Exotiska djur

Sibirisk Jordekorre

2008-05-09 15:18 #0 av: zickan

Information om den vanligaste Jordekorren" Tamias sibiricus" i Svenska hem

Normalfärgad
Normalfärgad
  

 

Domän: Eukaryoter , Eukaryota
Rike: Djur, Animalia
Stam: Ryggsträngsdjur, Chordata
Understam: Ryggradsdjur,Vertebrata
Klass: Däggdjur, Mammalia
Ordning: Gnagare, Rodentia
Underordning: Ekorrartade, Sciuromorpha
Familj: Sciuridae
Underfamilj: Xerinae
Släkte: Jordekorrar, Tamias
Art: Sibirisk jordekorre, Tamias sibiricus
Lever i Norra Europa och asien inkluderat Japan.

 

Utseende:
Kroppens längd är 12-17 cm vilket utgör två tredjedelar av dess totala längd, svansen ligger på runt 6-8cm. Som andra jordekorrar så har pälsen en rostig ton av brun med mörka ränder på ryggen och magen är benvit. Den har fyra ljusa och fem mörka linjer på längden rakt över ryggen och en färgad svans (ljus brun med breda svarta linjer på både sidorna och nästan vita kanter).


 

Beteende:
Sibiriska jordekorren begraver sin mat 5cm under marken. De tvättar sig överallt helt själva genom att börja från toppen av svansen och avslutar med att slicka sig på tassarna för att kunna gnugga ansiktet. Ibland hjälper de varandra med rengöringen. Jordekorren gör massa olika ljud, t.ex en kort "cheep" som låter lik en fågel och varar ca ½ sekund. Detta ljud produceras om jordekorren blir skrämd eller arg, och upprepas mellan 3-6 gånger i följd. Dessa jordekorrar har också ett mörkt kraxande som troligen är relaterat till parningen.
Den sibiriska jordekorren är vaken och aktiv på dagtid, men man kan ändra deras dyngsrytm i fångenskap genom att ha lampa tänd eller tända en lampa för ofta mitt i natten men det är inte att rekommendera.

Mat:
Sibiriska jordekorren är allätare. I det vilda äter de grönsaker, fröer från barrträd, nötter, knoppar på träd och buskar, svampar, bär, grödor, vete, havre och bovete. Jordekorrar jagar även insekter, unga fåglar och ödlor.
I fångenskap smakar de gärna på lite pasta, potatis, ägg, mask ect, så man bör ha lite uppsikt över dom när de är utanför buren och springer. Som godis använder jag mig mest utav oskalade jordnötter, färsk frukt/ bär som de inte får varje dag, hundgodis, mjölmask eller fryst köpt musunge. Tänk på att rensa ut gammal mat så den inte ligger och blir dålig. De gömmer maten väl men mögligt och dåligt foder kan leda en långsam död. Smarast är att låta jordekorren få gömma nötter och säd men tänka på att endast ge en mindre mängd av all färsk mat så de äter upp det under samma dag.

 

Min bur till jordekorrarna
Min bur till jordekorrarna

 

Levnadssätt:
De är skogsdjur. Men med sina vassa klor är sibiriska ekorren en extremt bra klättrare. Trots detta så lever de största delen av sitt liv på marken. Denna jordekorren bygger små bon på marken i skydd från andra rovdjur. Bon kan man även hitta uppe i träden och i gamla trädstockar.
Man ska aldrig ha en ekorre i ett akvarium. De kräver en stor bur annars kan de lätt bli stressade.
Enligt jordbruksverkets regler så ska dessa ekorrar ha minst 2kvm yta. Är buren en låg modell så ska ovansidan vara helt skyddad av insyn.


Den ska vara väl inredd med massa grenar, bon och på botten ska man ha små kvistar, kanske lite bomaterial för finkar. Allt för att de ska kunna bygga egna bon om de skulle vilja.
Till mina jordekorrar har jag en labyrint på botten som var tillverkad åt smådjur, går att köpa på zoo. I den har de sitt matförråd. På burväggarna har jag satt upp urgröpta kokosnötter, trädgrenar, tunnlar samt ett och annat finkbo.
Den sibiriska jordekorren kan inte hamstra fett i kroppen och behöver därför flera ställen i buren att gömma sina matföråd på. Denna ekorren lever helst i flock medans deras släktingar, den amerikanska jordekorren, gärna lever ensam. De kan leva ensamna men bör helst bo med en kompis.
När jag hade min tjej ensam så var hon inte ens hälften så aktiv som hon är i dagsläget med fler burkompisar. Grabben jag köpte hem var grinig och seg när han bodde ensam men blev både piggare och enklare att hantera efter att han fick flytta in i flocken.

Avel:                                        
För vilt levande jordekorrar börjar deras parnings aktivitet i april, kort efter att de vaknat upp ur idet. Det blir ungefär 4-6 ungar per kull (ibland 3-7st). De föds sedan mellan slutet av maj till slutet av juni. En nyfödd sibirisk jordekorre väger ungefär  3.8 - 4gram.
Jordekorrar i fångenskap går inte i ide som sina vilda släktingar och de parar sig så fort värmen stiger och dagarna blir ljusare.

Albino färgad
Albino färgad

 

Ekorren som sällskapsdjur:
Sibiriska jordekoren är bra anpassat som sällskaps djur och sprider sig över världen till nya hem. De är dagaktiva och därmed roliga att beskåda, men de kan även lätt bli tama.
När man ska plocka upp en jordekorre så får man inte ta den i svansen utan måste ta ett tag rakt över ryggen annars kan man skada dom.
Utanför buren tycker jordkekorren om att ta sig till den högsta punkten, så bli inte överaskad att dom klättrar i gardiner. Jordekorren kan inte skilja på ätbara och dödliga växter i hemmet så man bör se till att hålla giftiga växter och blommor på skyddad plats så länge de är utanför buren och springer.
Akta öppna fönster, varm spis, ljus och ting som är enkelt att välta. De är duktiga på att hoppa och brukar ta sig upp på omöjliga ställen.

Jordekorren klättrar ofta upp på sin ägares axel, rygg, huvud men hoppar fort vidare på nya föremål. Deras intensiva nyfikenhet driver dom att ständigt uppptäcka rummet de är lösa i. Det är precis därför det krävs en större bur/voljär med massa grenar, gömställen som gärna bör ändras om eller bytas ut för att kunna få bra stimulering.
Den sibiriska jordekorren brukar inte lita på människor de inte känner. Hälsar man på någon med ekorre eller själv ska köpa en ny så bör man tänka på att röra sig sakta och tyst. Men bli inte besviken, jordekorren är aldrig så kaxig runt främligar som runt sin ägare eller vana besökare.
Snabbaste sättet med att tämja din ekorre är ha tålamod. Sitt vid buren med godis, typ oskalad jordnöt och vänta tills jordekorren kommer fram och tar den. Detta kan ta ett tag men de är så nyfikna att de till slut måste se vad du har att erbjuda. Dröjer det sig för länge kan man krossa jordnöten lite så det låter mumsigt.
Upprepa detta flertal ggr. När du tycker att jordekorren börjat våga sig fram mer kan man börja med att försöka klappa den samtidigt som du matar med något gott.
Försök aldrig hålla i dom i onödan då detta kan skrämma mer än göra nytta i början. En mer tam jordekorre har inga problem att bli fast hållen korta stunder men gillar det inte. Min albino grabb Bones har jag jobbat med sedan jag köpte honom. Numer kan jag ta upp han korta stunder men varje gång jag håller i honom så gör han låga nästan morrande ljud som jag tycker låter som svordomar.
Håller jag för länge så försöker han bitas, när jag släpper Bones har han inte bråttom att komma bort från mig, han ville bara inte sitta fast.
Så länge man allid har med sig lite mat varje gång man håller på med sin jordekorre kommer denne snart att förknippa dig med mat och leta upp dig när de är ute ur buren när magen knorrar. Man kan även lägga in ny mat i deras bur om de inte gått in frivilligt innan eller så kan man locka med oskalade jordnötter. Alla mina 3 älskar oskalade jordnötter. Även min tjej som är mindre hanterbar kommer fram direkt när jag knastrar lite med skalet på jordnöten.

Källor:
*Wikidepedian (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sibirisk_jordekorre)
*Sassy: (http://www.paw-talk.net/forums/f25/siberian-chipmunks-2244.html)
*Kizzie Weahters: (http://www.paw-talk.net/forums/f25/tamias-sibiricus-siberian-chipmunk-7182.html)
*Jade: (http://www.paw-talk.net/forums/f25/siberian-chipmunk-tamias-sibiricus-7180.html)

Bilder:
Victoria's

 

Artikeln är skriven utav:
Sajt värden Victoria W "Zickan"


 

 

 

Relaterade länkar

Av: Zickan

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-22 00:29 #1 av: zickan

Jag lyckades ha sönder min kamera men hittade lite foto på min gamla dator.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-22 00:33 #2 av: zickan

Mina flickor. Normalaste färgen som existerar på Sibiriska Jordekorren

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-22 00:37 #3 av: zickan

Freja

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-05-22 00:45 #4 av: zickan

Den snygga albino färgen som också finns bland denna variant av ekorre. Detta är min egen grabb Bones. Han är tam men ännu ung och lite väl aktiv så en bra bild är inte lätt 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-01-31 10:47 #5 av: [poppen]

Åååå, så söta!

Numer kan jag ta upp han korta stunder men varje gång jag håller i honom så gör han låga nästan morrande ljud som jag tycker låter som svordomar.

Hahahha, svordomar!

Anmäl
2010-01-31 10:49 #6 av: [poppen]

Förresten, går det inte att ha en både inne och ute bur?

Anmäl
2010-01-31 10:50 #7 av: [poppen]

Förresten, går det inte att ha en både inne och ute bur?

Anmäl
2010-01-31 15:22 #8 av: skanepiraten

Bra artikel och trevligt med bilderna :)

 

//Gustav

Anmäl
2010-01-31 17:08 #9 av: candycandye

Väldigt spännande läsning! Mycket bra skrivet! Fantastiskt vackra djur, och gulliga bilder du hade på dem!

Skulle gärna vilja se mer bilder på inredningen i din bur:P
jag är så löjligt intresserad av sånnt..haha har du någon mer närbild på buren så tveka inte att slänga upp den:)

 

Anmäl
2010-02-01 00:25 #10 av: zickan

#7 jo de kan leva både ute och inomhus. Men för att de ska klara av att leva ute måste de göra det året runt. Dvs, inte tas in och ut. Kan tas ut på sommaren när vädret är bra.

Ska de bo ute året runt kräver en bra bur som inte blåser igenom. Mycket inredning som skyddar och gör så de kan hålla sig varma. Men även att de bor ute från sommaren till vintern så de vänjer sig.
Jobbiga med att ha dom ute är att de är sjukt snabba när bur dörren kommer upp vid matning osv.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-02-01 13:32 #11 av: [poppen]

#9 Hahah jag håller med. Jag är också löjligt intesserad av burinredning!

#10 Okej!

Anmäl
2010-02-01 15:20 #12 av: Schniigel

Åhh jag hade velat ha en Ekorre!!!! :/ kommer dock förmodligen aldrig få äga en :(

Anmäl
2010-02-01 15:25 #13 av: zickan

jepps. får försöka fixa bilder. flyttade i går så de bor tillfälligt i en lagost voljär. men måste få bort massa kartonger och få upp deras i kväll. pesonen som ska köpa lagosten komme i kväll.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-02-01 21:42 #14 av: kallebuschtaxi

#10, Går dom inte i dvala om man har dom ute?

 

Verkar kul djur annars.

Börjar bli lite sugen på ekorrar ju mer jag läser om dom...

Anmäl
2010-02-12 17:06 #15 av: DoD

ÅH jag saknar dina korrar Zickan... de va mysigt den korta stund jag var hos dig i sommras! Skitsöta!

Anmäl
2010-02-12 20:14 #16 av: Zuzziquie

Zickan, hur många har du tillsammans, två honor + en hane? 

Funderar nämligen på om någon har erfarenhet av att ha två honor tillsammans eller en trio? Har inte hittat så mycket information om det nämligen :(

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2010-02-12 20:24 #17 av: zickan

#16. Jag har i dags läget 2 honor och en hane. Men det är lite upp och ned. Ett av få djur där honorna grälar mer än hanarna. Det jag läst om dessa är att honorna har svårt att bo med andra honor. De behöver stort utrymme. Under brunst perioden är det honorna som blir elaka och vill ha hanens uppmärksamhet. Var lite strul här hemma i slutet på förre året. Min tant blev av med några tussar på ryggen så jag fick dela på dom en stund. Men nu är det lugnt igen.  Hade även en tredje hona men denne bet av svansen på min tant och gick aldrig in i flocken. Så hon omplacerades till en ensam hane.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-02-12 20:38 #18 av: Zuzziquie

#17 Okej, ja för det lilla som jag har hittat lät inte riktigt lovande hona + hona, (har en hona och letar efter kompis till henne). Men samtidigt så, de personerna som jag hört från har, som jag förstått det, relativt små inomhusburar, jag kommer när vädret tillåter bygga en stor utomhusvoljär... Kan hända att det fungerar bättre då, men har precis som du skriver hört att honorna kan bli väldigt jobbiga speciellt vid brunsten.

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2010-02-15 01:23 #19 av: zickan

Jobbigt när folk ska knöla in djur i små burar. Enligt lag kräver dom minst 2 kvm. Och även detta känns för litet.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-12-01 19:34 #20 av: Lille-skuttt

Hej!

 

jag bara undra om pälsallargiker kan tåla såna här små sööta varelserTungan ute

Anmäl
2010-12-01 21:30 #21 av: zickan

#20 Det är jätte svårt att säga. Hänger på vilken typ av allergi du har och vad du är mest känslig emot. Men de kan lukta rätt mycket under brunsten. Jag är själv pälsallergiker och har lite svårt endast när jag städar om jag valt dammigt material. Men har annars inte känt av dom.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-12-01 21:47 #22 av: Lille-skuttt

okej,tack, men ska fundera vidareTungan ute

Anmäl
2010-12-01 21:50 #23 av: Lille-skuttt

vet du några uppfödare här i sverige??

Anmäl
2010-12-02 09:15 #24 av: Ypsilon1

#23 det finns en annons på blocket om ett par sibiriska jordekorrar till salu

I Danmark är de väldigt populära och det finns flera till salu just nu. Läs här

Jag vet inte så mycket om allergi, men i året, på Human Animal Interaction Konferansen i Stockholm, var det en debatt om allergi - myter och fakta.

Och jag tycker att Agnes Wold, specialistläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, hade en mycket bra poäng om att vanliga allergitester bara visar något som hon kallade "sensitization" och att man kan ha allergi-liknande symptom som gör att man får diagnosen allergi utan att faktiskt vara allergisk. Men hon förklarar det hela mycket bättre än jag gör om man läser här och även här. Jag tyckte att hela debatten var vädligt intressant.

Anmäl
2010-12-02 18:09 #25 av: [Shaiya]
26201-1406881818217-1417569476-31090217-143842-n.j

Åh vad fin Bones är! Nu vill jag skaffa en sibirisk jordekorre igen... Saknar att ha dom.

Slänger in en bild på min ängla-ekorre Elvis som dog alldeles för tidigt.

Anmäl
2010-12-03 11:13 #26 av: zickan

Min äldre hona Freja har avlidit. Men har min albino hane kvar och en hona. Men honan ska troligen säljas. Både sitter hos en kompis men Quila(honan) har fått egen bur. Går inte ihop med hennes honor.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-12-03 11:33 #27 av: [Shaiya]

Åh vad tråkigt. Min Elvis dog pga att han ramlade från burens topp när han klättrade runt och slog i huvudet i inredningen, fick en grov hjärnskakning vilket ledde till att i princip alla nerver slutade fungera.

Tillslut kunde han börja röra sig igen men då var det för sent då hans penis hade "ramlat ut" och börjat svälla upp då det var torrt så han ej kunde kissa längre vi tog det hårda beslutet och nu mår han bra i ekorrehimlen. Min lilla kille som attackerade allt och alla förutom mig och min pappa och nötter samt mycket mer fick vi bråka om hur mycket som helst med honom om då han endast ville äta rått kött. KyssKyss

När lite familjeproblem har löst sig och vi har tillgång till att ha en stooor bur gömd från illrar och katter så ska jag skaffa mig en ekorre igen. :)

Anmäl
2011-07-27 15:32 #28 av: Saharaa

Hur funkar dessa djur i närheten av andra djur? Tillexempel Katter?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.