Mollusker

Achatina iredalei

2011-04-28 19:30 #0 av: MoaL

En vacker, elegant och förhållandevis liten afrikansk jättelandsnäcka. Aktiv, snabbväxande och väldigt trevlig.

Utseende
De blir vanligtvis mellan 5-10 år gamla, och uppnår en skallängd på omkring 8-9 centimeter. De första fem-sex månaderna växer de otroligt snabbt, så se till att de har tillgång till extra mycket mat och kalk för att de ska kunna hålla sig så friska och vackra som möjligt.

Som liten unge är skalet ljust gulvitt och genomskinligt. Som vuxen är snäckan ljusgul/gul, och om man håller upp den mot ljuset så kan man lätt se ”igenom” skalet och se skuggorna av inälvor och avföring. Likaså syns ”ådror” i skalet som man annars bara brukar se hos snäckbebisar med tunt skal. Det är dessutom ganska vanligt att skalen kan se lite risiga och deformerade ut, men det påverkar inte snäckan.
Deras kropp är vitgul och skalet är ganska avlångt och spetsigt. Foten är slät.

Skötsel
Achatina iredalei trivs vanligtvis i ett ganska varmt och fuktigt klimat, och kan gott hållas med exempelvis mindre A. achatina, A. marginata och A. reticulata. Det finns även A. iredalei som trivs bättre i en lite svalare och torrare miljö, och kan därmed hållas tillsammans med A. fulica. Vissa A. iredalei bör dock ogärna hållas med snäckor som är betydligt större än de, då det är stressande och gör att de vantrivs. Håll ett öga på hur aktiva de är, och hur mycket de växer. Om de gömmer sig mycket eller tacklar av, så bör de separeras från de större snäckorna.
Temperaturen bör vara cirka 24-26°C och luftfuktigheten omkring 80%.

Foder

Denna art äter i princip allt man serverar! De är riktiga små matvrak som äter både mycket och gärna.


Avel

Denna art är den enda Achatina-arten som föder levande ungar. Vid rätt förhållanden kan de börja föröka sig redan så tidigt som vid nio månaders ålder, och mängden ungar är vanligtvis ganska låg per födsel, 10-20 stycken per kull. Min största kull ligger på 31 ungar.

Övrigt

Eftersom denna art inte lägger ägg så håller många denna snäcka ensam tillsammans med andra snäckarter, eftersom man då inte riskerar att de kan föröka sig. De flesta vill inte få avkomma på sina A. iredalei om de inte vet med sig att det finns köpare, då de ogärna vill avliva snäckbebisar.
Varning! A. iredalei bör inte hållas samman med A. fulica hamillei albino, då många har kunnat vittna om att dessa två arter kan para sig, och vanligtvis dör A. iredalei-snäckan därefter.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-04-29 21:46 #1 av: Vosjes

Sniglar!! Skrattande

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-04-29 21:52 #2 av: MoaL

Snäckor!! FlörtTungan uteSkrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-04-29 21:55 #3 av: Vosjes

Nej de kommer alltid att vara sniglar för mig, det är nog bara för att det känns så otroligt härligt att säga ordet snigel och ordet snigel passar på perfekt då snigel låter so någonting sött och gulligt och det är ju precis det en snigel "snäcka" är i mina ögon - någonting gulligt Skrattande

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-04-29 22:06 #4 av: MoaL

Haha, okej, du menar så. Skrattande Ja, snigel låter väl sötare, men jag har så inmatat i skallen skillnaden mellan de båda så jag kan liksom inte tänka så. :P
Men de är supergulliga! Och snart flyttar det in ännu fler snäckarter till mig. *Iiihihihiiihihi!!* Oj vad jag längtar. Skrattande

Bifogar en bild på när en av mina A. iredalei gjorde fula miner som liten bebis. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-04-29 22:30 #5 av: Vosjes

Men åh vilken gammal gubbe den ser ut som! Super söt!! Kyss

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-05-02 13:13 #6 av: Silvertrasans

#4, hihi faktiskt väldigt söta! Denna bild var ju bara för tuff Skrattande


 

Anmäl
2011-05-04 12:04 #7 av: Doll

Hoho, dom är så otroligt vackra! ^^

Anmäl
2011-05-06 03:44 #8 av: MoaL

Hihi, vad roligt att ni uppskattar de små liven. Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-09-17 11:45 #9 av: mjuhm

Åhåhåh, jag tycker sniglar/snäckor är så vidriga! Tungan ute
Men visst är de söta nog!

Anmäl
2011-09-18 15:07 #10 av: zickan

Börjar bli lite sugen på snäckor igen. Finns så mycket intressanta arter.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2011-11-06 20:05 #11 av: [NoOrdinaryGirl5]

OMG :O Har aldrig sett såna förr!! Dem är gigantiska!!! Söta men GIGANTISKA!! :o

Anmäl
2011-11-06 20:16 #12 av: MoaL

#11 Haha, A. iredalei är en av de absolut minsta snäckarterna inom släktet Achatina. Skrattande Kika runt härinne och även på google på lite fler olika snäckarter inom Achatina så får du se på stora snäckor. ;)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-11-06 20:25 #13 av: [NoOrdinaryGirl5]

#12 Haha okej :D:D ska göra det! Ledsen för den . . lite udda reaktionen men jag har aldrig sett några såna här förut :D!!

Anmäl
2011-11-06 20:53 #14 av: MoaL

Skrattande Många tycker att de är stora, och det är de förstås också jämfört med de snäckor de flesta är vana vid. :) Fast jag är van vid större, så för mig är A. iredalei väldigt små och eleganta. ^^

Här har du till exempel en gammal bild på mina fyra vuxna Achatina immaculata. De är ännu större nu än vad de var på den här bilden. ;)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.