Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 11074 ggr
lollynonna
2015-11-07, 22:25

Fat tailed Gerbil- Pachyuromyms duprasi

Detta ovanliga djur är även kallad fetsvansgerbil, duprasi gerbil, fetsvansjird eller fat tailed rat. Det finns inte så mycket fakta och det mesta om arten är okänt. I denna artikel har jag läst på många olika sidor på både svenska och engelska och kommit fram till detta.

Duprasin i vildmarken:
Duprasin lever mestadels i norra delen av Afrika. I Egypten och Atlasberget för att vara mer exakt.
Den gräver precis som den mongoliska gerbilen gång-och tunnelsystem under marken. De har olika små hålor som används för olika saker. Matförråd, Sovställe och boet där ungarna finns är några av dem.
Duprasin äter mest insekter, men även olika växter.

Då duprasin slåss skriker de högt och biter i varandras svansar.

Duprasin i fångenskap:
 Duprasin blir mellan 9-12 cm  i kroppslängd. Deras svans är mellan 4-6 cm lång. Svansen är kort och tjock, och nästan kal. I deras lilla svans sparar de fettreserver, och även vatten.  En hälsosam fetsvansgerbil ska alltså ha en väldigt fet och rund svans för att må bra.
I fångenskap äter de ungefär samma mat som den mongoliska gerbilen men bör få mycket färskmat så som mjölmaskar, syrsor och grönsaker.

De lever i 2-5 år och är nattaktiva. De brukar även gå att vänja dem att vara vakna på dagtid också. 
Hanarna har precis som  mongoliska gerbiler en doftkörtel som den markerar sitt revir med.
Hanen är oftast lite större än honan.

Boende:
Duprasin är inte ett flockdjur. De ska bo en och en, eftersom de är revirshävdande och i värsta fall slutar det med dödsfall. En hona och hane ihop som avelspar kan funka, men det kan fortfarande vara hög risk för bråk.
De blir könsmogna vid ca 2-3 månaders ålder och bör även säras på då.

Enligt jordbruksverkets regler ska buren vara 2 kvadratmeter stor, men mejlar man till dem så faller måtten inom samma ram som den mongoliska gerbilen.

Duprasin gnager och bör ha tillgång till saker att gnaga på. Deras tänder växer hela livet och får de inte gnaga är det stor risk att tänderna växer sig för långa. Buren bör innehålla många små hus som den kan sova i och göra bon i. Den är inte så mycket för att klättra.

Färger:
Duprasin finns i endast två olika kända färger. Den ena färgen är deras viltfärg, agouti. Den är lite gulaktig med vit undersida. Deras tassar är vita och öronen är rosa. Sen så finns det även en gråaktig färg, som inte är lika vanlig. De har även en svart tippning över hela ovansidan av kroppen.

Avel:
Då duprasin parar sig så står hanen och honan på bakbenen och gör höga, skrikande ljud. Många misstar detta för slagsmål, även om de inte biter varandra.
Honan är dräktig i 19-22 dagar och föder sedan en kull på 3-9 små bebisar. Då de föds är de nakna, blinda och hjälplösa. Mamman tar sedan hand om sina avkommor tills de kan hitta mat och leva för dem själva. De av-vänjs från mamman då de är 3-4 veckor gamla. Vad pappan gör med ungarna, dvs om han tar hand om dem eller inte är det ingen som vet än.

I det vilda parar sig duprasin från april ända till november.
En fullvuxen duprasi väger ungefär 40 gram.
Mamman kan vara väldigt aggressiv då hon är dräktig och då hon har hand om sina bebisar.

Då man sätter ihop ett avelspar ska akvariet/lådan vara helt tom, då de är väldigt aggressiva. Då har de inget att slåss om och blir fortare vänner. Då de har blivit vänner så Stoppar du dem i sitt vanliga stora boende med mycket saker att göra.

Skrivet av lollynonna

Källor: Gerbiler iFokus,wikipedia, eol.com, och ett engelskt gerbilforum.

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

  • Redigerat 2022-04-17, 15:24 av Niklas
Annons:
enbartmalin
2016-03-09, 18:59
#1

Vill du ha bilder till artiklen så finns det bilder här inne på sajten jag lagt upp på min gamla duprasi Voldemort

Vad pappan gör med ungarna, han dödar dom. Och gör inte han det gör modern det av stress för att pappan är kvar.
Bor ungarna ihop för länge dödar dom varandra.
Men detta är endast min erfarenhet.

Hälsningar Malin

zickan
2016-03-12, 20:52
#2

Intressant läsning :-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: