Annons:
Etikettexotiskadjur
Läst 8615 ggr
zickan
2017-12-06 22:18

Common tenrec

Jag har fått äran att husera ett mycket ovanligt och fantastiskt litet djur den senaste månaden, som jag kallar för Tente. Eftersom det inte finns någon lättillgänglig information om dem med inkluderande skötselråd vill jag dela med mig av vad mina efterforskningar lett till.

20170301_141950
Svenska: Vanlig tanrek 1
Engelska: Common tenrec 1
Latin: Tenrec ecaudatus 1

SLÄKTSKAP

Det finns totalt 34 olika arter av tanrekar som vi känner till. 1,2,3
Trots sitt snarlika yttre är tanrekar och igelkottar inte särskilt nära släkt. T. Ecaudatus tillhör överordningen Afrotheria, tillsammans med bland annat elefanter och jordsvin.

Vanlig tanrek är den största av tanrek-arterna. Misstankar finns om att T. ecaudatus egentligen utgörs av flera olika arter som är oskiljaktiga till utseendet.

UTSEENDE

Vikten brukar ligga mellan 2 och 3 kg på en fullvuxen individ. Huden är täckt av både päls och taggar.

Vanlig tanrek i vilt tillstånd

GEOGRAFI

T. ecaudatus är endemisk för Madagaskar och förekommer på hela ön. De har även överförts av människor till några andra små närliggande öar. 4

LEVNADSSÄTT

Forskarna hävdar att de lever solitärt, men det finns flera som håller dem framgångsrikt i par eller grupp. Nattaktiva/skymningsaktiva som vistas mest på marken där de letar föda genom att böka i jord och bland växtlighet.5

HABITAT OCH KLIMAT

forest

tsinjoarivo

T. ecaudatus lever i olika habitat över hela Madagaskar. Till exempel i olika sorters skog samt kring en del odlade marker och grässlätter.
Klimatet varierar enormt mellan olika delar av Madagaskar. I de nordöstra regnskogarna trivs tanrekarna särskilt bra. 4,5 Där är det mycket fuktigt och frodigt. I sydväst är det kargt och torrt. Där kan temperaturen nå så högt som 40 0C under varma perioder. I vissa områden är vintrarna riktigt kalla. Madagaskars varmaste och regnigaste månader är november till februari. 6,7

DVALA I DET VILDA

Under Madagaskars vintermånader går T. ecaudatus i vinterdvala. De gräver då ner sig ca en meter ner i jorden och sover oavbrutet under ungefär sex månader från april/maj till september/oktober.5,11 Detta är ovanligt för så små djur då de flesta andra går i torpor, en slags korttidsdvala som de vaknar upp från då och då för att äta. Tanrekens oavbrutna dvalning förbryllar forskarna och de studeras nu av olika institut för att vi ska lära oss mer.

Vanlig tanrek som sällskapsdjur

DVALA I FÅNGENSKAP

Eftersom dvala är en naturlig del av denna arts liv bör man vara beredd på att låta dem utföra den. När dvalningsperioden närmar sig blir de väldigt sega och trötta. Då gäller det att låta dem vara ifred så mycket som möjligt och bara se till att de har tillgång till vatten och torrfoder. Om man väcker dem eller stör dem när de sover blir de ofta väldigt griniga.

Det verkar som att viltfångade T. Ecaudatus har en inre klocka som är inställd på Madagaskar-tid och de fortsätter därför att dvala samma månader som om de fortfarande levde i det vilda. Många som har arten som sällskap uppger dock att deras individer dvalar under de vintermånader som råder i just det landet, vilket gör att de i Europa ofta dvalar november till mars istället. Folk uppger ofta att de vaknar till lite halvt för att äta och dricka med några dagars mellanrum, för att sedan somna om igen. Vissa menar att deras individer aldrig går i full vinterdvala men att de är väldigt sega och groggy under dvalaperioden. Min teori är att individer som är uppfödda i fångenskap anpassar sig efter rådande temperatur och ljusförhållanden vilket gör att de oftast dvalar när det är vinter.

MILJÖN I FÅNGENSKAP

T. ecaudatus behöver extra värmetillförsel för att hålla sig aktiv. Eftersom de kräver värme, fukt och stora ytor (minst 10 kvm yta enligt lag8) är det inte ett helt lätt djur att ha. Det vanligaste och lättaste sättet att lösa detta på är att ge dem ett eget rum med ett vivarium/terrarium i som alltid står lite öppet, där djuret kan gå in och ut som det behagar. I vivariumet ska de ha sovplats och djupt bottenmaterial att gräva och leta mat i. Vivariumet bör hålla temperaturer mellan 25 och 30 0C med hjälp av en keramisk värmelampa utan strålning. Fukten kan hållas uppe med hjälp av fogger eller att man sprayar bottenmaterialet ordentligt var dag. Torvströ från Granngården är ett väldigt mjukt och bra material som håller fukten väl. Det är bra om man kan hålla temperaturen i rummet runt 24 0C, annars kan flera olika uppvärmda platser i rummet också funka. När man märker att dvalningsperioden är på gång kan man sänka temperaturen i vivariumet något. Grävmöjligheter och klättermöjligheter skall finnas tillhands i rummet. De klättrar förvånansvärt bra!

FÖDA

T. ecaudatus är omnivorer. Största delen av deras föda består av ryggradslösa djur så som insekter, larver och maskar men även amfibier, reptiler, små däggdjur, växter, grönsaker och frukt ingår i deras diet.9 Djurparker, uppfödare och erfarna ägare brukar rekommendera en diet som består till största delen (80%) består av levande insekter och kött samt en mindre del (ca 20%) grönsaker och lite frukt. Kött-delen kan utgöras av hela små byten så som dagsgamla kycklingar och möss, ägg och högkvalitativ kattmat. När det gäller torrfoder är det viktigt att kolla efter ett med hög proteinhalt (över 30%) och låg fetthalt (max 15%). Blötmaten blir då med en proteinhalt över 10% och fetthalt under 3%. Kött av olika djur och kroppsdelar! För att höja proteinhalten lite lägger jag till en bit rått kött nästan var dag, segt kött med tuggmotstånd och gärna någon tunn benbit i är toppen för att hålla tänderna fina. Insekter ska ju helst utgöra en stor del av deras föda, vilket kan bli svårt eftersom de är dyra att köpa. Regeln här är att larverna (mjölmask och zophobas) är godis, eftersom de är för feta. Fokusera mer på syrsor, gräshoppor och kackerlackor. Tillskott av kalcium behövs om man ger mycket insekter, så ha gärna ett pulver att skaka insekterna i eller blanda lite i färskfodret. Många ger även ett tillskott av extra vitaminer och mineraler då och då för hund, katt eller smådjur. Frukt och grönt bör som sagt utgöra ca 20 % av födan. Frukt är ofta poppis (banan, mango, ekologisk fruktpuré för barn) men grönsaker är nyttigare. Man får prova sig fram med vad de äter, men om tanreken är ung är det lättare att introducera nya saker i små mängder ofta. Tex kokt morot, broccoli, ärtor, potatis, sötpotatis, majs, paprika, sallader mm. Så länge man undviker spannmål och inte ger något som är skadligt för andra djur borde det vara okej. En viktig födoberikning består av att få leta och fånga levande insekter , larver och maskar som du köper i djuraffär. Vatten skall serveras i en stor och tung vattenskål, som rengörs och fylls på var dag.

BETEENDEN

T. ecaudatus är ofta ett väldigt trevligt sällskapsdjur som charmar många. De sover hela dagen och vaknar till på kvällen. Då äter och dricker de först, sedan håller de igång i perioder på kväll, natt och morgon. På kvällen och natten utforskar de gärna sin omgivning, klättrar, letar mat och hittar på bus. Tama individer brukar uppskatta närhet och mys i famnen när de inte har något annat på gång. De tycks slappna av i knät på grund av kroppsvärmen och gillar att bli klappade och pratade med. Gärna invirade i en mjuk fleecefilt.
Om de blir rädda eller arga avger de ett väsande och flåsande ljud i kombination med att de reser taggarna. Då gäller det att hålla undan fingrarna, annars kan man lätt bli biten. Ger man dem lite tid att lugna ner sig så brukar det gå bra. De kan reagera på detta hotfulla sätt om man väcker dem när de sover eller om de träffar någon ny och skrämmande person som de inte känner.

KROPPSVÅRD

Det gäller att hålla koll på klorna och klippa dem när de börjar bli långa. Tandproblem är vanligt hos denna art, det hålls lättast under kontroll med hjälp av segt kött och tunna råa ben i födan. Ett annat mycket vanligt problem är att huden blir torr, detta beror på att deras hur är anpassad till ett väldigt fuktigt klimat. Luftfuktigheten på Madagaskar ligger ofta runt 80 % till skillnad från vårat torra. Torr hud åtgärdas först och främst genom att hålla en hög fuktighet i vivariumet där de sover, men återfuktande bad och att smörja in dem med kokosolja eller babyolja kan även hjälpa.

KÖNSSKILLNADER

Eftersom alla tanrekar endast har en kloak kan det vara svårt att se om man har en hona eller hane. T. ecaudatus ska vara den enda av alla tanrekarterna som det går att se könsskillnad på utan att undersöka kloaken men exakt vad dessa skillnader är råder det skilda meningar om.5 Vissa menar att honorna ska ha fler synbara bröstvårtor. 29 stycken för att vara exakt och att hanarnas inte syns lika tydligt.9,10 Andra säger att hanarna har en kraftigare, bredare skalle. Det går att göra ett genetiskt test hemma. Då beställer man ett kit som man samlar in lite saliv med och skickar för provsvar.12

20170304_125934

Författare:
Knivsta etologen - https://knivstaetologen.wordpress.com/

REFERENSER:

  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Vanlig_tanrek
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Tenrec#cite_note-16
  3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Afrotheria
  4. Stephenson, P.J., Soarimalala, V. & Goodman, S. 2016.Tenrec ecaudatus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T40595A97204107.http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T40595A97204107.en. Downloaded on 27 February 2017.
  5. http://lib.hcmup.edu.vn:8080/eFileMgr/efile_folder/efile_local_folder/2013/11/2013-11-21/tvefile.2013-11-21.2459834570.pdf
  6. http://www.wildmadagascar.org/overview/loc/19-climate.html
  7. http://www.climatestotravel.com/climate/madagascar
  8. Reglerna för djurhållning i djurparker gäller för denna art: L 108 Kap 3. Övriga insektsätare > 0,25 kg 15 § http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/veterinaraforfattningshandboken/ldjurskydd.4.6beab0f111fb74e78a78000821.html
  9. http://animaldiversity.org/accounts/Tenrec_ecaudatus/
  10. http://www.scienceforthepeople.ca/episodes/the-big-sleep
  11. Frank van Breukelen. Professor vid The University of Nevada. Private conversations.
  12. http://www.genomia.cz/en/test/bodlin

IMAGES OF HABITAT FROM:

http://www.sadabe.org/Irwin/Tsinjoarivo.html

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
Elin_la
2018-02-15 17:29
#1

ÅÅÅH vad fina dem låter ❤️ Tack för faktan ❤️ Vet du vart man kan hitta dem ? :D skulle vara jättesnällt för svar ^^

zickan
2018-02-16 02:25
#2

Danmark, Tyskland, tjeckien lär kunna hamo

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Alwyn
2018-02-16 09:43
#3

Ja det är reptilmässor utomlands som gäller.

TillyBus
2018-03-30 11:09
#4

Jasså? Jag har sett annonser på blocket innan, en hel del under en viss period. Nu har jag dock inte sett dom på ett tag. Ska finnas en uppfödare i Sverige (då annonserna påstod sig vara uppfödaren). Men jag vet tyvärr inte mer än så.

zickan
2018-03-31 13:10
#5

#4  Helt säker på att det är common tenrec du sett på blocket?. Finns ingen i Sverige som föder upp dessa. Kan ha funnits uppfödare innan. Men de är mycket ovanliga och tror det bara finns 2-4 exemplar som lever i Sverige i dagsläget. 
Däremot finns det en hel del uppfödare och ägare av lesser tenrec. Och dessa ligger på annons lite då och då. Nu börjar de vakna från dvalan, så snart kommer det nog annonser igen efter det blivit lite bebisar.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

TillyBus
2018-03-31 15:46
#6

#5 Det var nog säkert lesser tenrec då. Synd att det finns så få uppfödare av common- dom verkar ändå vara rätt så efterfrågade bland dom som är intresserades i tenrecs. Verkar vara riktiga sötnosar :-)

Annons:
zickan
2018-03-31 22:46
#7

Tur nog inte så populära. Kräver mycket. Och skall ha stor yta. Blir de lätta få tag på. Ökar risken att de hamnar i fel hem, sköts fel och börjar omplaceras runt eller dör.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: