Etiketterallmäntartiklar
Läst 22708 ggr
JonteL
2010-03-23, 16:14

Pungvarg -Thylacinus cynocephalus

n/a

Pungvarg (Thylacinus cynocephalus), i australisk folkmun kallad "Thylacine" eller "Tazmanian tiger" är det största kända rovlevande pungdjuret i modern tid. Arten var endemisk för Australien  och tros ha dött ut under 1900-talet. Den var den sista kvarlevande arten i sitt släkte - Thylacinus, men fossil  har påvisat flera andra arter i släktet från äldre miocen och framåt.

Pungvarg är grå–gulbrun med svarta tvärband över ryggen och 1–1,3 m lång plus svans och vägde 20-30 kg
AA115951_big.jpg
1936 dog det sista djuret i fångenskap i Hobart Zoo och senare uppgifter om att djuret setts har inte kunnat bekräftas.

Pungvargen dog ut på det australiska fastlandet tusentals år innan den europeiska kolonisationen, men överlevde på Tasmanien, liksom många andra arter endemiska pungdjur. De brittiska nybyggarna förstod inte vilket sorts djur de såg. Först trodde nybyggarna att den var en avlägsen släkting till hunden/vargen och inte ett pungdjur. Pungvargen, eller den tasmanska tigern, är ett i raden av djur som förmodligen dött ut på grund av människans oförståelse och rädsla. Under mitten och slutet av 1800-talet utgavs statliga skottpengar för varje skjutet exemplar. Detta beroende på att pungvargen anklagades för att riva får i stor omfattning. Detta tros dock ha varit överdrivet då tecken tyder på att pungvargen oftast åt andra mindre djur. Man har även teorier om att pungvargen delvis försvann på grund av epidemiska sjukdomar, liksom dingons ankomst till Australien och minskande habitater. Detta har dock inte vetenskapligt bevisats. Arten är klassad som utrotad, men fortfarande rapporteras det om människor som säger sig ha sett djuret. Bland annat har det talats om att man ska ha funnit en död pungvarg 1965. Inga konkreta bevis på detta finns dock.

Precis som vargar på det norra halvklotet utgjorde pungvargen toppen av sin näringskedja. Den var ett pungdjur och därmed inte släkt med moderkaksdjur som vargen, men på grund av konvergent evolution så delar pungvargen likväl allmän kroppsform och en rad anpassningar med denna art och andra arter av rovdjur. Pungvargen tros dock inte ha levt i flock som hunddjur. Istället tros den ha levt ensam eller i par. Till skillnad från de flesta hunddjur, som jagar genom att springa ifatt bytet i en kort jakt, anses pungvargen ha jagat genom att trötta ut sina byten under en längre jakt. Lätet har sagts vara gutturalt, som ett slags hostningar.

Den närmaste nu levande släktingen till pungvargen är den tasmanska djävulen.
AA115950_big.jpg

Klona

Pungvarg, är en utdöd pungdjur som såg ut ungefär som en stor hund och hade ränder som en tiger. Thylacines har varit ett viktigt fokus för diskussioner om möjligheten att föra utdöda arter tillbaka till livet, men trots Tillgången till många ben och andra lämningar, försök att läsa Pungvarg DNA-sekvenser (som borde vara betydligt enklare än att försöka klona ett utdött djur) har hittills i stort sett misslyckats.

Källor:

Wikipedia Sv-text ( Kopierad den 23/3-2010 att lånas till exotiskadjur)
Wikidepia Eng

Jag själv-Text

Australian Museum-Bilder
Bilderna kan även hittas på wikidepia

Jonathan Lundin

Driver: www.bettasverige.n.nu

  • Redigerat 2022-04-17, 15:45 av Niklas
zickan
2010-03-23, 18:12
#1

Oj hoppla :-D.. Här kommer det massa intressanta artiklar på löpande band :-D

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Ratata
2010-03-23, 20:57
#2

Så himla synd att dessa underbara djur inte finns kvar längre. Kolla bara på hur otroligt coola käkar de hade! Kunde gapa hur stort som helst ser det ut som!

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

JossanH
2010-03-23, 21:06
#3

Ett av mina favoritdjur genom tiderna. Blev väldigt fascinerad avd essa djur när jag var runt 11-12 år och hade en stor bok om däggdjur. I denna boken stod det inget om att pungvargen var utdöd, eller så utrotningshotad den kan bli. Fick dock se detta några år senare i en film om pungvargen och blev väldigt ledsen över det :( Minns att man fick se youtubeklippet här över..

Dock är det ju ganska spännande att folk fortfarande säger sig hitta avföring eller se pungvargar i det vilda.. Jag hoppas att de fortfarande existerar, men chansen är väl minimal…

Sajtvärd på Iller.ifokus

SwedenZoo
2010-03-23, 21:07
#4

Jag håller med Ratata, de ser ut att vara mycket vackra och häftiga djur.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

Ratata
2010-03-23, 21:10
#5

#3 Vi får hålla tummarna för kloningen då kanske ;)

En annan tråkig sak är att den tasmanska djävulen, som nämns i artikeln ovan, också ligger risigt till numera då hela populationen hotas av något otäckt virus som smittar då djuren bråkar med varandra. De får utslag i ansiktet (och på andra ställen?) och dör så småningom. Vet någon nåt om det har gjorts några framsteg i att hjälpa den tasmanska djävulen ännu?

(förlåt om jag byter ämne lite)

SwedenZoo
2010-03-23, 21:12
#6

Nej, tyvärr har jag inte hört något mer om det. Men jag kan också nämna att det blir bölder i munnen, vilket orsakade att "djävularna" tillslut dör av svält.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

JossanH
2010-03-23, 21:28
#7

#5 Men nej, dom är ju också så himla fina djur!

Sajtvärd på Iller.ifokus

JonteL
2010-03-23, 22:16
#8

eftersom dom lever/levde på Tasmanien är det faktiskt inte omöjligt att dom lever där!eftersom typ 60 % av hela ön är outforskade och det är en STOR ö=P

Jonathan Lundin

Driver: www.bettasverige.n.nu

zickan
2010-03-24, 23:45
#9

Artikeln kommer inte godkännas till tävlingen. Mestadels är kopierat rakt av ifrån Wikidepian.

Enligt upphovsrättslagen är det dock tillåtet att kopiera text samt bilder ifrån wikidepian. Men då måste man lägga med en länk rakt in till texten, det samma gäller för bilder.
Detta har jag fixat så artikeln kan ligga kvar.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Ilandra
2010-03-26, 05:07
#10

Ush, jag bli så ledsen när jag tänker på Thylacinen, det blir så påtagligt vad mycket skit människan ställt till med, och vad vi fortfarande gör! Jag hoppas att vi lyckas bevara de arter vi fortfarande har kvar, så att framtida genarationer inte bara har tigrar, pungdjävlar och andra utrotningshotade djur på film :(

Hawknestgrove
2010-03-26, 19:06
#11

Märkligt djur….. Såg ju lite ut som en hyena….

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Ypsilon1
2010-05-27, 11:46
#12

#5 & 6

de lyckades isolera cellerna som drabbats av den dödliga cancern. detta betyder att de är på gång med en bättre diagnostest.

annars, samma sak: de försöker försäkra ett stort friskt och "genetically diverse" bestånd i fångeskap; de var på gång att flytta några på en liten ö som tillhör Tasmanien.

de planerar sätta upp någon slags barriär för att hindra smittan från att sprida sig i NV där det finns fortfarande ett stabilt, friskt bestånd av djävular.

och Cedric, den djävulen som de trodde var immun mot cancern (om ni sett dokumentären var han med), har också blivit smittat och dog :(

enligt sista rapporten från "Save the Tasmanian Devil" (Februari 2010) har beståndet minskat med 80% sen 1996

Ratata
2010-05-27, 17:57
#13

#12 Tack för uppdateringen, även om den var något dyster. Vi får hålla tummarna för den fångenskapsuppfödda populationen iaf!

Ypsilon1
2010-05-28, 11:20
#14

#13 I sista rapporten från Save the Tasmanian Devil står att de lyckats få i fångeskap cca 98% av "all genetic pool" (vet inte hur man kan översätta detta på svenska Skäms) i det vilda.

on topic: denna artikel fick mig gräva efter uppdateringar om pungvarg-projektet. dokumentären som visats i tv för ett par år sen slutade ganska dystert, de förväntade sig inte få finansiering och fortsätta med forskningen efter att de misslyckades med att läsa DNA sekvenser i förra projektet.

men det ser ut som att flera projekt påbörjat på sistone och 2 olika forskning grupper har lyckats kartlägga delar av pungvargens "nuclear genom". jag har även hittat att svenska forskare från Stockholm och Uppsala deltog i en av de två projekten som använde bland annat ett exemplar pungvarg från Naturhistoriska Museet i Stockholm för att samla DNA prov

Referens: Miller W, Drautz DI, Janecka JE, Lesk AM, Ratan A, Tomsho LP, Packard M, Zhang Y, McClellan LR, Qi J, Zhao F, Gilbert MT, Dalén L, Arsuaga JL, Ericson PG, Huson DH, Helgen KM, Murphy WJ, Götherström A & Schuster SC (2009) The mitochondrial genome sequence of the Tasmanian tiger (Thylacinus cynocephalus). Genome Research 19: 213-220.

All hope is NOT gone after all Skrattande

Grisgurka
2015-12-09, 21:14
#15

Det finns kvar några tasmanska tigrar i det vilda

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-12-09, 21:14
#16

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-12-09, 21:14
#17

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-12-09, 21:15
#18

Inlägget är borttaget

Leviosa
2015-12-14, 00:09
#19

Har också hört för inte så länge sen att det ryktas att vissa sett små saker som kan tyda på att pungvargen finns kvar. Vore det inte underbart om det fanns ett litet gäng undangömt någonstans som vi inte vet om? 😍

Upp till toppen