Andra djur

Skunken som husdjur i Usa

2008-08-04 16:23 #0 av: zickan

I Usa är det fullt lagligt att äga skunk som husdjur.Dessa djur är väldigt snälla och sällskapliga.

Skunken som husdjur kanske låter väldigt konstigt. I Sverige är skunken inte laglig att äga som husdjur men i andra länder som t.ex. Usa så kan man finna flera skunkar som underbara husdjur, samt ett flertal seriösa uppfödare.

Skunken är ett underbart och intelligent husdjur. Givetvis "avväpnar" man oftast deras mysk genom en operation i ung ålder där doft körteln helt enkelt tas bort.

Som husdjur påminner skunken mycket om tamillern. Dess personlighets drag kan ge ägaren en utmaning att leva med.
En skunk är väldigt aktiva och nyfikna. Precis som en iller så kommer skunken in precis över allt och ska undersöka precis allt. De har även en benägenhet att stjäla för att göra sina sängar mjukare.
Men orkar man med dessa små bus hyss så är en skunk i sig själv väldigt vänlig, kärleksfull och mycket underhållande och lekfull.

Efter allt jag hitintill läst om skunken så påminner nästintill allt om våra tam illrar och deras behov.
Skunken är inget djur man bara skaffar sig och sätter i bur. Den kräver mycket uppmärksamhet och lek från sin ägare men även också mycket tålamod.
En låda med kattsand, strö eller liknande kan användas för toalett. En skunk som tränas att gå på låda kommer troligen göra allt sitt behov där. Väldigt skönt när man har lösgående djur som kan hålla sig till en eller två kattlådor.
Innan man tar hem en skunk så måste man säkra hemmet. Hål under bänkar, byrå, och liknande måste täppas igen. Farliga föremål måste hållas inlåsta eller högt upp.
Låga fönster måste ha nät och dörrar ståendes öppet eller dörrar med risk att glömma öppna måste ha någon form utav säkerhets galler då en skunk är mycket nyfiken och kommer troligen försvinna ut.
Inga farliga föremål som kan ätas upp, skada eller göra så en skunk kan fastna får finnas framme. Har man stor hus är det enklast att dela upp så man endast har sin skunk i ett eller flera säkra rum.
Man bör även kolla upp så man har en veterinär som är villig att hantera ens skunk ifall olyckan är framme. Även smart att kastrera sin skunk i ung ålder för att slippa vissa sjukdomar och kastrerade djur brukar vara mer lätt hanterade samt lite lugnare.
Förutom detta bör en skunk även vaccineras mot gemensam hund hund och katt sjukdomar.

Att skunken alltid bär på rabies är helt fel. Visst är det relativt vanligt att skunken är bärare på rabies i det vilda men som husdjur har man stor kolla på detta och väldigt fåtal fall har funnits.
För att få rabies måste de själva utsättas för detta virus.
Rabies är en virus sjukdom som drabbar centrala nervsystemet hos vissa djur. Det farliga smittoämnet finns i saliven och överförs genom bett men också en individs som bär viruset och slickar på en unge, parter eller liknande kan även då över föra detta hemska virus om kontakt med öppet sår eller mun.

Artikel mer ingående om rabies kommer snart att komma upp om man vill veta mera.
Det finns ännu inget godkänt rabiesvaccination för skunk. Har en skunk bitit eller blivit biten och risk eller aning om rabies så kommer skunken direkt att testas. Bär den skunken på rabies så kommer avlivning troligen ske direkt.
Har den även varit i kontakt med människor och andra skunkar så kan det hända att alla dessa även testas ifall risk finns att djur eller människor kan vara smittade.

Skunkens middag bör bestå utav rejält varierade råvaror utav vegetabiliskt. Räknas ca 90 % grönsaker och ungefär 10 % utav naturell yoghurt, light frukt, hundkex, tillagad fisk, kyckling etc.

skunk

Deras tänder är väldigt skarpa och som alla djur så växer dem och behöver kontrolleras. Rätt utfodring räcker för att tänderna ska hållas i skick.
Blir tänderna för långa eller om nått tand problem uppstår så måste man få hjälp av en veterinär. Har man hanterat skunken från ung ålder och har vana att själv hantera skunkar, så kan man räkna med att den troligen aldrig kommer att bitas. Men en skunk kan bitas väldigt rejält även om det är rätt ovanligt. Små ungar testar allt i sin miljö under uppväxten och kan nypas till lite.
Deras fram klor är vassa och används mer som fingrar för att hålla fast maten när de äter än till jakt. Men grävlingar älskar att gräva. Där kommer deras långa klor till perfekt användning.
Har man en tam skunk så bör man ta den med ut i sele rätt ofta och låta den gräva omkring lite i gräsmattan eller ute i skogen. På så sätt så slipper hålla på att klippa och sköta klorna.
Skunken jagar inte så den har inget behov av klor i fångenskap. Men man får absolut inte rycka bort klorna som vissa gör med sina husdjur. Detta är både plågsamt och onödigt. En skunk förstör sällan saker inomhus. Men deras tänder är väldigt viktiga för att komma åt maten, klara av att äta allt etc.

Det finns ingen exakt ålder på hur länge en skunk egentligen lever. I fångenskap har man satt en ålder mellan 10-20 år beroende på hur skunken sköts och slipper sjukdomar. Det äldsta skunken har påträffats i Georgia och levde till hela 23 år.
Så detta är inget djur man bara skaffar sådär. Man kan räkna med att en skunk lever lika länge som en katt.
Så där kan man börja fundera på hur många skunkar som skulle springa omkring i Sveriges skogar om skunken hade varit lika vanligt som en katt.


Vikten är väldigt varierande men beräknat till mellan ca 0,5-9kg och 40-70 cm som vuxen. Tam skunken väger oftast mellan 3-5kg i fångenskap.

En skunk kan lära sig vissa trix precis som en iller eller hund. En av deras egna små bus trix är att klättra upp i sin ägares säng och bajsa under täcket. Verkar vara rätt vanligt att de kan hitta på små fula bus. Och som alla djur så får man inte slå sin skunk för att få den att lära sig. Det kanske tar ett par ggr men man måste som med alla djur säga bestämt fy och bära den till lådan eller ta den på bar gärning.

 

En myt att alla skunkar är svarta och vita är helt fel. En skunk finns i kanske alla färger förutom grön och blå ;-)
Du kan hitta skunken i de flesta färger. Vanligast är en svart eller brun ton med vita ränder. Men alla nyanser av brun, svart, grått och blont. Finns även albino skunkar med röda ögon och svarta ögon. Lite ovanligare är lavendel färgad skunk, men det finns!
Ungarna har ränder redan när de föds. Ränderna på en skunk kan vara 2,4, 6 eller flera. Skunken kan även ha prickar eller snurror mellan linjerna. Till och med svansen har olika utseenden och former, så de är väldigt olika varandra.
Oftast kan man bara se albino och ljusare skunkar i fångenskap. Då en skunk har några fiender i naturen så är det väldigt svårt att gömma sig med en päls färg som syns för mycket.


Detta var en väldigt svår artikel att skriva. På de olika sidorna jag varit inne på så står det lite olika på informationen. Men som jag har förstått det hela så kan man jämföra skunken som en växt ätande iller.


Källor:
http://www.skunksaspets.com/faq.htm
http://www.skunks.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Skunk
http://www.paw-talk.net/forums/f25/domestic-skunk-info-2247.html

Bilder:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Striped_skunk.jpg

Skapad av: Victoria "Zickan"

 

 

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-05 21:46 #1 av: Wassago

Skunkar e helt underbara husdjur! Har själv varit ägare till en som hette Elsa, en kupuchong skunk, tyvärr fick hon felaktig kost då det inte hade kommit ut från usa att dom inte klarade kattfoder som man använde här i europa på den tiden.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-08-05 21:52 #2 av: Ladyinred

menar du att man har fått ha skunk här i sverige? :O

Anmäl
2008-08-06 00:09 #3 av: zickan

Nej man får inte ha skunk i sverige!.

Man FICK ha det förr lika så med apor om jag inte mins fel. Men tyvärr så har vissa djur blivit olagliga på senare år.

Wassago. stämmer informationen jag skrivit?.. finns det nått mer som borde vara med? var jätte svårt att hitta då många sidor skrivit rätt olika.
Vet du vilket årtal som skunken blev olaglig i sverige och varför?

du råkar inte ha några foton på Elsa ;-)?

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-06 08:08 #4 av: gulzebra

Gosh en skunk skulle inte sitta fel... Tänk bara en tan/apricot, sååå fint! Kyss
http://www.skunkhaven.net/images/Colors.pdf

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-08-06 16:38 #5 av: zickan

eller en apticot , smoke :-D.. shit vad fina djur. albinon påminner mycket om illern i utseendet.

Ska se om jag kan leta fram varför skunken blev olaglig. lite synd att man bor i sverige ibland. men tur är väl det annars skulel man bo i ett värre zoo ;-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-06 16:58 #6 av: Ladyinred

de kanske räknas in under rovdjur och hamnade i hela den högen med djur som man inte får ha?

Anmäl
2008-08-06 17:08 #7 av: gulzebra

#5: Oja :D Gosh, en skunk vore rena drömmen!
En black classic är nästan ett måste då dock... Helt enkelt för att det är ju det som är de riktiga skunkarna på nåt sätt ^^ Och tänk vilka roliga kommentarer när folk ser skunken, kommer man med nån annan färg lär de väl inte tro på att det är en skunk :P

Gosh, hoppas det blir lagligt med skunk nån gång medan jag fortfarande lever. Har velat ha skunk i så många år nu, de verkar så... Tja, underbara! <3

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-08-06 17:44 #8 av: zickan

mh just nu skulle jag nog inte orka ha en skunk och iller. men om det blir lagligt när jag är äldre med ett hus så vore det värt att fundera på :-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-06 18:31 #9 av: Ladyinred

har du inte illrarna kvar?

Anmäl
2008-08-06 19:25 #10 av: zickan

ja jag har illrarna kvar. menade att jag inte skulle orka ha en skunk också. räcker med illrarna just nu. OM det nu skulle ha varit tillåtet att ha skunk.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-06 19:27 #11 av: zickan

har knappt fått en blund i natt pga illrarna. svalare väder så de har orkat busa ännu mer vilket jag och hunden kände av. in under täcke. riva ner mammas blommor. fisa och bajsa bredvid lådan.
suck.. får se om de lever fler nätter..haha

 

skönt att jag fick med dom ändå till gotland. är verkligen svårt att inte ha smådjur att peta på. varit inne mer än en gång på zoo affären för att plocka med råttorna. saknar mina råttor så fruktansvärt mycket. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-06 20:57 #12 av: Ladyinred

ja jag vet hur mycket man kan längta hem och då e de inte gubben som lockar utan alla djuren.

Anmäl
2008-08-07 09:39 #13 av: Wassago

Jag har letat efter foton på Elsa men hittar inget, var på den tiden man hade pappersfoton å många av mina har försvunnit genom flyttningar. E ju svårt att säga huruvida din artikel e helt korrekt gentemot mina iaktagelser då jag bara har Elsa som jämförelse objekt, en individ säger ju inte så mycket...

I texten jämfärs illern som liknande djur och i jämförelse med Elsa vet jag inte riktigt vad jag skall säga, tyckte nog Elsa var betydligt lättare att hålla än iller.. men återigen, det rör sej bara om en individ.. Hon var ganska tillbakadragen å inte alls lika framfusig som dom illrar jag haft... Oerhört vanebunden, samma tider som hon vaknade och exakt samma rundor gick hon i huset varje dag.. Närsynt och blev jätte förbannad om nåt plötsligt inte stod där det brukade stå. Hon kunde sitta mitt på golvet och leka i timmar, hon var väldigt lättroad och självständig. Hon kunde kela i timmar med min sambo men var väldigt avvaktande mot mej. 100% rumsren och luktade ingenting trots att hon hade sina körtlar kvar. Hade det varit tillåtet att hålla dom idag hade jag köpt en igår! :) Dom är helt underbara som husdjur.

Har ingen koll på när det blev olagligt.. men vi haade Elsa under mitten på nittitalet..

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-08-07 13:20 #14 av: zickan

:-),,  jag måste nästn ta och skrapa ihop en intervju med dig. är verkligen jätte kul att höra lite från folk som haft vissa djur.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-07 15:18 #15 av: Beaver

Skunkar förbjöds väl i samband att man inte fick ha exotiska rovdjur hemma. Illern är ju en tamvariant men det räknas väl inte skunken som ännu va?

Anmäl
2008-08-07 15:43 #16 av: Wassago

E bara å pm mej så ska du få mitt nummer om du vill ha en intervju.

E nog inte omöjligt Beaver, har som sagt ingen koll på när. Många av de djur jag haft har jag haft i min ägo under de år jag drev en offentlig anläggning för reptiler och djurparksdjur och då har anddra regler gällt samt diverse dispanser mm... Har till å med haft lejonungar boende hos mej ett par månader en gång i tiden! :)

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-08-13 01:49 #17 av: Ceciliaolucifer

vad jag har läst så är skunk tillåtet i det svenska hemmet?

Anmäl
2008-08-13 03:11 #18 av: zickan

ne skunk ska vara olaglig.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-09-11 23:17 #19 av: zickan

Pga att jag råkade radera denna artikel och kunde inte återpublicera den just då så lade jag in en ny.
I den nya arikeln var detta diskussionen:

1 Bild på zickan

zickan

2008-09-03
00:30

Hantera artikel

nått mysko hände med förra artiklen. råkade radera den och gick inte att lägga in igen. så jag fick lägga in på nytt.
synd att konversationen försvann bara :-/

#2 Bild på Molle08

Molle08

2008-09-03
21:42

Hantera artikel

USA är lite knäppt kan jag säga.. de har bla skunk och tvättbjörn som sällskapsdjur.. vilken det är olagligt i Sverige.. Men men så äre det.

.

#3 Bild på zickan

zickan

2008-09-03
21:56

Hantera artikel

jag hade varit överlycklig om man fick ha skunk och tvättbjörn som husdjur här också :-)

vet en till här inne som var med i första diskussionen som vill ha skunk.

 

#4 Bild på zickan

zickan

2008-09-03
21:56

Hantera artikel

det var lagligt förr och ingo som också är medlem har haft äran att äga lagligt har jag för mig.

#5 Bild på gulzebra

gulzebra

2008-09-04
23:22

Hantera artikel

#2: Knäppt ja, men ack vad avis jag är... Jag skulle mer än gärna se att skunk blev lagligt här också, skulle lätt skaffa en! <3 Eller två, eller tre... Höhö.

Snabb tanke förresten. Nån gång i framtiden kanske vi skunkintresserade och andra som vill med kan ta och åka ihop på en liten USA-resa och hälsa på uppfödare odyl? Lite önsketänkande har aldrig skadat :P Vore kul att få hälsa på skunkar IRL, och samtidigt kunna kika på andra djur de har där borta :)

#6 Bild på zickan

zickan

2008-09-05
01:26

Hantera artikel

#5 väldigt kul idee. men jag är alltid pank typ ;-).. längsta jag varit är tyskland.

#7 Bild på gulzebra

gulzebra

2008-09-05
02:17

Hantera artikel

Samma här :P Vi får utse nån som kan plocka ihop 10 kr/månad av oss tills vi kommit upp i rätt summa. Den som väntar på nåt gott... Oskyldig

...eller så gifter man sig rikt helt enkelt :P

Oh Tyskland, lyx :O Skulle sjukt gärna åka dit på Hammässan nån gång. Närmsta jag kommit är ölshopping i Danmark för typ 10 år sen xD

#8 Bild på zickan

zickan

2008-09-05
09:50

Hantera artikel

jag älskar tyskland och amsterdam. varit där flera gånge på både mässa och nöjes semester. fick erbjudande mitt på öppna gatan framför polisen att köpa hasch i amsterdam. fullt lagligt att sälja och köpa. mycket skum stad där alla verkar glad. ;-)

#9 Bild på gulzebra

gulzebra

2008-09-05
14:56

Hantera artikel

Gaah Amsterdam... Också ett sånt där drömresemål (deras brownies verkar goda Skrattande), ihop med Indien för att få kolla in Karni Mata och den där råttparken, vad den nu hette ^^

#10 Bild på zickan

zickan

2008-09-05
17:42

Hantera artikel

haha..
Australien har alltid varit en önskan för min del. Få rida western i flera nätter när man vakar över boskapen. En framtid jag hoppas blir sann någon gång att jag kan åka dit och jobba. De har ungefär alla djur jag älskar. Jag var på G och hade hittat jobb där nere men var dum som fastnade med hund.

#11 Bild på gulzebra

gulzebra

2008-09-05
18:52

Hantera artikel

Oh Australien ja... Gaah dit skulle man ta och åka nån gång, också en sån där resedröm. Skulle gärna besöka den där gubben med en massa wombats bland annat Skrattande Och så självklart åka runt i öknen där och kolla på ormar och sånt... För att inte tala om krokodiler och koalor och kängurur och allt vad det är! <3

Island vore inte heller helt fel. Vore kul att få vara med och samla ihop islandshästar i slutet på betessäsongen ^^ Mest intressant där vore nog dock att få se ett vulkanutbrott, och se hur naturen ser ut efteråt, hur den återhämtar sig osv... Men good luck med det liksom :P

#12 Bild på werner

werner

2008-09-07
14:43

Hantera artikel

Jag tror jag föredrar mina och älsklingens illrar ^^

#13 Bild på Ladyinred

Ladyinred

2008-09-08
11:10

Hantera artikel

jag har varit i indien *skryter lite* :P

Bild på iFokus

iFokus

2008-09-11
21:10

#14 Bild på gulzebra

gulzebra

2008-09-08
20:17

Hantera artikel

Lyx! :O Besökt Karni Mata också då hoppas jag? :P

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.