Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 13219 ggr
BusBella
9/6/12, 7:41 PM

Viscachan

En spännande och annorlunda gnagare med ett speciellt utseende. Såklart det är en viscacha jag pratar om!

Till utseendet liknar en viscacha en chinchilla på vissa sätt, de har en brungråaktig färg och är vita på magen. Honorna väger 2-4,5 kg medan hanarna blir betydligt större och väger mellan 5-8 kg som fullvuxna. De är även nattaktiva, precis som chinchillorna. Men faktum är att bergsviscachan faktiskt är närmare släkting med chinchillan än med viscachan, det djur som vi tar upp i den här artikeln.

Vischachorna har till skillnad från sina släktingar chinchillorna klor på bakfötterna och de lever inte i bergen, utan under marken. De har många bohålor och många, långa gångar, ett system kan vara över 600 kvm och ha upp till trettio ingångar, där lever de i grupper om 15-30 djur. Där bestämmer honorna hiearkin och är dominanta över hanarna som är upp till tre stycken i varje grupp. Om vintern är hanarna de enda som lämnar de trygga gångarna. Hanarna är även de som varnar för fara, då flyr gruppen och kan komma upp i 40 km/t och hoppa upp till tre meter långt i ett skutt. Födan utgörs i huvudsak av frön och gräs, men vid behov kan olika växtdelar ätas. Arten är idag livskraftig trots att den jagas pga köttet och pälsen i Argentina och betraktas som skadedjur då de äter sädesväxter och det händer att stora betesdjur fastnar med hoven i en håla och bryter benet.

I syd sker parningarna mellan maj och mars, men norrut finns det inga parningstider. Där föder Viscachahonorna vanligtvis två kullar per år, dräktigheten varar i ungefär 135 dagar och när ungarna föds väger de runt 200 g och har redan päls. I varje kull är det oftast två ungar, men det kan bli upp till fyra stycken. Ungarna dias i minst tre veckor och honorna blir könsmogna vid 7-8 månader, hanarna runt 15 månader. Det äldsta exemplaret av en viscacha i fångenskap blev nio år. De är lagliga att hålla i Sverige men det finns inte någon som har det. Några få hålls idag som husdjur i USA och det verkar vara ett trevligt och nyfiket djur som går att få tamt. Viscachan är en gnagare i familjen harmöss tillsammans med chinchilla och bergsviscacha. Arten lever i södra Bolivia, västra Paraguay samt norra och centrala Argentina.

Källa: wikipedia.org Fotografier av Humawaka, Salix och Brian Gratwicke (wikipedia). Text av Emma (BusBella)

Mind your language.

/Emma

Medarbetare på Exotiska djur och Chinchilla

  • Redigerat 4/17/22, 3:27 PM av Niklas
Annons:
Littlem
9/6/12, 7:45 PM
#1

Fräna djur!

BusBella
9/6/12, 7:47 PM
#2

#1 Ja, dem verkar riktigt häftiga.

Mind your language.

/Emma

Medarbetare på Exotiska djur och Chinchilla

zickan
9/8/12, 1:04 AM
#3

Kul att läsa. Aldrig hört talas om Skrattande

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

MoaL
9/8/12, 3:26 AM
#4

Intressant! Jag har heller aldrig hört talas om dem, men de är jättesöta. Skrattande Det syns att de är besläktade med chinchillor.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Ypsilon1
9/8/12, 8:18 AM
#5

De verkar ha ett väldigt invecklat och intressant socialt system.

Tack för en intressant artikel, Bella :)

BusBella
9/8/12, 4:57 PM
#6

Tack för bra kritik!

Mind your language.

/Emma

Medarbetare på Exotiska djur och Chinchilla

Annons:
[Ingo.*.Ted]
9/12/12, 8:13 PM
#7

Jättefin artikel! :D Har aldrig hört talas om djuret, men gulligt var det! ^-^

hanna12351
11/13/13, 10:00 PM
#8

älskar dem! de är så fina, hade ingen aning om att man fick ha dem som husdjur. synd att det inte finns några i närheten. vet du vilken minsta storleken på bur är?

Chinesecrestedlover
11/14/13, 1:11 AM
#9

Jag dör!!!!!!!!!!!!!😍Vilka söta, aldrig hört talas om dom (vad jag kan komma ihåg i alla fall…🤔), supersöta och det syns verkligen vilka de är släkt med. 

Mvh/Chinesecrestedlover

Ypsilon1
11/14/13, 8:49 AM
#10

eftersom de är marklevande gnagare som väger över 1 kg, men mindre än 5 kg, gäller följande mått:

Inomhusutrymme (till vintern, då man får bara säsongförvara dem inomhus): 2 kvm/individ, dock minst 20 kvm. minimihöjd är 2,2 meter

På sommaren ska de ha utomhus utrymme på minst 20 kvm. Om de inte kan få tillgång till utomhusutrymmet på natten, under sommaren, då ska man lägga till nattkvarter på minst 6 kvm.

hanna12351
11/14/13, 4:10 PM
#11

#10 ok så inomhus minst 2 kvm per individ? måste de bo flera tillsammans eller räcker de med en? hur länge kan de vara ute och i vilka temperaturer?

Ypsilon1
11/15/13, 8:38 AM
#12

inomhus gäller det minst 20 kvm. Minst 20 kvm gäller om man har mellan 1-5 individer. Har man fler än 5 individer, så lägger man till 2kvm per individ. 

de ska ha både inomhus och utomhus utrymme. man får bara säsongförvara de inomhus. tänk också att man ska förse inhägnaden rikligt med grävmöjligheter eftersom de vilar i underjordiska bon. de är nattaktiva djur, så att de vilar på dagen. kanske också en anledning att man inte ser dem så ofta (om man ens ser dem?) på djurparker. 

Eftersom alla vischacha arter är sociala, så måste då bo minst i par (enligt Jordbruksverkets föreskrifter). 

De kan vara ute vår-sommar-höst.

Upp till toppen
Annons: