätt att sörja en förlust.

Tänd ett ljus, se på gamla bilder, lyssna på hård rock, bli arg, gråt, skrik, isolera dig, sök efter tröst gör vad du behöver för att lindra din egen smärta bäst.

Det tar olika lång tid för alla att sörja, en del gråter en stund och minns sedan alla glada stunderna, andra får jobba längre med sin sorg arbete och kanske även behöva professionell hjälp att gå vidare? Man har rätt att be om sjuskrivning och ta en paus när det sker.

Att försöka ersätta en vän med en annan är värdelöst då ingen annan är lik den andra. När man känner sig redo att gå vidare bär man på mycket erfarenhet och nyttig kunskap om djur och livets gång.

Requiescat in pace

ist1_4533711-pet-cemetary-2.jpg

http://www.nordiskark.com Begravningsbyrå för djur! http://www.husdjursbegravning.se Djurkyrkogård i mellan Sverige och Norrland http://www.stokk.skk.se/Kaknas2.html Djurkyrkogård i Stockholm

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=58972

http://www.op.se/parser.php?level1=161&level2=713&id=966872

http://www.regiondjursjukhuset.se/region/text.asp/id/2010101002

http://www.agria.se

/ http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/agria/text.nsf/id/1587

http://www.nordiskark.com/PDF/kattsajten.swf

http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=

http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSetReadForm&url=

http://www.agria.se/agria/text.nsf/id/1587

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kakn%C3%A4s_Djurkyrkog%C3%A5rd

http://www.gt.se/nyheter/1.1158817/doda-husdjur-ger-varme-at-ditt-hus

http://home.swipnet.se/zippycat/Historia.htm

www.sorg.ifokus.se

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/artikel_294764.svd

http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=784151

http://www.djurkrem.nu/att%20forlora%20ett%20djur.htm

  • Redigerat 2022-04-17, 15:43 av Niklas
Upp till toppen