Djur och lagen

Exotiska husdjur Sverige?

2015-03-11 18:02 #0 av: Herplover

Någon som vet några exotiska djur man får äga som privatperson i Sverige? Har kollat på grävling och undrar om hur de är som husdjur?

Anmäl
2015-03-11 18:17 #1 av: Cazzos

Du får inte ha grävling som husdjur i Sverige.
Alla djur som finns i Sveriges natur får du inte ha som husdjur.

Det mest exotiska är väl kanske afrikansk pygméigelkott, om du vill ha nåt som liknar Sveriges djur.

Anmäl
2015-03-11 18:47 #2 av: Wellcraft

Grävling går att ha som husdjur, men är knappast lämpligt.
Kräver stort hägn och är inte ett dugg domesticerade.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-03-11 19:06 #3 av: zickan

Grävling är lagligt om du ser till att kunna bevisa de är från fångenskaptfödda föräldrar och ej viltfångat för nära i släkten. Samt det med att man måste ha rätt boyta. 

Men som sägs nära på en gång om dagen här inne just nu ;-)
Man får inte äga hel/halvapor, rovfåglar/rovdjur utom undantag från iller och grävling så länge de är fångenskaptuppfödda osv. Man får inte ta in djur från svenska floran. Ska man äga citelistade djur, de som oftast blir listade pga utrotningshotrisk av nån grad i det vilda. Krävs bara intyg om att de ej är viltfångade osv. Sedan krävs bara att man följer den satta svenska lagen. För exotiskadjur har man mestadels bara L108 att följa. Då jbv inte upptagit nån speciell egen lag för den typen av djur på husdjurslagen L80.
Men det går att få tillstånd att äga allt i sverige om man ansöker om speciellt djurparkstillstånd, uppvisar laglig bo yta mm. 

I övrigt är det ende man måste tänka på är som sagt lagligt utrymme och om man skall improtera måste man skaffa tillstådnd för det. Endast de vanligare husdjuren som kanin, tamråttor, tammus, chinchilla, marsvin osv som man får ta in från eu land upp till 5 stycken per person utan tillstånd. 
För fastnat man i tullen så kan man ibland få välja med att vända och ta med djuret tillbaka till landet man kom ifrån. Eller omhändertar dom och risken att de avlivas. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2015-03-11 19:30 #4 av: Herplover

Ok tack för svar!! Hat inte tänkt skaffa på ett antal år ( ca 5-6 ) men undrar om någon har någon aning vart man kan köpa dem?

Anmäl
2015-03-11 19:33 #5 av: Wellcraft

#4 Blir nog svårt att hitta grävlingar.
Finns mest på grythundsträningar. 
Tycker inte det finns någon vidare bra anledning att skaffa grävling faktiskt, de är vilda djur & kräver ett otroligt stort hägn.
Känns enbart som ett stressmoment att hålla dem då det är otroligt skygga djur.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-03-11 19:36 #6 av: zickan

ende jag känner till som haft grävling som mer husdjur och inte hundträning är wassugo om jag inte mins fel. alltså det nicket på ifokus. han har inlägg om sin grävling här inne på sidan om du använder sök funktionen

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.