Andra djur

Australiensisk Emu

2008-07-02 23:23 #0 av: Achatina

Emu är inte bara en valuta utan även ett djur. Världens näst största fågel kommer från Australien. Trots att de inte kan flyga är det en flyttfågel inom sitt hemland, på vintern vandrar dem söderut och på sommarn norrut. I fångenskap kan de bli uppemot 30år gamla men i det vilda oftast "bara" 10-20år.

Emun är en väldigt stor fågel från Australien. De största individerna kan mäta upp till två meter och väga upp till 55kg. Det påminner väldigt mycket om en stuts men på samma gång inte. En Emu ser nästan lurvig ut i sin beigefärgade fjäderdräkt, medan huvud, näbb, hals och ben är mer mörka i färgen. Fjäderspetsarna en svart ytterkant vilket drar till sig solstrålning så att strålningen inte träffar fågelns hud så att de inte blir överhettade vilket gör att de kan vara aktiva även under dygnets hetaste timmar.

Emun är den näst största fågeln och den liksom Strutsen kan inte flyga, Emun har dock vingar även om dessa är tillbakabildade. Däremot är de oerhört snabba sprinters och kan komma upp i höga hastigheter, upp till 50km/timmen på korta sträckor. Det är den enda fågel som har begåvats med yttre vadmuskler. På varje fot har de tre tår (medan strutsen bara har två tår). Emun heter som vetenskapligtnamn Dromaius novaehollandiae och det finns tre underarter, vilken art som är vilken avgörs utefter vart någonstans i landet emun befinner sig.


Foto: o0o0xmods0o0o @ morguefile

I hemlandet Australien föds Emuer upp på farmer. Dessa Emuer används i huvudsak till två ting. Mat då de har näringsrikt kött och att tillverka olja. Oljan används till kosmetika och i läkemedel för muskel och ledvärk som ex. artrit. Emu farmer får dock inte fånga vilda djur att ha som avelsdjur. Från Emuer kan man också få fram läder och förstås ägg.

Emun kan bli upptill 30år gammal i fångenskap men i det vilda varierar det mellan 10-20år. De har en väldigt enkel diet bestående av växter och insekter, men behöver dricka väldigt mycket vatten ca 8-15 liter per dag (om jag har räknat rätt). De leker gärna i vatten eller lera, kan även simma om de måste. De är nyfikna av sig men de har mycket starka benmuskler som man inte vill bli sparkad av. De är flyttfåglar så till den grad att de vandrar norrut på sommaren och söderut på vintern. Emus som bor på östkusten följer dock inte det flyttningsmönstret som Emuer i andra delar av landet gör.


 Foto: dieraecherin @ morguefile

En engagerad pappa som heter duga
Under Australiens sommarmånader (december till januari) bildar Emuerna avelspar och de stannar tillsammans under fem månader. När det blivit svalare i maj-juni parar dem sig. Hanarna har vid det laget fått en ökning av hormoner som har gjort att hans testiklar blivit dubbelt så stora som normalt. Han tappar aptiten och börjar bygga ett bo på marken av gräs, löv, bark och grenar. De parar sig då och då under 1-2 dagar från 3-4:de dagen lägger honan ett ägg och proceduren görs om igen. En hona lägger i genomsnitt 11ägg per parningssäsong men det kan stiga till uppemot 20ägg. Varje ägg är stort, ca 134 x 89mm och väger 700-900g har tjockt skal och är mörkgröna i färgen.

Hanen ruvar äggen och under tiden han gör det slutar han äta och dricka helt. Han vänder på äggen ca 10gånger per dag. I över åtta veckor ligger han där och överlever endast på kroppsfett och morgondagg som han kan nå från sitt bo. När kycklingarna kläcks har han förlorat en tredjedel av sin kroppsvikt. Kycklingarna mäter 25cm som nykläckta och är väldigt aktiva, kan lämna boet redan efter några dagar. De är bruna med gula ränder som försvinner när kycklingen är 3 månader gammal. Hanen stannar med ungarna upp till 18månader, skyddar dem för fara och lär dem hur de kan hitta mat och vad som är ätbart.

Bonus;
Emun är nog inte kanske det mest idealiska husdjuret. Men bor man på landet och har gott om plats har man nog rum för dem. Förutsatt att man får ha dem utan djurparkstillstånd. Min fd. skola hade en Emu i ett hängn i deras hobbydjurpark. Det verkar vara ett trevligt djur om man har dem i bra hägn.

Relaterade länkar

Av: Achatina

Datum för publicering

  • 2008-07-02
Anmäl
2008-07-03 01:53 #1 av: zickan

Hinner inte läsa denna nu. Men jätte kul att läsa den snart :-D

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-09-20 03:55 #2 av: shaolin2

Jag har haft både emu och nandu,båda är väldigt trevliga att ha att göra med.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.