Gambiansk Jättepåsråtta

Gp som husdjur

2008-06-08 06:09 #0 av: zickan

Att skaffa GP-råtta är inget jag ångrar, GP-råttor är underbara djur. Det är dock inget djur man skaffar "bara sådär"... GPs blir helt underbara husdjur - de är väldigt intelligenta och blir väldigt tillgivna. De är som papegojor som tyr sig till en person... Med rätt skötsel blir de underbara och det finns inget mysigare än en GP som glatt skuttar upp på axeln och börjar pussas.

 

Skriven utav:
Gul_zebra  

Datum för publicering

  • 2008-06-08
 
Nova och Ninko
Nova och Ninko

Att skaffa GP-råtta är inget jag ångrar, GP-råttor är underbara djur. Det är dock inget djur man skaffar "bara sådär", utan de är väldigt krävande och kräver en hel del funderande innan kring om man verkligen bör ha GP.
Dels har vi det där vanliga precis som med andra djur - har du råd med både inköp, veterinärvård, tillbehör osv., har du tiden och platsen som krävs, finns det risk för allergi, kan du verkligen planera för 5-8 år framåt, och hur gör du om du åker på semester?

GPs blir helt underbara husdjur - de är väldigt intelligenta och blir väldigt tillgivna. De är som papegojor som tyr sig till en person. Men, för att få ett så underbart husdjur så krävs förstås rätt skötsel och hantering! GPs är ganska nya i fångenskap och således inte domesticerade, så det är vilda djur med vilda instinkter du ska kunna handskas med. Du kan bli biten, du kan bli riven, du kan bli alldeles galen av att behöva tillrättavisa en envis krake som bestämt sig för att den ska tugga sönder den där listen eller jucka som en hund på din arm. Tålamod, envishet och att vara konsekvent är tre viktiga byggstenar du behöver när du skaffar GP.

 

Anders
Anders

 

Att åka bort på semester hur som helst kommer inte ens på fråga. Visst kan du åka bort ett tag om du fixar någon som matar din lilla jätte, men räkna inte med att ha en tam GP när du kommer tillbaka om du inte ordnar någon som kan hålla på med den varje dag medan du är borta. Och let's face it, inte ens tamråttor är ju speciellt accepterade som husdjur, så att hitta någon som kan passa din GP när du är borta kan i vissa fall bli väldigt svårt. GPs kräver helt enkelt daglig hantering för att hålla sig tama. Det kanske finns fall där det fungerat utan 100 % daglig hantering, det vet inte jag - men räkna inte med det.
Samtidigt har GPs väldigt starka käkar - vill de tugga sönder något så kan de det, och det snabbt! Därför kräver många GPs stenkoll när de springer löst. Min f.d. GP-hane fick flytta till en mindre bur med parakitgaller för att han tuggade sönder gallret på sin nya fina bur med undulatgaller, det är vad jag kallar starka käkar... Vanligt undulatgaller fungerar för de flesta men poängen är att det fungerar inte för alla. Var beredd på att du kan bli tvungen att köpa papegojbur, och räkna inte med att de ligger i samma prisklass som vanliga voljärer för undulater o dyl. för det gör de definitivt inte - papegojburar är extremt dyra och papegojburar i rätt storlek får man lägga ut flertalet tusenlappar för.

 

Anders
Anders

 

Sova lugnt på natten? Glöm det! En GP-råtta har en tendens att vara väldigt livlig på nätterna. De möblerar om i buren och rent av river ner allting, de gnager på gallret, de rycker och sliter i luckorna... Och tro inte att de ger sig heller, det är grymt envisa djur. Just att de är så pass livliga på nätterna är vad som till slut gjorde att jag var tvungen att sälja min älskling, Anders.
Än dock, trots att de är så krävande och kan vara rena monstren ibland när de känner för det så som sagt, jag ångrar inte GP-köpet, inte det minsta - det enda jag ångrar är att jag sålde Anders och det lär jag göra för all framtid trots att jag helt enkelt blev tvungen att sälja. Med rätt skötsel blir de underbara och det finns inget mysigare än en GP som glatt skuttar upp på axeln och börjar pussas, en GP som somnar så sött i knäet, en GP som gnäller alldeles hjärtskärande när man stör skönhetssömnen, en GP som fyller kindpåsarna med mat eller tidningspapper att bädda med eller en GP som kommer springande till matte när den stöter på något läskigt ute på skogspromenaden. GP-råttor är helt enkelt alldeles underbara.

Artikeln skriven utav: Gul_Zebra 

 

Ninko
Ninko

 

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-16 22:31 #1 av: Yeay

Bra artikel :)

Anmäl
2008-06-17 00:08 #2 av: Dragonrebell

Förlåt...men vad står GP för? Heter arten så eller? Ser ut som en stor råtta för mig. Ser ganska gullig ut trots allt.

Anmäl
2008-06-17 01:19 #3 av: zickan

:-).. inget att be om ursäkt för.

GP= Gambian pounched rat. Svensk översättning har blivit Gambiansk Pung råtta, Gambians Jättepåsråtta eller hamster råtta.

Finns även afrikansk jättepåsråtta men den är inte alls vanlig som husdjur.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-17 08:50 #4 av: Ladyinred

Ja det är riktigt jobbigt när man träffar folk som undrar vad det är man har med sig, ofta behöver man en mindre novell för att svara på den frågan.

Anmäl
2008-06-17 15:33 #5 av: zickan

haha... här ute så har folk mest glott. ingen som vågat sig fram och fråga ännu.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-17 15:39 #6 av: Ladyinred

jag har fått många förslag på vad det är för nåt när folk har sett oss på håll och sen kommer fram och pratar. Tex kanin, iller, ekorre, chinchilla eller tamtåtta. De är väldigt intresserade men jag låter inte främlinga klappa och man måste va snabb med att säga sånt för folk har ju inte hyfs att fråga utan sträcker bara fram handen.

Anmäl
2008-06-17 16:09 #7 av: zickan

haha.. känner till det där. tycker det är värre mer hunden eller illern. Foilk bara går rakt fram och klappad eller ger godis. Frågar inte ens om lov innan. Sedan blir de förvånade när hunden morrar.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-17 16:59 #8 av: Musiken
Hur stora ar GPs egentligen? Och vart fick ni tag pa era om de inte ar sa vanliga?
Anmäl
2008-06-17 17:00 #9 av: zickan

jag importerade först noemi"nemesis" från tyskland sedan importerade jag nemi från danmark. Köpte tintin från agnes.

1-3kg kan man säga ungefär. min alva är rätt liten på bara 1,7kg.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-06-17 17:06 #10 av: Ladyinred

Min har jag fått från Zickan här åvan :D

Anmäl
2008-06-17 17:22 #11 av: gulzebra

Håhå, jag fick mest förslaget mus hela tiden... En enda frågade vad Anders är för djur under alla promenader, alla andra frågade om han är en mus. Klingar bra med att folk brukar tycka att vanliga tamråttor/brunråttor är gigantiska... :P

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-07-30 23:37 #12 av: Fairytail

Är de ensamlevande eller flockdjur?

Anmäl
2008-07-30 23:52 #13 av: zickan

de lever hellst ensama. ibland kan det även vara svårt att ha fler tillsamans. men ibland trivs de även tillsamans.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-02-17 19:06 #14 av: zickan

 Putteli putt

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-02-17 19:39 #15 av: Molle08

Intressant artikel Gulzebra

Anmäl
2009-02-17 22:00 #16 av: Ladyinred

den artikeln hade jag glömt helt tydligen. va som att läsa den första gången...

Anmäl
2009-02-17 23:25 #17 av: enbartmalin

Bra artikel och underbara bilder Gul Zebra! =)

Anmäl
2009-02-18 00:25 #18 av: zickan

Det är roligt medf artiklar ifrån ägare. Deras synsätt på hur det är att äga djuret. Hur de har, gör osv.
*nej det är inte en pik till er andra ;-)* mohahaha.....

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-06-21 21:29 #19 av: enbartmalin

*Putt*

Anmäl
2015-02-08 18:20 #20 av: Cochon

intressant artikel! =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.