Exotiska djur

Sugar gliders (I) - Bur och utrymme

2012-07-19 12:27 #0 av: Ypsilon1

Sugar gliders blir mer och mer populära i svenska hem. Men ofta, på grund av brist på korrekt information om föreskrifter som reglerar hållandet av exotiska djur, hamnar de i olagliga och allt för små burar. Mitt mål med serien "Sugar gliders checklista" är att ge en översikt av de viktigaste aspekterna som gäller hållande av sugar gliders.

Minsta tillåtna utrymmen: Enligt svensk lag skall sugar gliders vistas i en bur på minst 4 kvadratmeter (bottenyta) och minst 2,2m i höjd invändigt. Allt annat är olagligt i Sverige.

Mindre bur som står öppen ’hela dagen’ är en oacceptabel lösning. Sugar gliders är nattaktiva djur och sover under dagen. Det är inte lämpligt att ha buren öppen hela natten och sugar gliders springa lösa i lägenheten /huset:

 • det är oansvarigt att ha djuren springa lösa i ett hus utan uppsikt
 • det är ohygieniskt - man kan inte träna sugar gliders till att bli rumsrena, utan de kissar och bajsar överallt

En laglig bur blir ungefär så stor. Buren är 240 cm (2,4m) bred och 180 (1,8) cm djup, alltså i allt 4,32 kvadratmeter.

Undantag: sugar gliders kan tillfälligt bo i en mindre karantänbur om det handlar om:

 • ett djur under behandling som skall isoleras från resten av gruppen
 • ett eller flera nya djur som ska introduceras till en befintlig grupp; då får man ha nya individer i mindre bur under karantäntiden (max. 30 dagar) och under introduktionsproceduren (kan ta upp till 3-4 månader)

Observera att undantaget gäller bara de individer som är under behandling och som tillfälligt inte kan bo tillsammans med den befintliga gruppen. Man ska fortfarande ha en stor laglig bur till den befintliga gruppen, samt en karantänbur.

Var köper man en bur som är lämplig till sugar gliders?

 • inte i en djuraffär. Ingen bur som säljs i djuraffärer är lämplig för sugar gliders. Den största voljären är fortfarande minst 6 gånger mindre än vad som krävs för sugar gliders
 • man kan beställa en bur med lämpliga mått (räkna med minst 6000 kr + transport / postavgift)
 • man kan bygga själv
 • man kan inreda ett helt rum till en sugar gliders bur

Ett exempel på lämplig nät (13mm mask), samt lister i obehandlat furu.

Viktigt att komma ihåg när man bygger själv:

 • lämpliga nät/galler maskar är max 15 x 20 mm (1,5-2 cm)
 • undvik galvaniserat (varmförzinkat) galler / nät eftersom det kan leda till zinkförgiftning och död
 • använd istället nät med plast överdrag eller stålgaller
 • undvik, för samma anledning, förzinkade skruvar (som är de vanligaste) och använd istället röstfria skruvar
 • använd bara obehandlat trä, helst ekologiskt (se Sugar gliders checklista (III) - Inredning för mer detaljer). Träskivor, reglar och lister i obehandlad furu som finns att köpa i byggaffärer fungerar perfekt till väggar och hyllor. Man kan lätt rengöra furuskivor med ångtvätt. Urinen tränger inte igenom
 • undvik att lackera eller kemiskt behandla trä på något annat sätt: sugar gliders brukar gnaga i trä. Det är ett helt naturligt beteende som inte ska begränsas. De använder sina lägre framtänder för att 'gräva' i barken efter föda (insekter, sav, honungsdagg) eller när de ska uppgradera ihålligheter till bo-standard.
 • tänk på att berika väggar och tak med klättermöjligheter. Använd, t.ex., bakgrunder, bark (som man kan köpa i reptilaffärer), plastväxter, lianer.
 • tänk på städning och rengöring när du planerar och bygger buren

Exempel på berikning med korkbark. Suggisarna sover bakom barken, i ett "bo" med flera 'ingångar' som de grävt själva.

Placering

 • Inte utomhus – enligt svensk lag skall sugar gliders hållas inomhus året om
 • Helst inte i sovrummet eller rummet bredvid - Sugar gliders är inte lämpliga djur om man bor i en tvåa. De är nattaktiva djur som låter en hel del. De kan börja skälla mitt på natten och fortsätta med en skäl-konsert i 20-30 minuter. Och kanske börjar om igen efter de vilat en stund.
 • Det är också viktigt att djuren inte störs av buller - enligt svensk lag får djuren inte utsättas för "buller av sådan nivå och frekvens att det påverkar djurens hälsa menligt. De får endast tillfälligtvis utsättas för mekaniskt buller överstigande 65 dBA."
 • Tänk också på ventilation, klimat och ljusförhållande

Klimat och ventilation

Temperaturen ska inte understiga 19 grader eller överstiga 30 grader. Tänk på hur varmt det blir i din lägenhet / ditt hus under sommaren och hur kallt det blir på hösten. Sugar gliders får bara tillfälligt utsättas för sådana extrema temperaturer. De trivs bäst med en temperatur som ligger mellan 23-27 grader.

Luftfuktigheten i en sugar glider bur / inhägnad ska vara mellan 50-70%.

Ventilationen ska vara så utformad att drag och stora temperaturskillnader undviks. Ventilation behövs eftersom sugar gliders kommunicerar med doftmarkeringar (sekret och urin) och lukten kan upplevas som besvärligt av vissa människor. Man ska inte tvätta bort doftmarkeringar varje dag, det kommer att stressa djuren och de kommer att markera om och om igen.

Ljusförhållande

Om man bygger bur i ett utrymme som inte har (tilräckligt) tillgång till dagsljus:

 • installera dagljus för att inte störa djurens dygnsrytm
 • den artificiella belysningen ska vara av dagsljuskvalitet för dagperioden
 • använd gärna nattljus (den så-kallade 'moonlight' belysningen som säljs i reptilaffärer) för nattperioden.

Källor: Jordbruksverket (L80, L108), Ypsilon1

© text och bilder: Ypsilon1. Observera att artikeln är ett orginalverk som är upphovsrättskyddat. Du bör kontakta författaren om du vill använda bilder eller text från denna artikel.

Anmäl
2012-08-17 12:16 #1 av: Ypsilon1

En artikel som jag börjat skriva för nästan en månad sen, men bara idag orkade ladda upp. Jag hoppas att det kommer till användning :)

Anmäl
2012-08-18 18:32 #2 av: Littlem

Kanonbra!  Det är ju det som är minus när vissa djur blir populära o många köper. Tyvär är det mågna som lessnar o djuren hamnar på annosn o på vägen tappas viktig information bort om burstorlek o skötsel osv..

Anmäl
2012-08-19 07:36 #3 av: Ypsilon1

Tack så mycket! Jag kan bara hålla med dig. Exotiska djur är gulliga, men oftast ganska svårt att ta hand om. Och det är så svårt att kämpa emot "små burar" till exotiska djur. Med det hjälper om korrekt information dyker upp när man googlar på bur + sugar gliders :)

Anmäl
2012-08-19 13:51 #4 av: xjanniex

Denna artikel gillas skarpt, go ypsilon1 !

 

Anmäl
2012-08-23 11:26 #5 av: Ypsilon1

#4 Tack en gång till :)

Del II kommer snart och handlar om Utfodring

Anmäl
2012-08-23 15:30 #6 av: Ypsilon1

Artikeln har uppdaterats med ny bild :)

Anmäl
2013-05-23 09:22 #7 av: Ypsilon1

tänkte bara lägga in en förklaring till "Inte utomhus", nämligen att man får ha sugar gliders utomhus på sommartiden men det rekommenderas helst inte pga för stora temperaturskillnader (mellan natt och dag), smittorisk och andra risker förknippade med att de är nattaktiva djur

Anmäl
2013-05-23 15:47 #8 av: breakaway

Jättebra!!

Anmäl
2013-05-24 07:36 #9 av: Ypsilon1

Tacksam för uppskattning! 

och välkommen till forumet :) hoppas att du kommer att hitta mycket som är intressant att läsa :)

Anmäl
2013-05-28 16:30 #10 av: [Featherz]

En liten fundering! Kan man ha dem lösa i ett säkrat rum (som man ofta själv vistas i) med klättermöjligheter och annat skoj? Alltså istället för bur. För- och nackdelar med det? ^^

Mvh Emma

Anmäl
2013-05-28 20:45 #11 av: choiicho

Ingen bra idé, dem kissar gärna överallt har jag hört. Och dem är väldigt nyfikna och kan göra illa sig om dem ej är under uppsikt. Så är det ett vanligt rum, typ sovrum eller arbetsrum, ett rum du vistas i, så skulle jag ej rekomendera det. Men om du menar att göra om ett rum till en bur så är det en annan femma. :)

Anmäl
2013-05-29 15:25 #12 av: Ypsilon1

Jag kan bara instämma, annars finns det risker för både suggisar och personliga ägodelar :) 

Anmäl
2013-06-02 20:48 #13 av: [Featherz]

Tack för era svar! :)

Anmäl
2014-02-06 22:16 #14 av: pixoy

Om man vilö plocka pinnar, grenar mm utomhus. Finns det då något man ska undvika? och vad brukar bli succé?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.