Exotiska djur

Flygpungekorre

2015-05-18 12:15 #0 av: Gittan

Flygpungekorren påminner mycket om den äkta flygekorren. Flygpungekkorrar finns bland annat i nordöstra och östra Australien och på Nya Guinea.

När en flygpungekorre sitter stilla ser de inte så speciella ut. Jo de är söta förstås. Den stora förvandlingen sker när den sträcker ut benen och kastar sig ut i luften. Då ser man att längs kroppsidorna sitter en svävflyghud utspänd mellan framben och bakben. En zoolog sa en gång "Plötsligt förlorar djuret sin runda kroppsform och antar konturerna av en servett.

Det finns flera flygpungekorraser. Den vanligaste är den lilla flygpungekorren som är släktets minsta representant. Sedan finns den vanliga flygpungekorren, den gulbukade flygpungekorren. Vidare har vi dvärgflygmusen, även kallad dvärgflygpungekorren.

Den största chansen att se en flygpungekorre har du om du befinner dig i en öppen skog och helst på natten för det är då de är aktiva. På dagen ligger de i sina bon av blad och då oftast i trädens håligheter. Ser du den så ser du att pälsens ovansida har en gråaktig färg medan undersidan är gul eller vitaktig. Hela vägen från svansen och fram till huvudet går en svart strimma över ryggen. I ansiktet finns det ett svart-vitt mönster.

Hur flyger då en flygpungekorre? Den svävar och bär det nedåt kan den sväva över 100 meter. Horisontalt kan den sväva upp till 45 meter. Den kan ändra färdriktning med hjälp av svansen.

Flygpungekorren är allätare och tar gärna för sig av trädens vätskor, blommor och nektar. Den äter också gärna spindlar, insekter och mindre ryggradsdjur. Är det ont om föda kan flygpungekorren falla i kortvarigt stelt tillstånd.

De flygpungekorrar som lever i de områden som jag nämnt ovan föder sina ungar oftast under juni till november. Honan är dräktig 16 till 21 dagar och oftast föder hon en eller två ungar. Ungarna lever de första 70 till 100 dagarna i moderns pung. Sedan stannar de två månader till i boet. Båda föräldrarna hjälps åt att uppfostra ungarna. Vid två års ålder blir ungarna könsmogna.

I fångenskap har flygpungekorrar nått en ålder av 14 år.


Foto: Figaro
Källa: Svenska Wikipedia 23 maj 2014

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-05-19 22:53 #1 av: zickan

Glad härliga djur det där

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2015-05-20 08:01 #2 av: Gittan

Visst är det.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-05-21 18:21 #3 av: zickan

Lite synd att honan jag tog över avled. Var för svårt att hitta kompis till hanen som var kvar så jag fick sälja honom till en annan som hade sugisar. Saknar de små liven ibland.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2015-06-04 00:21 #4 av: Blue_Lugia

Det där är vad det låter som va, pungdjur? Inga gnagare?

Anmäl
2015-06-04 00:32 #5 av: zickan

Precis. De är däggdjur och pungdjur. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2015-06-04 00:37 #6 av: Blue_Lugia

Jo att det är däggdjur kan man nog inte ta miste på. ;)

Anmäl
2015-06-06 09:40 #7 av: [Swaggyfredd]

Om någon är intresserad av att äga ett par hanar av dessa så har jag 2 st som jag inte kan ha kvar längre :( pma mig gärna för mer info

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.