Djur och lagen

Apor hemma ?

2009-01-10 18:54 #0 av: HannaHallgren

Är det tillåtet här i sverige att ha apor hemma ? för jo jag tänkte typ om man bor på landet och så ...... Och vart köper man apor för jag har sett att det finns visst vissa som har halv apor hemma . För dom e ju såå söta Tungan ute


På bilden : En halvapa kallad " tröglori "

Anmäl
2009-01-10 19:04 #1 av: zickan

Inga apor eller halvapor är tillåtna i svenska hem som husdjur!
Man  får inte ens ha rovdjur som husdjur, dock finns det fåtal undantag som t.ex illern.

De personer som har olagliga djur i hemmet står i riskzon att få betala större summor och få sina djur omhändertagna om det läcker ut.
Dessa djur är insmugglade ifrån andra länder vilket ligger stor risk till att få in smittor etc. Man kan även inte gå till veterinären utan att riskera problem, så djuret kan inte skötas ordentligt.
De kräver även stora utrymmen, massa skötsel, speciell mat och liknande.

Finns endast fåtal privat personer kvar som ännu kanske sitter på dessa djur lagligt. Denna ganska nya regel kom upp troligen pga misskötsel, utsläpp i naturen och annat som gjorde att lagen var tvungen att införas.
För en gång i tiden så fick man ha apor som privatperson. Men detta får man inte längre.

För mer info: jordbruksverket.se


Sitter och trummar på tagentbordet Flört. Kom igen nu Wassago och ni andra. Jag är inte så duktig på att besvara denna fråga som ni är Skäms

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-10 19:56 #2 av: Claudia90

Men hur kan man ens komma på ideen :S

Vilda djur är och ska förbli vilda!

 

Anmäl
2009-01-10 19:56 #3 av: HannaHallgren

Men kan inte illrar bitas o klösa ? Obestämd

Anmäl
2009-01-10 20:23 #4 av: Ladyinred

#2 du har inga husdjur med andra ord. Alla djur är vilda från början, även en liten guldhamster.

Anmäl
2009-01-10 20:31 #5 av: Ceciliaolucifer

#3 klicka dig vidare till iller.ifokus..

Anmäl
2009-01-10 20:36 #6 av: zickan

#2 haha..  ber verkligen om ursäkt. Men det är en av de dåligaste komentarerna jag hört.
Inga djur är ifrån början födda till fångenskap.  Det finns knapp någon vildhäst kvar pga människans behov av att tämja den. Så som vi avlat sönder djur för att passa våra behov så går det inte riktigt att skriva sådär tyvärr. Sedan kan man diskutera vad som är lämligt att egentligen tämja.
Eller om vi verkligen borde ha avlat fram chihuahuan och om cockerpo(cockerspaniel parad med pudel) kommer få bli en egen om det förslaget som ligger uppe nu kommer gå igenom.

Du är tyvärr lite ute med en sådan komentar på ett djurforum. Det kan innebära att du inte har speciellt stor koll på djurvärlden och antagigen inte äger djur alls. Om du äger djur så ber jag dig kontrollera hur ditt djur levde i det vilda innan det fångades in, tämjdes, sönderavlades och såldes till dig.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-10 20:41 #7 av: zickan

#3 Alla djur kan bitas och de flesta kan klösas. Men jag har större problem med katten på både sakerna  än vad jag har med tre busiga illrar.
Mycket mer och bättre info om den biten kan du hitta på iller.ifokus.se

Andra djur som är lagliga att ha i hemmet är även grävling. OM djuret inte är viltfångat, insmugglat eller uppfödd på viltfångade föräldrar.
Dock är det väldigt svårt att hitta en uppfödare numer. Mest vanligt förr i tiden för att träna jakt hundarna.

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-10 21:30 #8 av: Wassago

Som zickan säger, dom apor som finns i fångenskap har troligen till å med längre linjer bakåt i fångenskap än de flesta papegojor har! Sen, å då ska ni veta att jag inte är en "lag älskare" En vis man sa en gång; Lagar år till för idioter, vi andra använder sunt förnuft!

 

Men, lagen om att privatpersoner inte skall hålla apor privat stödjer jag till 100%, har arbetat med apor i många år via mitt arbete och även ägt egna! Dessa djur kräver mer av sin ägare/vårdare än vad "gemene man" klarar upp!! Jag skulle faktiskt kunna tänka mej till och med ett förbud för papegojor till "gemene man" för även där brister det oftast till 90%

Att sköta apor, även små apor är mer krävande än att sköta en baby!! Om dom skall skötas korrekt!!

Vissa djur är helt klart inte lämpade som sällskapsdjur till "gemene man"... Sen skulle jag kunna tänka mej att man hade ett gerellt förbud med möjlighet till dispans för somliga... Men en sådan lag är nog svår att få till stånd. Vi pratar här inte om viltfångade djur, de flesta apor som sålts och har funnits och finns kommer ursprunglingen sen många år tillbaka från djurparker och till tropikhus. MEN! att kunna ge dom de rätta förutsättningarna för att ha ett gott liv kräver mer än vad de flesta kan/orkar/har möjlighet att ge, så därav stödjer jag detta förbud som jag skrev tidigare till 100%.

Väl mött//I

Bild på en av mina gamla (lagliga) apor, den vitörade marmosetten mogwai!!

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2009-01-10 22:34 #9 av: Molle08

2#

Vi har kvar vildhästar... det är  " islandhästar" som går på Island och gotlandsponnyer.. som går lösa på Lojsta Hed som ungvuxna

Sedan har vi vilda hästar i Amerika. men på fåtala platser.

 

Anmäl
2009-01-10 23:03 #10 av: Wassago

Varken islandshästen eller gotlandsponnyn är en ursprunglig art! Dom "vilda" hästarna i USA (så kallad Mustanger) e förvildade djur som härstammar från spanska införda hästar!

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2009-01-11 00:03 #11 av: zickan

Gotlandsrussen är inte vilda. De lever i en stor inhängnad och dras fram för visning åt turister.
De är mer eller mindre tama att gå runt och klappa. Aldrig tränade till att ridas på så kanske vilda där. Men de strövar inte fritt utan lever i fångenskap på ett för litet område än vad de ursprungligen borde ha om de levde helt vilt.

Island har inte heller hästar som går fritt som är vilda. De importerades år 870 med de första som bosatte sig där. De är troligen en mix mellan nordeuropeiksa vildhästen och tarpan eller ätlingar till dessa.
De islandshästar som bor på island är absolut inte vildhästar. Alla ägs av någon men där är det tradition att ha sina hästar lösgående på en stor plätt i grupper upp till 300 djur. Men ändå är de troligen alla jätte tama och ridbara. Men eftersom det finns ca 100 000 isläningar och trotts att vi importerar ca 500 om året till sverige och ca 3-4000 till övriga världen så är det även ett jätte stort antal att ha inne i stall på endast 250 000 invånare på hela ön.
Därför väljer de att fortsätta att låta hästarna leva utomhus året runt. Alltså existerar inge vilhäst där heller.

Mustangen kommer precis som wassago säger. Ifrån Usa som tamhästar. Men efter krig, skepp förlistningar och vanliga rymmningar så existerar numer mustangen som en "dit planterad vildhäst"
De lever vilt men är i ursprung egentligen bara tamhästar som förvildats och förökat sig.

Ende vild hästen som finns kvar i dag är en nästan helt utrotad art som man kan finna i mongoliet. Varit nästan utdöd i 30 år men då arten är fruktansvärt tålig verkar den vara på  comeback om den bara skulle få en chans av mänskligheten.
Jag kan inte uttala dess namn korekt. Prezwalinski. Przawliski eller något liknande heter den siste nästan utdöda riktiga vildhästen.

 

 

 

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-11 00:11 #12 av: zickan

Hade gotlandsrussen fått fortsätta att gå vilt på gotland så hade de kunnat fått räknas till vildhäst om de inte avlats med tamhästen.
Det har kommit fram fosiler som tyder på att russet härstammar ifrån tarpanerna som kom in med goterna.

Goter= förste bostättarna på gotland
Tarpaner= ursprung art till de flesta hästraser, kanske alla?. Levde vilt men siste vild tarpanen dog ut på 1800 talet.

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-11 00:26 #13 av: zickan

#8 Så skönt att ha dig här på forumet. Kan så fruktansvärt mycket :-D

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-11 01:08 #14 av: smurfan-13

Personligen har jag lite svårt för alla "nya" arter som används som sällskapsdjur idag. Jag tycker att vi har så mkt kunskap idag att vi borde inse vilken stress det innebär för vissa djur att leva i fångenskap och att de arter som redan är domesticerade borde räcka.

Även om vissa människor klarar av att ta väl han dom udda icke domesticerade djur, så är det många som inte gör det och de djuren som hamnar hos dem lider. Alla djur är inte heller lämpade som "sällskapsdjur" med allt vad det innebär.

Gillar man apor tycker jag att man gör mer för djuren genom att stödja projekt som jobbar med att bevara deras livsmiljö och skaffa kunskap om dem så att de inte utrotas. Med tur så kanske man tom kan vara med och stödja projekten praktiskt en dag genom att göra fältjobb som volontär eller kanske ett exjobb om man pluggar till biolog.  :)

Anmäl
2009-01-11 01:14 #15 av: Wassago

#13, Det kommer från alla misstag jag hunnit med under mina 40 år! Flört

 

Men tack!! E dålig på å ta komplimanger...

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2009-01-11 03:07 #16 av: gulzebra

Brumbys får ju inte glömmas heller :)
"Hästrasen Brumby är en australisk vildhäst som härstammar från ridhästar och klövjehästar som släpptes lösa för över 100 år sedan efter guldruschen."
http://www.stammis.com/horseinfo.php?IDHorse=481

#11: Prezwalski :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2009-01-11 03:26 #17 av: gulzebra

Håller för övrigt med resten ang vilda djur.
Beroende på art då. Exempelvis GP-råttor, pygméigelkottar osv fungerar ju utmärkt som husdjur (med vettiga ägare förstås, men ärligt talat så tycker jag att det även gäller domesticerade arter)... Medan tex apor, stora kattdjur (tigrar, lejon odyl) nog inte är fullt så lyckade.

Skunkar är ytterligare ett exempel. Visserligen inte lagliga att ha här i Sverige (tyvärr!) men ska vara underbara husdjur vad jag hört.

Den dagen någon helt ärligt kan påstå att tex min kära GP Anders var stressad eller mådde dåligt i sitt liv hos mig så kan den personen snällt döpa om sig själv till Otto: http://www.youtube.com/watch?v=21X9Rzdsdmg&feature=channel_page
http://www.youtube.com/watch?v=X6ZkjWblVGw&feature=channel_page 

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2009-01-11 11:45 #18 av: Ladyinred

jag har oxå sele till min men den använd enbart när vi är utomhus eller hälsar på hos andra.

Anmäl
2009-01-11 16:33 #19 av: gulzebra

Syftar du på video nr 2? Kan isf nämna att vi precis kommit in från en promenad där, han brukade inte ha sele inomhus ^^

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2009-01-11 17:12 #20 av: zickan

Jag har sele på engla när vi är inne. Men det är mest nu på vintern för att hon ska fortsätta vara van med selen. Hon är inte så gammal.
Även i värsta tonårs strulet.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-11 17:24 #21 av: niffen

Alva börjar bli rätt så van vid selen nu. Senast igår så sprang jag med henne i sele på loftgången och i trapphuset. Är orolig dock för hur hon ska reagera ute, om hon kommer vilja slita av sig selen. Därför börjar jag springa ute på loftgången när jag har tillgång, bara för att hon ska vänja sig. Skulle vara så drygt om hon springer iväg, hon kommer aldrig vilja komma hem igen...
Men hon är väldigt lugn ibland med mig. Men man måste berätta för henne att "Det är okej, du kan sitta och mysa i mitt knä, jag kommer inte äta upp dig" och först efter nån minut kan hon lugna ner sig. Men jag ska arbeta massor med det till sommaren, och jag har ju några somrar på mig också  ;)

Anmäl
2009-01-11 19:59 #22 av: zickan

Alva har varit på rymmen ute och i sele ute. Tror inte det kommer bli några problem. Hon hoppade ut genom ett öppet fönster i somras. Ett par timmar senare satt hon och surade under bänken utanför ingången.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-11 20:43 #23 av: Ladyinred

min har oxå krånglat sig ur selen när vi varit ute ett par gånger men han e så mammakär där så han går ingenstanns om inte jag går först.

Anmäl
2009-01-11 20:49 #24 av: zickan

Haha.. nej skulle zambezi dra iväg så skulle jag bli rejält förvånad. Han är verkligen en mamma gris :-). Var jätte kul när ni var här på besök.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-11 21:00 #25 av: Ladyinred

ja o vi kommer gärna upp igen nån gång när plånboken tillåter ;)

Anmäl
2009-01-12 02:03 #26 av: zickan

sj har ju fått billiga priser. en bekant beställde sin biljett ifrån norrland och hit 150 för fyra pers :-D

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-12 11:49 #27 av: gulzebra

Ja nu har iaf SJ en kampanj, ungdomar får åka för 25 kr enkel resa och pensionärer åker för 65 kr enkel resa - krävs bara att man är (eller blir) medlem i SJ Prio. Åkte själv så till Stockholm i onsdags ^^

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2009-01-12 12:28 #28 av: Fireant

har inte denna tråd glidit iväg litta?

tjejer!!!

*ler*

Anmäl
2009-01-12 15:31 #29 av: zickan

"28 haha.. nu ska vi inte vara petiga ;-)
Men ja det är sant. Tyvärr hjälpte jag till rätt bra utan att tänka på det.

Inge mer Off topic i tråden nu!. Vill man fortsätta diskutera annt än apor som det frågades om, så får man jätte gärna starta en ny tråd.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-12 21:36 #30 av: Thiah

#17 är det han som låter på videon? eller är det bara "videon"???

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2009-01-13 01:36 #31 av: Fireant

#29 man läser allt med ett leende.. *ler*

Anmäl
2009-01-13 19:27 #32 av: zickan

#31 ja det är tur att stämningen iaf är bra när trådar spårar ur.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-01-16 18:29 #33 av: Zsarorna

är alltså "vildhästar" importerade till amerika från spanien? så indianerna hade inte hästar förrän Columbus å gänget kom?

Anmäl
2009-01-17 10:13 #34 av: Wassago

=33 Dom spanska hästarna kom med spanjorerna på 15-1600 talet om jag inte minns fel.. Och innan dess fanns det inte hästar i Amerika.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2009-01-18 01:28 #35 av: BlackWingedAngel

För att återgå till aporna. Att ha en apa som husdjur beskrevs en gång som att ha ett litet barn med svår ADHD, som aldrig växer upp. Låter det bekant, för er/den som har handskats med dem?

Anmäl
2009-12-29 19:09 #36 av: TheTwiSaga

jag personligen tycker att man borde få ineha apor som husdjur men förstår ändå de som tycker det är fel. Men jag tror att det finns många i vårat land som skulle klara av att ha apor hemma. Men de måste skötas rätt jag menar vi härstammar från aporna och ALLA djur har varigt vilda en gång. Om vi börjar ha apor som hus´djur kommer det ju tillslut bli en ny ras. Men man får ju inte ge sina apor godis och tårta som de gjorde i dockumentären "Min apa är min Bebis" 

Anmäl
2009-12-29 19:18 #37 av: smurfan-13

#36 såg oxå det programmet och det gjorde mig väldigt illa berörd. Dels hur de såg på aporna, hur uppfödaren hade dem och allt annat runt det :(

Anmäl
2009-12-29 20:10 #38 av: UlrikaD

Det programmet fick mig att må illa.

När man såg hur de tog ungarna från mamman nästan genast, hur mamman vandrade fram och tillbaka och ville ha tillbaka sin unge.

Hur människorna som skulle ta bebisen med sig hem stod och skrattade och apmamman såg mer och mer förtvivlad ut.

Hur kan man stå där och tycka att sånt är ok? Och så otroligt vanligt det var med apor som husdjur där, hade jag ingen aning om.

Betyder att det finns otroligt många vuxna apor som lever i sådana hemska burar och är avelsmaskiner åt sina uppfödare så att de ska tjäna pengar....och ordentligt med pengar fick de ju för bebisarna.

Stackars djur!

Anmäl
2009-12-30 13:44 #39 av: BMEXX

Såg det där programmet med och just den där delen som #38 beskriver fick mig att må riktigt illa. Man såg ju riktigt smärtan i mammans ögon.

Sedan tyckte jag det var skapligt komiskt de där med att en tant ringde ett medium (eller vad de nu heter) för att höra om sin apa hade ätit hennes hormonpiller. Öum jag skulle ha kontaktat en veterinär ist.

Anmäl
2009-12-31 02:32 #40 av: gulzebra

Vad är det för program? Blir det någon repris månne?

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2010-01-01 21:48 #41 av: [veralera]

Har inte sett programmet ni pratar om  men det låter helhemskt... Brukar man inte säga att apor är i stort sett de djur (förutom människor i så fall...Om man räknar oss som djur, vilket vi ju egentligen är) som bryr sig mest om sina barn och får starkast band till sina avkommor?

Tror knappast jag är den enda på detta forum som sett dokumentären på Animal Planet när Natalie Portman är i djungeln och en apmamma bär omkring på sin halruttna apbebis som varit död x antal dagar/veckor bara för att hon inte vill skiljas från den:( 

Anmäl
2010-01-02 01:58 #42 av: UlrikaD

Det går i repris imorgon, lördag 12.50 på kanal 5.

Anmäl
2010-01-02 02:25 #43 av: gulzebra

Ok, tackar! Fan att det ska vara så tidigt... Får leta fram nåt band som kan spelas över och försöka lista ut hur videon funkar :P

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2010-01-20 23:04 #44 av: CaithSith

Jag är sjukt sugen på en tröglori alt. ringsvanslemur. Har sett flera videor(från andra länder) där de verkar funka bra som husdjur. Någon som vet i vilka länder de är lagliga att ha? I miami inc kommer ju en tjej in med en lemur i koppel, så jag antar att de är lagliga i miami iallafall..

 

Anmäl
2010-01-21 09:54 #45 av: Wassago

#35, Det stämmer på pricken! Sen luktar det inte hallon tårta av allt kiss som hamnar i gardinerna mm

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2010-01-26 23:00 #46 av: Lycan

Så är det inte möjligt att få ett special tillstånd för att ha en apa (eller minst två isåfall igentligen) om man har de rätta måtten som de kräver. Med klättermöjligheter osv?

Anmäl
2010-01-27 01:21 #47 av: -ted-

Om man verkligen vill ha apor behöver det inte vara så svårt, om du följer alla krav som ställs i L 108 samt registrerar ett eget företag som djurpark och får djurparkstillstånd utfärdat borde det gå. Du måste ha en parkzoolog som antingen arbetar heltid, eller vid behov knuten till parken (tror det krävs 120p biologikurser, varav 15p etologi samt 30p zoologi eller liknande fö att kvala in som parkzoolog, det står på jordbruksverkets hemsida) en kompetent veterinär som ställer upp på att behandla parkens djur. Foderstater, anläggningar, mål med verksamheten, säkerhet osv skall redovisas men hur vet jag inte riktigt. Om du vill veta får du helt enkelt ringa/maila jordbruksverket. Om du börjar med att fråga om du får ha EN apa är det nog alldeles omöjligt, man får inte ens hålla ett friskt&normalt marsvin ensamt.

 

Jag funderar lite på vilken art du är intresserad utav, tamarin, marmosett, makak, gibbon, babian, markatta, nattapa, vrålapa, spindelapa, människoapa eller.....? Hur har du tänkt hålla dem, utfodra dem och vad är "målet" med att ha apor?

Anmäl
2015-02-27 19:39 #48 av: [Stockholmsbruden]

Snacka om att dra upp en gammal tråd men såg en youtube film häromdan om en japansk djuraaffär, de hade små hundar och jattungar i gallerburar, utan inredning samt jordekorrar och en svan i en pool. Och en spindelapa i en gallerbur, som gick runt i cirklar och högg efter de som stack in fingrarna. Hemskt, vidrigt. Då slog det mig att jag borde åka till japan, köpa stackarn och hålla honom i en stor, härlig bur, men då hade de väl bara tagit in en ny.. Denna värld alltså.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.