Allmänt

Gör dina egna fröpinnar

2015-11-16 15:17 #0 av: Alwyn

Som ägare till exotiska djur kan det vara svårt att få tag på mat och godis som är anpassat till just den art man har. I denna artikel vill jag tipsa om att göra egna fröpinnar, på så vis kan du lätt använda de ingredienser som just ditt djur behöver och tycker om!

 Bara för att de kallas fröpinnar behöver de inte innehålla frön, du kan använda allt möjligt så som nötter, torkad frukt, grönsaker och örter mm.

Vad som behövs:

1. Pinnar. Jag hämtar mina från träd ute i naturen, fördelen med detta är att när godiset är slut kan djuret glatt gnaga vidare på pinnen. Tjocklek och längd beror på hur stora fröpinnar du vill göra och hur du tänker fästa dem. Jag föredrar grenar från Ask och Lönn, dessa är helt ofarliga för djur och har ofta en bra form. Pinnarna lägger jag i diskhon och täcker med kokande vatten en stund för att ta död på eventuella bakterier, svamp eller parasiter.

2. Degen. De recept på fröpinnar som finns på internet brukar bestå av mjöl och vatten men det är inte alls säkert att detta är bra för ditt djur. Degen kan du lätt anpassa till ditt djurs behov genom att använda ingredienser som ingår i deras vanliga  diet, jag föredrar att göra en deg som inte är för onyttig men ändå god. Använd en mixer eller kaffekvarn för att mala ner torrfoder, nötter, frön eller pellets till ett mjöl. Om säd ingår i djurets diet kan du använda vetemjöl och malda grynblandningar. Sedan häller du i lite vatten i taget medans du arbetar ihop dagen, jag har behövt mellan 5 och 8 msk vatten till ca 3 dl fodermjöl.

3. Godbitarna. Här kan du använda allt möjligt gott som passar till ditt djur. Säd, frön, nötter eller torkade frukter, grönsaker, bär och örter. Om jag använt 3 dl fodermjöl i degen använder jag ungefär lika mycket godbitar. Blanda godbitarna i en skål och undvik för stora och tunga bitar eftersom de lätt trillar av pinnen.  

Att forma dem: För att djuret inte bara ska gnaga av godbitarna från ytan knådar jag först in lite godbitar i degen men inte för mycket för då håller inte degen ihop. 

Sedan kramar jag fast degen runt pinnen. Jag gör korvarna ganska tunna för att de ska hinna torka ordentligt i ugnen, annars är risken att de möglar.

När degen har rätt form på pinnen fuktar jag den lite lätt med vatten och kramar fast ett ytskikt med godsaker. Det fäster ofta ganska bra och om det blir kala fläckar är det bara att peta in lite extra bitar där. Slutligen läggs de på bakplåtspapper och torkas i ugnen på 75-80 gracer i 1,5 timme. Jag öppnar ugnsluckan en gång i kvarten ungefär för att släppa ut fukten som frigjorts av degen. Efter ugnen är det bra om de får ligga varmt och luftigt i några timmar för att torka ordentligt, till exempel nära ett element. 

Fästanordning. Du kan borra ett tunt hål i änden av pinnen och hänga upp den med snöre eller så skruvar du i en skruv med ögla som du sedan återanvänder då pinnen är helt slut. 

Anmäl
2018-03-29 16:38 #1 av: Novachan

Bara en tanke som slog mig: Skulle man kunna göra eget torrfoder (som kräsna djur inte kan selektera ut bara de goda bitarna) med liknande metod? Göra degen med allt som djuret skulle äta i en vanlig egengjord foderblandning och knåda ihop små bitar?

Anmäl
2018-03-29 17:39 #2 av: Alwyn

Absolut. Kruxet är att göra bitarna, det blir för jobbigt att göra dem en och en. Jag gör eget tillskottspellets mha potatispress och bryter det sedan i småbitar när det torkat.

Anmäl
2018-03-29 20:48 #3 av: Novachan

Hm... men om man har knådat in allting bra kanske man kan göra långa smala strängar och skära av små bitar? Får kanske experimentera lite själv

Anmäl
2018-04-09 16:42 #4 av: Alwyn

Ja om man har få djur funkar det ju. Inte om man har 15 burar eller mer haha.

Anmäl
2018-04-24 17:09 #5 av: [LOVEgerbil]

Smart...Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.