Allmänt

Monkey Pox

2008-07-01 02:37 #0 av: zickan

Det första fallet hos männsika rapporterades 1970. Man insjuknar ca 12 dagar efter att ha kommit i kontakt med viruset. Hos gnagare och kaniner börjar infektionen ofta med symptom som påminner förkylning me snuva, röda och rinniga ögon, hosta, feber och slöhet.

 

Monkeypox är en för oss ovanlig tropisk sjukdom som är vanlig i regnskogar i centrala & västra Afrika. Den påminner om smittkoppor och upptäcktes första gången 1958. Det är ett virus och man antar att det är en Afrikansk trädekorre (är inte säker på det svenska namnet men latinska är: Sciurus) som är virusets naturliga "värd". Även möss, råttor & kaniner kan bli infekterade.


Förbud mot exotiska djur

Efter utbrottet med monkey pox så blev flera afrikanska djur förbjudna att imoprtera och sälja till USA. Överhuvudtaget har den exotiska djurimporten blivit mer kontrollerad där då man är orolig för en betydligt större epedimi av monkey pox. I USA får man inte fånga, erbjuda sig att fånga, tranportera, erbjuda sig att transportera, sälja, idka byteshandel, erbjuda sig att sälja eller släppa ut djur som är listade. De djur som inte får säljas eller importeras vare sig från afrika eller andra länder till USA är: (har tyvärr inte översatt allt till svenska namn)

  • Tree squirrels (Sciurus)
  • Präriehundar
  • Rope squirrels (Funisciurus)
  • Sjusovare/sovmus/hasselmus (Graphiurus)
  • Gambiansk jättepåsråtta (Cricetomys gambianus)
  • Brush-tailed piggsvin (Atherurus africanus)
  • Striped mice (Typomys)Historia

Det första fallet hos männsika rapporterades 1970. I juni 2003 kom det första fallet i USA. Då fann man det hos präriehundar & människor. Man tror att smittan spridits med präriehundar som sålts från ett grossist med exotiska däggdjur. Monkeypox orsakas av Monkeypox virus, som hör till en grupp virus kallade orthopoxvirus. Sjukdomen kan överföras från djur till människa genom bett, sår eller kroppsvätskor från smittade djur. Smittöverföring mellan människor sker på samma sätt. Monkeypox är mycket mindre smittsamt än smittkoppor och direktkontakt är den vanligaste överföringen.


Smittspridning

Under utbrotten blev 72 fall undersökta mest i Wisconsin, Indiana, and Illinois. I 37 av fallen blev sjukdomen bekräftad som monkey pox. De flesta som insjuknat hade haft närkontakt med sjuka präriehundar men minst en av de insjuknade verkar höra ihop med en sjuk kanin (som i sin tur haft kontakt med en prärihund) Det finns inga bevis på att människa smittade männsika smitta i detta utbrott. Själva källan till sjukdomen tror man är gambianska jätteråttor som importerats från afrika men man vet inte då man inte kunnat konfirmera infektionen i de inblandade råttorna. Man tror att de infekterade råttorna bodde i samma hus som präriehundarna i Illinois. Det verkar som att alla smittade prärihundar kom från en och samma grossist som kan ha skickat präriehundar till 15 stater runt tiden för utbrottet. Myndigheter hade dock svårt att spåra de sålda djuren då några av de infekterade djuren var införskaffade på en mässa.


Tecken och symtom hos människa

Man insjuknar ca 12 dagar efter att ha kommit i kontakt med viruset. Feber Huvudvärk Muskelsmärta Ryggont Svullna lymfkörtlar Allmänt obehag Utmattning
En till tre dagar (ibland längre) efter att febern har börjat så uppkommer det utbuktande utslag. De flesta utslagen uppkommer i ansiktet men det kan uppkomma på flera ställen. Utslagen blir så småningom sårskorpor och trillar loss under sjudomens förlopp. Sjukdomen vara ofta 2-4 veckor. I afrika uppgår dödligheten till ca 10% Det finns för närvarande inga botemedel. Studier visar att infekterad patienter smittades efter att ha haft närkontakt med infekterade tama präriehundar. Några kan ev ha blivit sjuka efter kontat med andra infekterade djur inklusive Gambiansk jätteråtta och kaniner.


Tecken och symtom hos djur

Hos gnagare och kaniner börjar infektionen ofta med symptom som påminner förkylning me snuva, röda och rinniga ögon, hosta, feber och slöhet. Symptomen följs ofta av bulliga utslag. Lunginflammation kan även uppkomma. Infektionen kan vara dödlig.

Av:  Redrum

Datum för publicering

  • 2008-07-01

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-07-01 19:36 #1 av: Mezzzanina

Tropisk sjukdom står det...Jag har aldrig hört talas om den här i Sverige.har det funnits något fall här?

Jag har ju själv bott i Wisconsin och mött många präriehundar, men jag har inte hört talas om denna sjukdom.

Men när man lyssnar på namnet så måste det vara någon form av koppor.

Chicken pox=Vattenkoppor

Monkey pox...Ap-koppor...Fast så enkelt är det inte.Men jag kunde bara inte låta bli att kommentera det!Fundersam

Anmäl
2008-07-01 20:22 #2 av: zickan

Jag har haft ett fall och en annan uppfödare har också haft det. Även för mig att de två gp som insjuknade var från samma uppfödare.
Min första gp neomi"nemesis" hittade jag på tyskland mässan i hamm. Därifrån köptes även samma kille som jag tror insjuknade.
Min tjej var troligen sjuk från början. Helt stel och dog 3 dagar efter att jag kommit hem.
Den andra insjunknade bra långt efter och drog med sig lite tamråttor ect. Den var hos veterinären och det finns inget botemedel här. Tror det var antibiotika eller penecilin som bromsade fallet men kunde inte stoppa det.

Väldigt ovanligt i sv och jag är helt bombis på att det är genetiskt. Smittar hemskt mycket på allt.

jag tyckte fallet jag hade påminde om en värre form utav myscoplasma man kan hitta på råttor. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-07-02 00:21 #3 av: Mezzzanina

Fy vad hemskt det lät..Jag är hemskt ledsen Zickan...Verkligen

Har aldrig hört talas om det förut..??

Det borde inte heta att det är en tropisk sjukdom numera då tycker jag.Eller hur.

Det är ju viktigt att folk får veta att det verkligen existerar här med, även om det kommer hit ifrån andra länder.Då är det ju bara en tidsfråga innan det är etablerat och vanligt här i Sverige med.

Bra att du skrev om det.

Anmäl
2008-07-02 01:37 #4 av: Ladyinred

Minns jag inte fullständigt fel nu så sa min vet att människor fick utslag om de blev smittade. Kanske där av namnets antydan?

Anmäl
2008-07-02 05:44 #5 av: zickan

#3 Detta är en artikel som Marie (redrum) skrivit och inte jag ;-)
Hon har lite mycket att göra med hund dagiset hon har så det har dröjt ett tag. Men nu har jag fått tillstånd att låna hennes artiklar.
Hon är en av dom som hållit på längst med gp och kan nog mest.

#4 ingen aning var namnet kommer ifrån. Svaret dyker nog upp snart :-D

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-07-03 04:16 #6 av: Mezzzanina

Okej...Tack Marie för en intressant artikel!

Detta lär man säkert stöta på i djurvärlden, så det var intressant att läsa om även om det är hemskt.

Anmäl