2008-12-29 01:28 #0 av: zickan

Ger en mer hjälp vid läkning då detta är Inflammationshämmande och granulationsbefrämjade. Vilket i snabba drag betyder att oljan enkelt kommer in i huden och bidrar till snabbare läkning. Även hjälp vid klåda och för att lindra smärta.

 

Latin Anica montana

Bland allmogen är denne ört känd under flera olika namn. Som t.ex hästfibbla, slåttergubbe osv. Denne är vår bästa läkeört som först under de senaste århundraden har börjat användas.

Örten har en bra förmåga att läka sår, fördela blodstockningar som uppkommit ifrån stötar och slag. Men även helande vid ledvrickningar, hjärn- och ryggmärgsskakningar, tand utdragning och näsblod.

 

Det är även experimentellt bevisat att Arnika verkar på blodkärlssystemets hårrörsnät och förhindrar utvandringar av de vita blodkropparna.

Förutom allt detta så förhindrar även Arnikan viss sår feber samt lindrar vid reumatism och ryggskott.

Ger en mer hjälp vid läkning då detta är Inflammationshämmande och granulationsbefrämjade. Vilket i snabba drag betyder att oljan enkelt kommer in i hunden och bidrar till snabbare läkning. Även hjälp vid klåda och för att lindra smärta.

Väldigt bra till oren hud och kan tillsätta detta i munvattnet får man extra hjälp vid inflammationer i mun och svalg.

Hur gör man då och var kan man hitta detta?
Enklast är att söka på apoteket, men det finns en risk att Arnika inte längre ingår i sortimentet. Går även att hitta som olja i hälsobutiker samt ingredienser i flera hjälp produkter. Denna växt är inte helt omöjlig att finna ute i naturen. Förr mer vanlig, men har på senare tid åter igen sjunkit till att mestadels endast finnas i mellersta Europa.

Är detta inte giftigt?
Ja, det kan vara giftigt om det intas i ren form!!
Rekommenderar er att inte plocka själv utan köpa färdig form.

Hur blandar man koncentrerad form?
Vid svårare fall på människor är det rekommenderat att blanda 15 droppar i ett glas vatten. För äldre beräkning ur gammal bok(som man inte ska lyssna på!) så är det beräknat med ca 20 droppar i en liter kokande vatten. Detta till människor och djur.


Finns Arnika med i andra former?
Detta används rätt ofta inom läkemedel. Kan hittas i allt mellan estetiska oljor, hud vård, tandvård, rumsdoft och läkemedel. Det jag själv känner till väl, är hästliniment med Arnika. Själv använt för att lindra hälta på en häst.


Vilka djur kan man använda detta på?
Detta är inget jag kan svara på utan att rådfråga en veterinär. Mindre mängder, samt salvor som Arnika innehåller kan troligen användas till de flesta djur. Varav det redan finns massor utav olika produkter på marknaden som redan är anpassat till våra djur

.Men jag råder folk ifrån att använda okända ting på väldigt känsliga djur utan att rådfråga en expert innan, om det inte står på produkten vad den är till!

 

Värt att läsa/Källor:
http://www.shenet.se/ravaror/eoarnika.html
http://www.shenet.se/ravaror/arnikatinktur.html

Bok: Örtagubbens underbara läkeörter, sidan 16.

 

Skapad av: Sajtvärden, Zickan