Annons:
Etiketterartiklargambiansk-jättepåsråtta
Läst 16663 ggr
zickan
7/1/08, 2:18 AM

Pounched rat

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag har genom åren haft totalt åtta stycken gp-råttor plus nio ungar. För tillfället har jag fyra gp´s i olika åldrar.. Det finns fem arter av hamsterråttor. De är uppdelade på tre släkten.. De lever i ihåliga träd eller i hålor under marken som kan ha flera ut/ingångar. ..

Jag har genom åren haft totalt åtta stycken gp-råttor plus nio ungar. För tillfället har jag fyra gp´s i olika åldrar.
Lite kort om mina gp´s… Min första gp var en svart hane vid namn Church som redan från början var dålig och dog efter bara ett par veckor. Efter det fick jag ett avelspar som fick namnen Malki och Malkia, de födde en unge som döptes till "Ettan". Hon heter numera Sessan och bor hos sin matte Agnes. Tyvärr vart även detta par dåliga. Efter det fick jag två honor och en hane från holland. Honorna var syskon och döptes till Juvi och Janja. Hanen som var obesläktad döptes till Kali. Både honorna har fått ungar men efter att ha upptäckt en liten knöl på Janja så togs hon ur avel. Janja såldes och blev sällskapsdam till en av Juvis ungar. Hemma har jag nu även Abbe (Oxenstiernas Giant Abstinence) som är son till Sessan och en ung hona vid namn Mocca (Rat Thinks Jokk-Mokk).
Juvi är en ganska lugn men lite försiktig tjej om inte är så tam (men heller inte så hanterad av mig då hon kom som en lite äldre och inte särskilt tam ungdom). Hon älskar mat och äter nästan allt!
Kali är en fin hane, även han ohanterad men trots det mycket hanterbar. Han är mycket snäll och tålmodig med sina ungar och sover gärna med dem.
Abbe är en lugn kille som jag hoppas ska bli en bra avelshane. Han gillar att lufsa runt på upptäckafärder och kommer nästan alltid när man ropar.
Mocca är än så länge lite orolig men så har hon precis flyttat (mars) från sin uppfödare och ala trygga lukter. Hon vågar dock vara med mig mer och mer för var dag. Hon har lite kortare svans förmodligen avknippsad av misstag vid födseln.


Pugsley 7 veckor.

Gamiansk hamsterråtta som husdjur

Det finns fem arter av hamsterråttor. De är uppdelade på tre släkten: långsvansad hamsterråtta, kortsvansad hamsterråtta (två arter) och så då jättehamsterråttor. Det finns två arter jättehamsterråttor: Cricetomys gambianus (Gambiansk hamsterråtta) och Cricetomys emini (Afrikansk hamsterråtta). C. gambianus är vanligare i fångenskap och det är framför allt om den art som artikeln kommer att handla om.


Påsråttorna ser utseendemässigt ut som en tamråtta i jätteformat.
Detta är Malki, sex månader gammal.

I det vilda

Hamsterråttor, eller påsråttorna som de även kallas, ser utseendemässigt ut som en tamråtta i jätteformat. Jättehamsterråttor kan bli ca 40 cm långa (utan svans) och är av de största råttdjuren. De kan precis som hamstrar samla mat och föremål i sina kindpåsar. Det rymmer mängder med mat i deras kindpåsar! Om en gp blir hotad kan de även använda kindpåsarna som hot genom att blåsa upp dessa.
Storleken varierar men i vilt tillstånd blir de från ca 60 cm upp till drygt ca 90 cm långa (inkl svans). Vikten hamnar på upp till 1,5 kg. Honor och hanar blir ungefär lika stora och det är nästan ingen så kallad könsdimorfism dvs könen ser ganska lika ut.
De lever i Afrika, söder om Sahara. De hittas på savann, i torr skogsmark och i tropisk skog. De lever i ihåliga träd eller i hålor under marken som kan ha flera ut/ingångar. Hålorna gräver de själva alternativt tar övergivna i besiktning. De är ofta belägna på svala platser.(I de vilda djurens päls och bomaterial kan man hitta blinda tvestjärtar, hemimerus släktet, som förmodligen lever att jätteråttornas matrester.) Gambianska jätteråttor är nattlevande pga av den intensiva hettan som är dagtid. Dagen tillbringar de i sina bon och då är de i stort sett inaktiva. Natten tillbrings med att leta föda och bomaterial. I kindpåsarna kan de få plats med mer än 100 ml vilket gör att de kan samla ihop mycket mat på kort tid. En studie visade att gp´s som samlade ihop tre kg på 2,5 timmar.
Gp´s lever för det mesta solitärt (ensamlevande) och är mycket revirhävdande. Honor lan dock bilda stora grupper som ofta består av flera honor och deras ungar. Hanarna lever för det mesta ensamma. Om det blir kallt på natten kurar de ofta ihop sig tillsammans. Deras låga mängd kroppsfett gör att de har svårt att hålla värmen.
De är omnivorer, det vill säga allätare, och äter det mesta de kommer över. Växter, insekter, sniglar,rötter, rotfrukter, frukt, frön, nötter och olika slags spannmål. Exempel på några saker de äter ofta är bönor, sötpotatis och Maniok - Manihot esculenta (en slags rotfrukt som innehåller mycket calcium, fosfor och c-vitamin). Även termiter verkar vara populärt.
De har mycket dålig syn & använder sig mest av lukt & hörsel. Om de blir skrämda kan de bli snabba, högljudda och aggressiva.
De är mycket bra på att både klättra och simma.
De jagas i vissa områden för köttets skull och männsikan är deras enda riktiga hot. I städerna tar de även ibland avlopp som sitt hem och uppfattas då som skadedjur. De kan även börja bo i t.ex stall där de förstör egendomar och grödor för bönderna. En del verkar vara attraherade av glänsande föremål (mynt, smycken) och kan börja samla på dem. Pga av bla jakt så vet man inte hur gamla de brukar bli. I fångenskap blir de ca 5-7 år men det finns individer som har blivit åtta år eller mer.

I fångenskap

De är mycket intelligenta och sociala. De kan bli mycket tama om man hanterar dem från små och båda könen kan bli ungefär lika tama. Kom ihåg att de inte varit domesticerade nån längre tid och att det finns mycket vilda tendenser kvar! Okastrerade hanar kan endast i undantagsfall bo tillsammans om det inte finns några honor i närheten. Kastrerade hanar som växer upp kan dock fungera bra. Ju mer tid man ger dem desto lugnare & pålitligare blir de. De markerar inte lika mycket som tamråttor & de är intelligentare & känsligare. Hanar kan dock markera som en katt genom att san hål. De går igenom en könsmognadsperiod då de är 5-7 månader då de kan bli teritoriella, nervösa & de kan börja bita folk spec såna de inte känner så bra. De flesta växer ifrån detta men inte alla… Informationen jag har fått varierar men det säga att de kan bli ca 7 år gamla! De kan inte paras med tamråttor då det är olika arter.

Utfodring

Gp´s är omnivorer det vill säga de äter det mesta. De behöver mer protein & fettsyror (t.ex. omega fettsyror) än tamråttan. Ge mycket & varierad mat så att råttan själv kan välja vad den behöver. Man kan ge gp´n även av sin egen mat men tänk på att kryddad och fet mat inte är nyttigt för någon… En del gillar citrusfrukter men det kan bli lite starkt för deras magar i större mängd…
Gp-blandning: ska vara en gnagarblandning av bra kvalitet, utan pellets, mixat med en bra papegojblandning. Tillsätt även lite kattmat eller foder för valpar (ex på hundfoder av bra kvalitet är Orijen, Precept och Anf) . Blanda även gärna i lite nötter, se nedan.

Nötter/ frön: Hasselnöt, valnöt, solrosfrön (inte för mycket, de är feta), pumpa frön.

Ägg: Gp´s gillar ägg i alla dess former och sorter. Rått, vispat eller kokt. En del kan även öppna hela ägg. Även skalen äts ibland.

Frukt/Grönsaker: Varje dag bör du ge någon slags frukt & grönsak t.ex. persilja, spenat, banan, äpple, päron, maskros, avokado, plommon, dadlar, fikon, mango, ruccola och/eller majskolvar.

Bröd: Fullkornsbröd ska ges i små mängder.

Kött/fisk: Kan ges i små mängder som extra tillskott då och då. Kött bör ges tillagat. Fisk & skaldjur (t.ex. räkor, brukar vara populärt) kan ges rått.

Insekter: Kan ges några gånger i veckan och brukar vara mycket populärt. Några exempel på insekter är: zophobas larver, mjölmask, vaxmott, kackerlackor & syrsor.

Sniglar: I vilt äter de tydligen även sniglar. Har ej tips på några, än.

"Näringstillskott": Nutri-cal (hundpreparat som är mycket omtyckt!), calcium, fiskolja. Dessa "preparat" är mycket bra att ge till dräktiga honor och växand ungar/ungdjur.

Övrigt: Ett par så kallade labbpellets kan ges nån gång i veckan.

"Exempel på naturlig föda, alltså sånt de äter av i vilt tillstånd är: insekter, sniglar,rötter, rotfrukter, frukt, frön, nötter, olika slags spannmål, bönor, sötpotatis och Maniok - Manihot esculenta (en slags rotfrukt som innehåller mycket calcium, fosfor och c-vitamin). Även termiter verkar vara populärt.

Läten

Hanar är mer pratsamma än honor & hälsar ofta på sina ägare med en massa konstiga ljud. Om de ger ifrån sig ett kvittrande eller pipande ljud samtidigt som de sänker huvudet vill de ha din uppmärksamhet.
Ett av alla deras ljud…


Karaktäristiskt sovsätt hos Gp-råttan.

Buren

Buren måste vara stor, typ chinchilla eller illerbur, den bör ha flera hyllplan (helst trä eller plast inte galler). Som bottenmaterial är det bäst att använda t.ex aspflis, pelletsströ eller toa-lätt. Som hus funkar det väldigt bra med en kattlåda med tak. De är ofta lätta att göra rent och inte så svåra att lyfta bort locket på när man vill lyfta ut råttan. Ta dock bort luckan för att det inte ska bli så dålig luft i boet. Lägg även in lite toapapper eller tyg som de kan boa & bädda med. Många gp´s tycker inte om när man städar eller gör om i buren och börjar strax därefter lägga tilbaka "var sak på sin plats".

Rumsrenhet

De går ofta på låda eller väljer ut ett toahörn i buren så de borde gå att få dem någorlunda rumsrena (många blir helt rumsrena) bara man erbjuder dem en toalätt i rummet och buren. Lägg t.ex. kattsand i den utvalda lådan och sen lite gammal avföring. Om de börjar gå på låda i sitt hus så brukar jag använda kattsand som sen täcks med ett tunt lager toalätt. Detta blir mjukt att ligga på samtidigt som det suger upp kisset bra. Gp´s gör gärna sina behov i vatten. Så en stabil vattenskål funkar ofta bra men behöver bytas ofta för att inte börja lukta illa.


Gp-buren med flera hyllor, klättermöjligheter och hus.

Miljöberikning och aktivering

Miljöberika buren (alltså gör så att råttan kan bete sig så naturligt som möjligt) med leksaker (t.ex papegojleksaker). Byt ut dem och/eller byt plats på dem ibland. Undvik plast, då det kan hamna i magen. Låt dem komma ut från buren dagligen! Gör livet svårt för dem och lägg inte maten i en skål! Låt dem jobba för födan och för att t.ex. få bomaterial. Nedan följer tips på aktivering:


Gp´s älskar att få utforska och klättra. Här Noni och Kungen.

  • Lägg in olika föremål i buren te.x. rör, glänsande föremål och gosedjur. Det ger olika upplevelser i form av främmande dofter och nåt att bära/flytta på.
  • Göm godis eller nötter i lådor, askar eller små finkbon.
  • Göm maten i spånet, i toarullar eller lådor med sand i stället.
  • Gör en grävlåda. Ta en stor och djup låda med lock. Borra ett hål (precis så stort att råttan tar sig igenom). Fyll med mull, spån eller halm. Lägg ner torra godisar, små bitar av torkad frukt, zophobas larver eller mjölmask. Tyvärr börjar en del använda dessa som toalåda.
  • Häng upp grönsaker med ståltråd i burtaket, lägg frukt i höhäckar på utsidan och/eller lägg på all mat på gallertaket så de måste peta in födan.
  • Fyll hamsterbollar med bomaterial (papper, tyg)
  • Ge dem en grundbalja (bör vara ganska stor så den inte tippar) med vatten och lägg i ärto och majs så de får "fiska".

Avel

De blir könsmogna vid fem månaders ålder men är inte fullvuxna förren de är ca sju till åtta månader. Man bör inte avla på dem tidigare än vid 6-8 månader. Dräktighetstiden är vanligtvis 30-32 dagar men kan variera från 27-36 dagar. De får vanligtvis 1-5 ungar. Ge honan mycket papper att bädda med innan och efter att hon har fått ungarna. Ungarna öppnar ögonen först efter ca tre veckor. Vid tidigast fem veckors ålder kan man ta ungarna från mamman men det bästa är att låta dem stanna till 7-8 veckors ålder. För tidig avvänjning kan leda till dåligt skelett.
Ge honan mycket papper att bädda med innan och efter att hon har fått ungarna. Ungarna öppnar ögonen först efter ca tre veckor. Vi den här åldern är det vanligt att de smågnager på fingrarna. Det känns oftast inte så mycket och är ett "valpbeteende" som jag inte tycker bör bestraffas. Biter de till riktigt hårt vid denna ålder kan man prova att försiktigt smånypas tillbaka i halsskinnet på dem. När ungarna är fyra veckor är de fulla utav bus och de börjar klättra ganska bra. De gillar dock fortfarande att rulla ihop sig och ta en tupplur om de är utanför buren länge. Vid fem veckor vill de inte sitta still och många kan vara lite hoppiga. Var beredda på ett de kan hoppa utan förvarning och att de inte alltid nödvändigtvis hoppar till någonting. Se upp så de inte skadar sig! De kan även prova att bita till lite hårdare. Säg ifrån om det gör ont och de flesta slutar snabbt om man nyper tillbaka lite i skinnet på dem. Vid tidigast fem veckors ålder kan man ta ungarna från mamman men det bästa är att låta dem stanna till 7-8 veckors ålder. För tidig avvänjning kan leda till dåligt skelett.

Ge honan Nutri-Cal under dräktighet och ammning och till växande avvanda ungar. Till de växande ungarna kan man även tillsätta calcium avsett för leguaner. Lite grann ett par gånger i veckan räcker bra. Ungarna växer så det knakar! Se bilderna nedanför:


10 dagar gammal.


Drygt 2 veckor gammal.


Drygt 3 veckor gammal.


4 veckor gamla.


5 veckor gammal.


6 veckor gammal.


8 veckor gamla.

Tips för uppfostran

  • Hantering från mycket tidig ålder.
  • Daglig hantering efter det.
  • Handmata gärna, ge godsaker.
  • Om den gör nåt den inte får så räcker oftast ett högt & tydligt NEJ! Om inte det gungerar pröva att skvätta vatten, alternativt blåsa på den. Om detta inte hjälper eller råttan blir värre så pröva något annat! Om råttan verkar upprörd så låt den vara och akta fingrarna!

Övriga tips

  • Lyft dem aldrig i svanstippen. Den kan bli skadad och/eller lossna.
  • Om du har flera hanar så se till att tvätta händerna mellan du hanterar dem. Hanarna kan vara mycket territoriella och bita dig i fingret.
  • De vill ha högre luftfuktighet än vanliga råttor så en luftfuktare kan vara bra att ha.
  • Många gp-råttor blir även mycket revirförsvarande i sitt hus (en del vaktar hela buren) så när du vill ta ut den ur buren klappa den lite på rumpan så den vet att du är där. Lyft sedan snabbt ut den genom att hålla en hand runt svansroten och en hand som stöd under kroppen.


Nyvaken i sitt bo.

Sjukdomen Monkey Pox

Det finns en fruktad sjukdom som heter MonkeyPox (vet ej det svenska namnet) som bröt ut för några år sedan i USA. Efter det blev det totalt förbjudet med en del afrikanska djurarter då sjukdomen har sitt urprung från afrika. En av de arter som "drabbades" av förbudet var afrikanska hamsterråttor. Om du vill veta mer läs gärna min artikel som bekriver bl.a sjukdomsförlopp och smittpridning.

För mer information om gp-råttor se nedan:

Flera intressanta faktasidor. Missa inte de söta bilderna på råttan Johari!
Råttan Kalis hemsida
Bra artikel om GP råttan Sarah
Basil the rat
Bilder på ungar

Hamsterråttor på vita duken:

Filmsnutt om hur hamsterråttor tränas för att leta minor.
En film om och med råttor, i massor. Även en gp finns med!
Hur många vindruvor får plats i en gp-mun…
Gp äter godis
Detta måste ses, en toatränad gp!
Bus
Ärtfiske
Gp som går på bakbenen


Två sex veckor gamla kullsyskon på upptäcksfärd. Kanske också två av anledningarna till att uppdateringarna till min hemsida ibland tar lite tid ;)

Fotograf/Författare: Marie Westergren

Relaterade länkar

Av: Redrum

Datum för publicering

  • 2008-07-01

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 4/17/22, 3:47 PM av Niklas
Annons:
FunkyShrimp
7/1/08, 5:32 PM
#1

Haha neej va söt Pugsley var! <3 ;D

Riktigt Proppat i sig mat där. ;D

Stj3rnfallet
7/4/08, 7:49 PM
#2

#1 Ja, han är underbart söt på den bilden! Pugsley var min Gp, men han har tyvärr dött..

Haha, alla bilder på små Gp råttor är så söta! Man vill bara sno en :D

zickan
7/5/08, 2:53 AM
#3

mh alla ungar är alltid söta.

jag älskar gp när de ligger på rygg och sover. helt utsträckta och ser nästan döda ut

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

zickan
8/29/08, 5:28 PM
#4

puttar upp tråden lite ;-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

enbartmalin
6/21/09, 9:30 PM
#5

*Putt*

Hälsningar Malin

zickan
8/22/09, 1:16 PM
#6

putt

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
-ted-
8/22/09, 2:08 PM
#7

En jättebra artikel som Marie skrivit, en kompis har just skaffat en unge och jag var riktigt nära på att ta en jag med - saknar att ha hamsterråtta faktiskt :)

FunkyShrimp
8/22/09, 2:12 PM
#8

#7 står dock att det är zickan som skrivit den :)

zickan
8/22/09, 2:15 PM
#9

#8 det är helt marie(redrum) som har skrivit artikeln. Det står lite längre upp på höger sidan.

Tyvärr blir det när någon annan publicerar ett inlägg att den som publicerar står som skaparen. Vilket tyvärr inte stämmer. Inget jag kan ta bort. Förhoppningsvis ett ting som iFokus teamet kan göra något åt på nye versionen av iFokus.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Sussi89
12/20/10, 2:31 PM
#10

Oj vad häftiga! Ungarna på 5 veckor är ju lika stora som mina fullvuxna hanar!

Dom är ju jättesöta! Finns det några uppfödare här på dom? Skrattande

Som people don't understand why I talk to animals. That's okej, the animals understand . ~ Anthony Douglas Williams~

S*Winterwind

zickan
12/22/10, 10:55 PM
#11

tyvärr finns det inga uppfödare alls i sv  just nu. Flesta har lagt ned iom att det varit så många oseriösa köpare och djuren fått omplacerats flertalet gånger. För många som säger att de läst på eller inte läst på alls. Väldigt svåra djur att hålla som kräver väldigt mycket av sin ägare och miljö.

redrum som har skrivit denna artikel vill ta fler kullar, senast jag hörde med henne. men det verkar inte finnas så mycket obesläktade djur alls då vi var få som importerade dessa och resten som finns är avkommor. redrum lånade min sista hona för en kull, men hon avled där i födslokomplikationer.  danmark har lagt ned men vkerar vara på g att börja om där igen. annars är det tyskland som man enklast kan hitta dom.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

kimky
9/14/12, 10:25 AM
#12

tycker denna är så bra så puttar upp den lite :)

Vixifyx
3/7/14, 7:42 PM
#13

….. Jag dör lite…. jag som älskar råttdjur.. och gillar då de e stora..(nä ändra detdär, jag älskar stora..) dethär är perfekt… har aldrig hört om något liknande :D hur är det med kötseln? lixom enligt egen åsikt vad jag kan läsa så har den många likheter men även olikheter med tamråttan , men sådär personligen,  tamråtta eller en sådanhär goding? :) för och nackdelar med den?

Annons:
Itchy
3/8/14, 12:07 AM
#14

heter de inte Pouched rats ?

inte Pounched rat som det står i rubriken ?

You can't spell Bitchy without Itchy

Mantissa
3/8/14, 10:19 AM
#15

#14 Haha, det hade jag missat :D

Upp till toppen
Annons: