Gambiansk Jättepåsråtta

10 anledningar till att inte köpa Gp

2008-05-11 22:39 #0 av: zickan

Funderar du på Gambian Pounched rat? Vad klarar du av? Här är lite fakta om hur det är att leva med en Gambianska Jättepås råtta.


Min Gp bebba kan bli ett monster ;-)

10 anledningar att inte köpa en Gambiansk Jättepåsråtta.

 • 1. Att bli biten av en trilskande Gp råtta kan ge ett resultat mellan lite rått dregel på handen fram till en resa mot sjukhuset. En tam Gp brukar sällan bita rejält. Den brukar mer markera - nu vill inte jag. En snäll tillsägelse från Gp råttan kan vara skrämmande i sig även om det inte går hål eller gör ont.
  Alla Gp råttor, även den mest hanterade och tamaste, kan få nog och bita till rejält.
 • 2. En Gp är INTE en tamråtta! Gp råttan har inte varit sällskapsdjur speciellt länge så den har ännu rätt mycket vilda drag i sitt beteende. Det börjar gå framåt men man måste jobba massor för att få en underbar vän utav sin Gp. Ingen lätt uppgift och det krävs en hel del av ägaren.

 • 3. Bor du med någon, bor du trångt eller har lätt att vakna på nätterna?
  Största anledningenen att Gp råttor blir omplacerade är just att de låter nästan 100% under nätterna. Det går att träna bort men var beredd på en sur Gp som skakar galler, bäddar om eller river ner något. De kan skrika rätt högt och föra rejält med oväsen om man har otur. Väldigt olika på djuren och uppfostran.
  MEN orkar din familj, sambo och andra djur du har att störas i sömnen flera gånger i veckan?

 • 4. Förstörelsen är oftast ett normalt ting vid behov av stimulans. Sladdar har jag inte hört att de gått på så mycket. Men favoriten här när jag inte varit hemma så mycket är : äta ett hål rakt igenom en dörr. Hitta ett gammalt hål i väggen och göra det något större så man kan bygga bo inne i.
  Gp råttan ser inte skillnaden på en dyr tröja och en skön säng. En uppfödares Gp stal 20kr, en åkremsa samt strimlade hennes gamla betyg från skolan. De är extremt busiga och måste få aktivering hela tiden!

 • 5. Tid? Har du tid att fostra en stor 1-3kg råtta?
  Gambianska jätttepåsråttan är inte lika enkel som en tamråtta. Det krävs massa tid åt träning, gosning, lek och städning.

 

Hur det kan se ut bakom en garderob Hur det kan se ut bakom en garderob

 

 • 6. Tålamod är en av de viktigaste egenskaperna att äga vid val av att skaffa gp. Orkar du med att fostra en blandning mellan ett 3årigt barn och en hundvalp under ca 7års tid?
  Man sätts på prov nästan dagligen. Om jättepåsråttans små prövningar inte stoppas i tid så kommer de öka tills det är NÄSTAN kört att göra nått åt det. Fula ovanor är svåra att bryta speciellt av en grinig Gp med huggtänder


 • 7. Har du flera djur i hemmet?
  Orkar dom med att eventuellt bli väckta mitt i natten? Har du andra djur som går löst. Hur gör du om dom inte går ihop? Funkar dom inte tillsammans, orkar du då träna dom till det eller kan du hålla dom skilda åt i egna rum?
  Om inte, tänker du bli en av dom i mängden som sätter ut omplacering på blocket?

 • 8. Gambian pounched rat lever ungefär till 7 års ålder. Kan både bli yngre och äldre men det är ungefär den genomsnittliga åldern i fångenskap. Hur ser din 7-års plan ut?. Finns de plats med en Gp? Har du plan att skaffa familj, flytta, plugga, jobba? Finns en Gp med i dina planer?

 • 9. Har du råd med veterinär? Agria försäkring ligger på ca 500:-/år.
  Vad gör du vid behov av vetrinär, avlivning, operation osv.? Kan du ringa mamma eller kan du ta ansvaret och fixa undan 1-5000:- på separat konto ifall att. Olyckor händer oftast när man minst anar det och när man har som minst pengar. Finns massa lagar, kan du hålla dom?

 • 10. Hur bor/lever du?
  Har du plats för en stor bur och kan du sedan tillåta gp råttan att få springa på ca 20kvm som reglerna säger? Eller har du ett extra rum du kan inreda till endast gp råttan?
  Du tycker ju om att sköta och hantera din gp men gör din djurvakt det? Och har du djurvakt till alla gånger du åker bort? Om det uppstår problem under din semester, kan din djurvakt ta över ansvaret?.
  Djurvakten behöver klara av att plocka in gp råttan i buren ifall den skulle gnaga sönder eller rymma. Bör även kunna plocka in gp råttan i transportbur vid akut behov av veterinär vård.
  Speciellt viktigt under sommaren och vintern. Både kyla och värme i vissa mängder kan leda till dödsfall utan vård.Bakom min värma panna.

Nu har jag bara skrivit ner lite av det jag kom på under skrivandets gång. Det finns jättemycket att tänka på innan köp av ett så personligt djur som Gambiansk Pung/Jättepås/hamster råttan.
Enklaste förklaringen är att jämföra med 3årigt barn och hundvalp. Det är ungefär samma ansvars område och bra jämförelse utav behoven.

 

Bakom min värma panna.

 

Artikeln är skapad utav:
Sajt värden, Victoria W "Zickan"

 


 

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-23 16:11 #1 av: Lollo86

Det är verkligen bra att skriva detta! trött på att se massa annonser ute på gpråttor som måste omplaceras :(

Anmäl
2008-05-24 02:00 #2 av: zickan

Mh..intresset minskar. många gp ägare har duktigare att sprida info och bra uppfödare har satt hårdare krav och tänker inte längre endast på att tjäna pengar utan mer på djurens bästa

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-24 18:34 #3 av: Lollo86

ja det är väldigt viktigt med hårda kvar.. det går inte att sälja till någon som man knappt vet nånting om.. tyvärr gjorde ju jag det till en tjej.. men hon verkade ju ha läst på massa om dem men tydligen så var det inte så.. Tur att min lilla kille har det bra nu iallafall när han blev omhändartagen.

Anmäl
2008-05-24 19:17 #4 av: zickan

Ja men ibland så kan man känna lite efter hur personen är med. Jag kunde inte mycket vid förste import för nått år sedan. Men det är många intresserade av mina ungar som endast vill avla. Sedan att ta 2000 för ungar utan att skicka med lite tbh elller inte hantera dom är hutlöst.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-24 21:16 #5 av: Ladyinred

jag ska ha en till, men han måste komma ur trotsåldern först. tillräckligt krävande som det är just nu. kommer bli grymt jobbigt om jag ska nappmata en till samtidigt. Tror inte jag kommer palla det utan att försumma nån i hemmet. Det bor ju lite fler djur här med, för att inte tala om hur sur sambon skulle bli om jag ägnade all min vakna tid åt djuren. Han kommer ju bli svartsjuk :P

Anmäl
2008-05-24 21:30 #6 av: Lollo86

#4 jo det är sant.. hon var så trevlig när hon ringde till mig osv.. men nu vet jag ju det och ska ta reda på mycket mer fakta om personen innan jag säljer något djur till någon.

haha man tjänar nog inte så mycket på att avla på gps.. snarare tvärt om skulle jag tro. jobbigt om man inte få alla sålda menar jag. 

Nä det går nog inte att ta så mycket betalt då. då krävs nog lite mera arbete med dem innan. 

Anmäl
2008-05-24 21:31 #7 av: Lollo86

#5 bara du känner att du har tid för alla så blir det ju bra. jobbigt om du ska få stressa ju för då kommer inte du att må bra i längden.

 

Anmäl
2008-05-25 02:23 #8 av: zickan

#5 du är en av de bättre som köpt unge från mig så jag tror nog det kommer bli bra vid nästa gp med. Dumt att stressa med att köpa in en ny. Så det är smart tänk att vänta lite så man inte tar på sig för mycket på en gång.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-25 15:38 #9 av: Ladyinred

Grejen är ju att en gp bebis tar otroligt mycket tid, lite som att ha en riktig bebis. Kanske därför som jag har fäst mig nåt enormt vid honom. Ena stunden vill jag bara slänga honom i väggen av frustration, nästa så kommer han inkrypandes under täcket och slickar på mitt smalben tills han somnar. Hade det inte varit för alla underbara mysstunder just nu så hade jag nog haft svårare att acceptera hans jobbiga sidor. 

Hur har tonårstiden varit för er? Vore lite skönt att få veta att andra har haft det jobbigt med. Och framförallt, när slutade den?

Anmäl
2008-05-26 02:57 #10 av: zickan

Ja precis. Bättre att ta en i taget så det blir ordentligt. Ett bra råd till andra.. typ mig ;-)

Jag har ju inte direkt haft gp råttor i tonåren. Nemesis dog kort efter importen, Tintin var fullvuxen, Nemi var också rätt gammal vid import. Fanns ju bara två uppfödare i Sv när jag och Rt hämtade in våra.
Alva däremot har det gått upp och ned med. Hon blev biten av en tamråtta och straxt efter flög mamsen på henne så hon blev skrämd igen. Hjälpte inte att min inneboende skaffade katt.
Men hon var nappmatat mest av alla jag haft. Hade med henne till gotland en vecka och matade henne då varannan timme dygnet runt. Hon bodde i min tubtopp.

Vet ej om det är pga att jag hanterade henne så mycket eller om det var tonårs trottsen som spelade in. Men när hon fick vara ifred, en mer isolerad bur(skåp med galler) och välja själv hur mycket jag skulle hålla på med henne så blev det bättre.
Nu i dag är hon ännu lite hoppig och svår infångad när hon lyckats ta sig ut ur djur rummet eller hittat tillbaka till ett av sina hål i väggen. Men jag ser en stor skillnad i hennes rörelser, sätt och attityd. Förr ville hon inte lämna buren. Nu skakar hon galler och vill ut hela tiden.
Jag fick ju tjuvparning på henne då både åt sig ur sina burar. Men denne kull har jag redan efter en vecka bara kunnat puffa bort Alva lite och plockat upp en unge. Hon har heller inte brytt sig att hämta tillbaka dom när de var i soffan med mig och hon var ute ur buren.
Hon är ju 1år snart. Jag tycker hennes strulande minskar hela tiden. Om jag nu inte räknar med hur sur hon kan bli när man låser burdörren.
Verkar vara svårt att hitta vettiga hem till ungarna som vill flytta nu. Så det blir nog att nån av dom får stanna helt. Svårare att släppa ju längre tid man har dom.
Får återkomma om ett par månader och svara då ;-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-26 11:57 #11 av: Ladyinred

Hur många e de du har kvar nu då? Eller e de bara en som har flyttat? Vill oxå ha en bebis, men det finns många anledningar till att det inte går just nu och PENGAR är den huvudsakliga anledningen, för just nu har jag inga sånna...

Anmäl
2008-05-26 17:47 #12 av: zickan

Ne inte jag heller. Pengar rinner verkligen bort. Hittar inge jobb det är drygt.

3 tjejer kvar.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-26 21:47 #13 av: Ladyinred

Konstigt hur det kan variera, ena stunden vill alla ha killar, nästa vill de ha tjejer. Är de en gp svacka nu eller :S Sist hade du ju en lååång kölista.

Anmäl
2008-06-03 13:58 #14 av: Abico

Ah, okej. Jag ska aldrig skaffa Gp råtta ;P

Hanna 

Anmäl
2008-06-05 04:37 #15 av: zickan

Det var så många som började avla på våra avkommor. Lite för stor konkurans på ett så dyr, ansvars och nytt djur.
Jag har ett par per vecka som frågar efter gp men nekar.

För mycket frågor runt avel innan frågor om sköttsel.
Har du en hane också till salu som är obesläktad
Jag vill ha en gp till avel
 Mycket detta som dyker upp i intresse anmälningarna. Folk tror de kan tjäna pengar på ungarna så det är svårt att filtrera ut de bra ägarna.
Redan gp ägare är ju de bästa. Grabben fick ju ett toppen hem.
Han blev ju sällskap till Nova och Ninko. Att orka med de två och ändå vilja ha en till som kommer kastreras är nått jag beundrar stort. Sann kärlek och ansvar till gp råttan.

#14 mycket varningar just nu just pga tonårs problemen visa gp går igenom samt ägarens familj som gnäller. Blocket annonser skapar mer varningstexter än posetivitet :-/
Man tar i lite mer än vad man kanske behövde men det känns lite som ett måste då folk läser mellan radera.
HUm 2000 i inköpspris = 2 kullar per år = 4-24000 på ett år. Men då räknar man inte utgifterna i mat, bottenmatrial, tid och att man sedan inte kan sälja en gp utan tbh och liknande för 2000 längre. förs stor konkurans på ett såpass nytt djur.
De som ville tjäna pengar eller ha ett tufft djur tappar intresset fort och de hamnar på blocket.

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-05 17:38 #16 av: -sadetta

 Zickan

Artikeln du skrev vore bra att skicka till ev intresserade köpare innan.

 

Anmäl
2008-06-05 18:08 #17 av: zickan

jag skriver alltid ned sånt eller hänvisar till sådana artiklar i intresse mailen. Men folk tror så mycket mer om sig själva ibland

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-06 00:05 #18 av: -sadetta

Zickan

Det har du rätt i. Folk tar sig ofta vatten över huvudet. 

Anmäl
2008-06-17 02:31 #19 av: Yeay

Jag hade jättegärna skaffat en GP råtta någon gång. Verkar vara supermysiga djur, när dom kommit ur trotsåldern som inte verkar spec rolig däremot :P

Har ni något tips på andra sidor än här som man kan läsa om GP råttor? Ska inte skaffa någon nu eller på ett väldans bra tag eftersom jag inte kan tillräckligt och verkligen inte har tiden, men i framtiden skulle det vara kul :) Så fram tills dess kan man ju alltid läsa och samla på sig information :P

Anmäl
2008-06-17 02:38 #20 av: zickan

har du zoonen?.. zoonen.com sök efter gp-listan Där är första samlings stället för gp råttorna.I högra sidan har du en lista på olika sidor och artiklar ang gp. tyvärr är flesta på eng.
Sedan kom gp hörnan upp. gpr8.webb.se? tror jag den heter. Gavs ut lite dålig reklam för gp hörnan så den fick en seg start. Inte så många som hittar dit tyvärr.

Sedan kan du skriva alla frågor du har så kan även vi här inne besvara ;-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-17 02:55 #21 av: gulzebra
http://gpr8.cjb.net är det ;)
Ganska dött men det finns ju lite trådar iaf. Även om det inte är så mycket aktivitet så finns ju gamla trådar där man kan läsa igenom och lära sig :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-06-17 13:48 #22 av: Yeay

Hehe okej :) Tack för alla tips. Tycker artiklarna här inne också har varit bra, dom får en verkligen att tänka efter innan man köper en, och får en att förstå att man verkligen måste ha mycket kunskap och tid innan man skaffar en :) Första gången jag såg en gp råtta tänkte jag bara typ gud vilken söt liten sak, en sån måste jag ha någon gång! Så det är ju bra det finns såna här artiklar så man tänker till en extra gång :)

Anmäl
2008-06-17 15:39 #23 av: zickan

Tack gul zebra :-)
Ja precis. Forumet fick en dålig start. Lite synd att inte fler hittade dit.

#22 ja precis. alltid bra att tänka en gång extra :-).. jätte bra att du förstår artiklarna. Förstår att de kan vara monster ibland men ändå väldigt underbara husdjur.  Borde finnas fler som du som verkligen tar till sig texterna. Så många som bara skummar igenom och sedan går och köper direkt men säljer efter ett tag

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-06-21 21:31 #24 av: enbartmalin

*Putt*

Anmäl
2015-02-08 15:01 #25 av: VampireGirlElvira

Puttar upp denna för att jag blev så intresserad av informationen om den här rått "rasen."

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.