Allmänt

Okapi - giraff eller zebra?

2014-07-21 20:13 #0 av: TeeWeed

En Okapi är ett vackert djur som är en släktning till girafferna. De är tyvärr på UICN’s röda lista listad som Starkt Hotad, och flera djurparker och organisationer går ihop om att avla och försöka få upp populationen igen. Några tror att detta är en blandning av giraff och zebra, men nu skall jag berätta lite snabbt om detta fina djur. 

Svenskt namn: Okapi
Latinskt namn:
Okapia johnstoni
Familj:
Giraffidae
Ursprung:
Nordöstra Kongo-Kinshasa
Föda:
Löv
Miljö:
Tropiska regnskogar
Livslängd:
15-30 år

Utseende
En vuxen okapis mankhöjd är 150–170 cm. De väger upp til 250 kilo och bli ungefär 2,5m långa. Något speciellt är det att honorna blir lite större än hanarna. Hanarna har horn lite som en giraff, samtidigt som honorna inte har det (olikt giraffen), eller att de bara har mycket förkrympta hörn. Hornen på hanarna kan bli upptill 15cm långa och är täckta med hår.  

Arten kan påminna lite mer om en häst än en giraff och har zebraränder på bakdelen. Deras päls har en vacker färg från rödbrun till svart och är mycket kort. Deras kinder och strupe är dock vitaktiga. Tungan är mörk och blå/lila och den kan stäckar så långt som 25cm, och så får okapin tag i sin föda. Tungan använder de inte bara till föda, men också till att tvätta sig runt ögonen och näsborrarna samt andra delar av kroppen.


Föda

Okapin äter omkring 100 olika typer löv i naturen, giftiga som ogiftiga. I fångenskap har Dr John Hart försökt att ge de bladar som inte innehåller gifter, men då började okapin få blod i sin avföring, och slutade äta. Sen när de började ge de giftiga typerna också gick det tillbaka till blodfritt avföring och matglada okapis. Den logiska teorin han kom fram till är att varje giftiga bladsort innehåller en olik typ av gifter, och när okapin äter mycket varierad så blir de olika gifttyperna intagna i så små mängder att djuren inte blir förgiftade. Okapin väljer också att inte äta löv som är övermogna eller prickiga/täckt med alger. De kan också äta skott, frön, frukt och gräs. Okapin äter också en svavelrik lera som finns invid flodstränderna i skogen.


(info från: http://www.bonoboincongo.com och WWF, läs mer HÄR  eller HÄR på engelska )

På toppen av artikeln ligger en dokumentar gjord av Dr Terese och Dr John Hart (50 min lång) som handlar om deras research av okapis från 90-talet. Där kan man också se hur vänliga de är av natur.

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Anmäl
2014-07-21 20:24 #1 av: TeeWeed

Zebra? Eller okapi?

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Anmäl
2014-07-26 18:56 #2 av: zickan

Så fina djur. Kul med lite fakta om dom. Inte något man normalt ser på naturprogram eller får höra så mycket om

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2014-07-26 21:54 #3 av: TeeWeed

#2 Nej eller hur.  Jag skulle vilja åka dit ner och lära mer om de! 

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.