Annons:
Etikettifokus
Läst 10817 ggr
Zakaraa
2015-01-07, 22:53

Lexikon

Många av er har säkert sett den nya "ordbok"-funktionen som introducerats till alla iFokus-sajter.  Jag syftar så klart på "Lexikon"  men var är det egentligen och hur ska det användas?

Lexikon är direkt översatt en Ordbok/ett uppslagsverk. Varje sajt har sin egna ordbok och är uppbyggda av Rubriker från artiklar och inlägg. Vem som helst kan bidra till lexikonet men man bör tänka på hur det bör användas innan man bockar för den lilla rutan.

citerat från Niklas artikel inne på Support, länk längst ner;

"Om du till exempel skriver ett inlägg med rubriken "lexikon" och bockar för rutan "Tillhör sajtens Lexikon " kommer ordet "lexikon" i alla inlägg och artiklar att bli en länk till inlägget som beskriver vad Lexikon är. Om någon frågar vad sajtens Lexikon är kan du svara "Titta i sajtens lexikon". Då kommer ordet Lexikon att visas med en understrykning. Om man klickar på ordet öppnas inlägget "lexikon" där förklaringen står." 

Förenklad förklaring med denna artikel som exempel

Jag vill skriva en artikel (eller inlägg) om Lexikon. Jag väljer att sätta rubriken "Lexikon" och bockar rutan för att bidra till sajtens Lexikon. Ordet "lexikon" är nu en länk som, om du klickar på ordet, tar dig till denna artikel där du hittar förklaringen för vad just Lexikon är för något. "Lexikon" har även lagts till automatiskt i Lexikon som du kan se ovanför varje inlägg bredvid "Om sajten", "Länkar", "Medlemmar" och "Sök". 

Hur bidrar jag till Lexikon?

När du skapar ett nytt inlägg så har du en liten rad precis under skrivfältet som tyder "Tillhör sajtens Lexikon (viktigt med rubriken)", bocka för den rutan innan du publicerar men klicka inte i denna ruta om ditt inlägg inte fyller någon ordbok-funktion. Med detta menar jag; 

När bör ett inlägg inte kopplas till Lexikon?

Fyller ditt inlägg någon funktion i ordboks-syfte? Om ditt svar är Nej så hoppa då över att bocka i rutan men om ditt inlägg innehåller information och beskrivning för just ditt ämne så ska du självklart bocka för rutan om du vill det.
Tänk på Lexikon som ett uppslagsverk, använd Lexikon som ett uppslagsverk.

Varför är det så viktigt att välja rubrik?

Rubriken är det ord som hamnar i sajtens Lexikon därför är det väldigt viktigt att välja rätt rubrik, helst ska det endast vara ett ord, två som mest annars fungerar det inte särskilt bra. Har jag rubriken "vad är lexikon" så krävs det att någon skriver exakt "vad är lexikon" för att det ska bli en länk.

Här kan du läsa vad Niklas skriver om Lexikon inne på Support iFokus: LÄNK
Besök gärna Support's Lexikon så får du ett hum om hur det används: LÄNK

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 2021-10-12, 10:25 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: