Etikettkostrelaterat
Läst 15003 ggr
Ypsilon1
2012-11-04, 12:17

Sugar gliders III.a: Kost i fångenskap-BML och HPW

Sugar gliders kost i det vilda involverar en rad exotiska ingredienser som förknippas med vissa specifika beteenden, men också med vissa anatomiska och fysiologiska anpassningar. Enligt svensk lag ska man inte bara förse djuren med lämplig miljö och kost, men även sträva för att återskapa sådana miljöförhållanden som främjar specifika beteenden. Vilka kostvarianter finns då tillgängliga och vad funkar bäst för sugar gliders i fångenskap?

Det finns idag många mer och mindre populära förslag på vad sugar gliders kan äta i fångenskap. Bland de mest populära ”dieter” är BML, HPW, Priscilla Price Diet, Suncoast Diet, samt en massa andra förslag som involverar olika slags pellets (av mer eller mindre tvetydig kvalité) eller färdigt blandade produkter. I detta avsnitt av Sugar gliders checklista presenteras BML och HPW som är de mest populära “krämiga” blandningar i USA och även Europa.

Allmänna fördelar

- relativt lätt att servera, man förbereder mixen en gång i månad och fryser i.

Allmänna begränsningar och hälsoproblem

  • icke-vetenskapliga recept: inga av dem är vetenskapligt formulerat eller vetenskapligt godkänd. Bara en av dem - BML - har varit vetenskapligt bedömd (Dierenfeld et al. 2006)*, med mediokra resultat.
  • för stor mängd av enkla sockerarter: kost som inkluderar en krämig bas-blandning kan, enligt recenta rapporter från australiska djur fristäder, orsaka tandproblem; kan även orsaka metaboliska störningar, som t.ex. diabetes. Blandningen innehåller vanligtvis honung samtidigt som man serverar den tillsammans med frukter och grönsaker som också är rika på sockerarter.
  • för mycket järn (kanske också pga. för mycket vitamin C – sugar gliders i det vilda äter inte frukter och grönsaker!!!). Järn överdosering leder till leverskador som i sin tur kan vara fatala. Upp till 50% av sugar gliders som, enligt veterinärrapporter, dött av lever skador hade ätit BML i flera år. Sådana lever skador som orsakas av felaktig kost förkortar djurets liv med upp till 50%. Även om dessa uppgifter kommer från en stor mängd av veterinära rapporter, får man inte ta dessa korrelationer som vetenskapligt bevis. Men det är lätt att skymma en allvarlig varning.
  • potentiell överdosering av kalcium och vitamin D: hälften av dieten innehåller fortfarande en blandning av olika frukter och grönsaker finns det en risk att överdosera kalcium och vitamin D. Man behöver goda kunskaper om näringsinnehåll för den hälften av dieten för att inte förstöra kalcium-fosfor balansen.
  • proteinfattiga samt icke-optimala proteinkällor (enligt Dierenfeld et al., 2006 ang. BML), vilket gör att ungarna inte växer tillräckligt
  • för mycket vitamin K, särskilt K3 (eller menadion) - bara blandingar som innehåller Rep-Cal Herptivite. Menadion kan, i stora doser, orsaka allvarliga lever- och hjärnskador och, i USA, är förbjudet i kosttillskott för människor.

Utfodring som socialt beteende hos sugar gliders

  • begränsar naturliga beteenden som i det vilda förknippas med utfording
  • ingredienser: vissa ingredienser är väldigt amerikanska och kan vara svårt att hitta i Sverige.

*Direnfeld E.S., Thomas D., Ives R. 2006. Comparison of Commonly Used Diets on Intake, Digestion, Growth, and Health in Captive Sugar Gliders (Petaurus breviceps). AEMV (Association of Exotic Mammal Veterinarians) Forum, 15(3), 218-224.

Matbricka: krämig blandning och gräshoppor

BML (Bourbon's Modified Leadbeater's Recipe)

Ursprung: ett kosttillskott som utvecklades av Des Hackett** för an starkt utrotningshotad art – Leadbeater’s Possum (Gymnobelideus leadbeateri). Receptet har sedan modifierats och anpassats för att kunna användas till sugar gliders och för att inkludera ingredienser som är lätt tillgängliga i USA. Australiska djurparker och djurfristäder (t.ex. Moonlit Sanctuary) är ganska kritiska mot den amerikanska BML som innehåller för stora mängder av sockerarter. Den australiska varianten utvecklades faktiskt som kosttillskott till sjuka eller svaga djur och inte för att användas långsiktigt.

** Des Hackett – australisk naturalist, den första som lyckades föda upp Leadbeater’s Possum i fångeskap och som hade en viktig roll i artens överlevnad.

Ingredienser: 1/2 glas honung, 1 ägg (kokt) med skal, ½ glas äppeljuice, 120g (4 oz) Gerber juice blandad med fruktyoghurt, 1msk Rep-Cal Herptivite Vitamintillskott, 2 msk Rep-Cal – Calcium tillskott med vitamin D3, 140 g (2 x 2,5 oz burkar) kyckling barnmat, ¼ glas vetegrodd, ½ glas barnflingor. Blandningen serveras tillsammans med frukter, grönsaker; mjölmaskar bara som berikning.

HPW – (eller High Protein Woombaroo Diet eller Peggy’s diet)

Ursprung: inspirerad av High Protein Wombaroo Supplement – ett högprotein tillskott som utvecklats av den australiska Wombaroo Food Products. Produkten har använts i amerikanska blandningar (PML – Pocket’s Modified Leadbeater’s diet och HPW) på ett sätt som kritiserats nyligen av Gordon Rice (Wombaroo Food Products). HPW var tänkt och utvecklat som ett kosttillskott och inte som bas-foder. Vissa har även kritiserat användningen av pollen, pga. icke-smälta pollenkorn har hittats i sugar gliders avföring. Studier i det vilda har visat dock att detta är helt normalt hos sugar gliders i det fria. Det är bara det hårda, yttre “skalet” som inte smältas.

Ingredienser: 2 glas varmt vatten, 1,5 glas honung, 3 ägg, ¼ glas HPW pulver, 1msk bi pollen. Blandningen serveras tillsammans med frukter, grönsaker; mjölmaskar bara som berikning.

© text och bilder: Ypsilon1. Observera att artikeln är ett orginalverk som är upphovsrättskyddat. Du bör kontakta författaren om du vill använda text, eller bilder från denna artikel.

[Borttaget]
[Borttaget] 
2012-11-04, 12:34
#1

Inlägget är borttaget

Ypsilon1
2013-03-17, 10:25
#2

Nästa delen som handlar om pellets och andra färdigt blandade produkter kommer inom kort (en vecka)😉

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen