Naturens tillgångar

Läkeörter - Maskros

2008-12-29 04:13 #0 av: zickan

Maskrosen är en vanlig syn under vår och sommaren. Många anser att denna blomma endast är ogräs och inget mer. Men en äng full av dessa gula blommor är en fin syn att skåda. Vad inte alla vet är att dessa gula ogräs blommor besitter en mäktig läkande gåva.

Latinska namnet: Taraxacum officinale
220px-Taraxacum_officinalis_DSC02042.JPG
Arabiska läkare använde ofta maskrosen till ögonsjukdomar. Därav har de fått namnet taraxacum vilket betyder: botar grundlig ögonsjukdom,.

Ger även en väldigt bra urindrivande verkan som beror på dess höga halt utav kalisalter.
Maskros te har en snabb och kraftig verkan på urinutsöndringen. Det är därför ett bra läkemedel till alla njursjukdomar och det finns bevis på att maskrosen har hjälpt där andra läkemedel inte fungerade.

Även underbart gott och nyttigt med maskros sallad. Men bör sköljas väl innan. Man kan även använda den mycket enkelt med att lägga blad på en smörgås och äta som det är.
Där får man både mat och medicin på samma gång. Väldigt billigt och bra sätt att värna om sina njurar.

Vad innehåller då maskrosen?
Denna blomma är väldigt rik på alkaliska salter så som kalk, natron, magnesium och kali
Innehåller dessutom ämnen såsom cholin, saponiun mfl.

Hos människor är det ett gott medel mot åderförkalkning, gikt, reumatism, sockersjuka och förstoppning. Jag har ingen aning om djuren blir hjälpa på något sätt över att äta maskros. Men det skadar inte. Själv stark missbrukare utav maskrosen då jag hade ödlor. Leguanerna älskade dessa blommor. Har även några råttor och ekorrar som gärna tuggar på dessa.

Hur lagar man maskros te och vin?
Tillagas precis som ett vanligt te. Bladen kan torkas eller tillagas som de är. Varmt vatten utan socker, låta det stå och dra i några minuter så smaken kommer fram.
Rekommenderas dock att ta nån dagars paus mellan te drickandet av maskros för att kroppen inte ska få för mycket utav det goda. Men inge skada att använda i flera dagar i streck.

Blommorna kan man utnyttja till att bereda utmärkt vin. (Jag har receptet om man vill ha, men känns fel på en djursidanFlört)
445px-Maskrosboll.jpg

 

När plockas dom bäst?
Maskros bladen plockas som bäst under för och eftersommaren. De finaste bladen finner man i högt gräs. Bara att samla in så mycket man vill. Torka och förvara till användning under vintern.
Glöm inte att skölja dom innan för att slippa små kryp och annat som också gillar maskros. Bör även inte plockas nära vägkant för att undvika avgaser.

Källor/bilder:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskrosor
Bok: Örtagubbens underbara läkeörter.Skapad av: Zickan, sajtvärden

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-12-29 04:17 #1 av: zickan

Jag hittade en så underbar bok om gamla läkeörter som användes mycket förr i tiden.
Boken är ju givetvis skriven till människor. Men djur är väldigt lika att jag valt att skriva med lite av det jag funnit i boken.
Vem har inte gett blåbär till sina djur eller hallon. Men vem vet egentligen vad det gör för nytta mer än att smaka gott.
Lite kul fakta och tips till kommande vår och sommar :-)

Ta tillvara på naturens tillgångar. Torka och spara till långa kalla vinterdagar när man vill ha en god kopp te och djuren börjar bli förkylda :-D

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-09-16 16:59 #2 av: zickan

Putt innan sommaren är förbi ;-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-09-16 17:10 #3 av: xcess

äter man både blomman och bladen elelr bara bladen?

Anmäl
2009-09-16 17:33 #4 av: zickan

Kan äta både. Men blomman som är den bäste.
Vet att kaniner kan bli dåliga av att äta för mycket maskrosblad.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-09-16 17:37 #5 av: xcess

Ok för jag tycker blommorna är ganska goda, provade när kompisen matade sin leguan med dem.

Då vet jag att jag kan fortsätta äta dem då:P

 

Anmäl
2009-09-16 17:44 #6 av: zickan

Med all rätt :-).. Själv testat att laga mat på det. Verkligen inte helt fel!

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-01-30 22:08 #7 av: Sunrise

Ooh, intressant. Hur är det med hundar som äter maskrosor? Min första åt ju sånna i början av sommaren, nästan precis när dom kommit. Men det var bara dom första som dög, resten av sommaren så ratade hon dom. Vad kan det bero på?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.