Gambiansk Jättepåsråtta

Tänk efter före!

2008-06-08 06:26 #0 av: zickan

Det har nu gått drygt ett halvår sedan betten. Nova och Ninko fick ett nytt hem till slut där de har ett bra liv med en görbra ägare. Själv är jag fortfarande svullen och har något minskad rörlighet i fingrarna.

 

Artikeln skriven utav: Gul_zebra

Datum för publicering
2008-06-08

 

GP-råttor ska inte under några omständigheter impulsköpas. Det gäller egentligen alla djur, men med ett så vilt djur som en GP så kan konsekvenserna bli desto större om det inte gått som det tänkt. Detta är något som både du och GP-råttan kan fara illa av.

Anders, som egentligen heter Oxenstiernas Giant Anger, var min första GP. När jag köpte honom hade jag letat GP i runt 3 år och läst allt jag kommit över, och jag var väl förberedd - trodde jag. Visst gick allt bra med Anders, det blev kärlek vid första ögonkastet och han är en helt underbar grabb. Trotsåldern däremot blev tidvis ett rent helvete som jag inte var beredd på. Han fick en voljär som snabbt tuggades sönder - voljären var en "köpevoljär" med vanligt galler, inte ett hemmabygge med vekt hönsnät eller annat svagt. Han fick då flytta tillbaka till sin gamla Laura Super och tuggandet fortsatte. Han lyckades inte tugga sönder gallret där men man blev mer än grinig när man inte fick sova för att han satt och tuggade på gallret och ryckte i luckan.

En period fick han dille på att jucka på mig, likt en hund som juckar på ben. Han kunde försöka tätt följt av att bli iväg puttad och fyad, väl medveten om att han inte får jucka, men var ändå lika bestämd på att han ska jucka. Så kunde han hålla på i en halvtimme innan han gav upp och det var inte en trevlig upplevelse den gången han gav upp och tog tag i saken själv, tätt följt av att jag hittade GP-sperma på mina byxor...
Vi tog oss till slut igenom Anders trotsålder. Hans liv på nätterna satte dock stopp för hans boende här. Jag blev tvungen att sälja honom för att jag helt enkelt inte fick någon sömn.

Nova (Rat Thinks Nova) och Ninko (Rat Thinks Ninko) hittade jag på en annons på blocket.se. Jag var då fast besluten vid att få ta någon kull på min väldigt underbara Anders längre fram men hade problem med att hitta obesläktade honor, när jag hittade dessa - som var just obesläktade. De såldes inte av uppfödaren utan av en som köpt de från uppfödaren.
Jag väntade mig ett par damer som skulle vara någorlunda hanterbara i alla fall - vad jag fick var däremot något helt annat. Första mötet med dessa två gp resulterade i ett bett av Ninko. Låt gå tänkte jag, hon är nog rädd efter att ha åkt bil tätt följt av att hamna på ett helt nytt ställe med nya lukter och nytt folk. Jag satte in flickorna i Anders gamla voljär som jag lagat, och lät de vara ifred då de var ganska rädda.

 

Tiden flöt på och jag försökte få de att bli tama. En gång kunde jag tom klappa de - när de var fullt upptagna med att stoppa in så mycket gröt det bara gick i kindpåsarna och inte märkte av min närvaro - de stack så fort de upptäckte mig. De tog gladeligen mat ur handen med bett som följd och några framsteg gjordes inte. När de blev könsmogna fick de flytta isär då de inte tålde varandra längre.

Varken Nova eller Ninko gjorde några framsteg och jag bestämde mig för att sälja de. Flera hörde av sig och visade intresse - flertalet av de hörde aldrig av sig igen när det väl kom till kritan. En intresserad tingade båda men hittade en annan GP hon hellre ville ha och sket då i dessa - vilket var tur för det jag fick reda efteråt var inte trevliga saker. Ett fåtal har haft lite vett i skallen iaf och dragit sig ur när jag berättat hur de beter sig. Sånt folk gillar jag, det visar på att de inte tar vad som helst, det visar att de har vett i skallen. Fast det hjälpte ju inte mig att hitta hem åt dem...

Till slut satt damerna här med avlivningshot hägrande. Droppen rann över bägaren när den ena, Nova, tog sig ut ur buren - min naivitet möjliggjorde det visserligen, men de bett jag fick då var inte trevliga. Det blev en lång stunds GP-jakt tills jag till slut fick tag i henne. Nova, som aldrig bitit tidigare, fick panik och bet och bet och bet och det ordentligt - jag fick skynda mig att stoppa in henne i buren och skynda mig ner på toa och köra in handen under kranen med blodet forsande. Till slut fick jag med hjälp av mamma stopp på blodet och satt på kompresser iaf och det blev ett sjujäkla torkande av blod på golvet, i trappen, på tapeten... Tom i min panna lyckades jag få blod, hur jag nu lyckats med den bedriften. Svullnaden var ett faktum - höger och vänster pekfinger samt mellan tummen och pekfingret på höger hand blev väldigt svullna och det gick knappt att skriva utan att det gjorde ohyggligt ont. Jag fick åka till läkaren och fick penicillin utskrivet, jag kunde inte bära saker normalt, inte ens en nästan tom smörbytta gick att hålla i utan att det gjorde ont.

Det har nu gått drygt ett halvår sedan betten. Nova och Ninko fick ett nytt hem till slut där de har ett bra liv med en görbra ägare. Själv är jag fortfarande svullen och har något minskad rörlighet i fingrarna.

Jag vill här poängtera att det med den här artikeln inte är meningen att avskräcka någon från att skaffa GP. GP-råttor blir ofta helt underbara husdjur! Meningen är däremot att avskräcka från impulsköp och visa vad som kan hända i värsta fall, vare sig det är impulsköp eller inte. Det är helt enkelt väldigt lätt hänt att man tar sig vatten över huvudet när man skaffar GP och det är det jag vill motverka.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-08 12:16 #1 av: Ladyinred

jätte bra skriven artikel. Har hört historien innan och det var nästan samtidigt som jag skaffade min. Mamma fick spelet när hon läste den tråden på gp-forumet. hehe

Anmäl
2008-06-08 12:36 #2 av: EmmaG

Men det är jättebra att sånna här historier kommer ut så att man tänker till en gång extra!

Anmäl
2008-06-08 12:56 #3 av: Ladyinred

ja visst och man bör ta med i beräkningen att man antagligen kommer få nåt bett. Och igentligen kan det väl inte vara så mycket värre än en kanin, de e ju lika i storlek och borde då ha lika stora tänder. Men det är inget som man nojjar över när man funderar på att köpa en gullig kaninunge. "Hoppas att den inte blir rabiat och hugger efter mig" för det finns ju trots allt ett flertal väldigt otrevliga individer.

Anmäl
2008-06-08 14:14 #4 av: gulzebra

Håhåjaja, blir hellre biten av Nova igen än av en kanin :P Fast det är mest för mina tidigare kaninerfarenheter som inte är nån höjdare. Har haft en enda kanin och han bet hela tiden... Men jag är så van vid bett så det var inga jättestora problem.
Tills han fick för sig att pierca min bröstvårta genom kläder och allt. Ajajaj...

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-06-08 14:57 #5 av: Ladyinred

det e ett argument när folk undrar varför jag köpt min när den har så långa tänder och kan bitas. om jag inte e rädd för den. Jag brukar fråga om de haft kanin, de flesta har i alla fall haft det när dom va små. Vänder bara på frågan om de va rädda för sina kaniner....

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.