Sjukdomar/Veterinär

Smitta/Sjukdomar del 1 - Rabies

2008-08-05 01:52 #0 av: zickan

Hundgalenskap, virussjukdom som drabbar centrala nervsystemet hos främst hundar, räv, varg, schakal, skunk, råtta och katt men även andra djur.

Rabies (latin: raseri)

Hundgalenskap, virussjukdom som drabbar centrala nervsystemet hos främst hundar, räv, varg, schakal, skunk, råtta och katt men även andra djur.

Det farliga smittoämnet finns i saliven och överförs mestadels genom bett. Kan även överföras på öppna sår från en vänskaplig slick utav ett rabies bärande djur.
Efter ungefär 1 månads inkubations tid uppträder rastlöshet och agresivitet. Djuret försöker att släcka törsten som är en symptom på svalgkramp och oförmåga att svälja vatten.
Själva döds orsaken är kramp och förlamning i svalg och andnings muskulaturen.

Det är precis samma symptomer hos djur som hos oss människor. I Europa får människor oftast rabies genom bett från hund som varit i kontakt med smittad räv.

Det är inte alla som insjuknar som smittats utav rabies. Men bryter sjukdomen ut är den oftast dödlig. Numer finns det vaccin som ger ett visst skydd mot rabies utan några sämre biverkningar.

Sverige har länge varit rabiesfritt. Men runt 1970 talet började man igen hitta vissa fall utav rabies runt om i landet. Detta har gjort att gränskontrollerna har ökat pga fler importerade exotiska djur och sällskapshundar. Men ännu finns det stor risk att en epidemi bryter ut då just sällskaps hundar har blivit en smuggel vara. Djuren som smugglas in är sällan vaccinerade eller kollade om de har rabies.

Skapad av: Sajtvärden Zickan

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-05 15:37 #1 av: Ladyinred

intressant läsning, jag har aldrig haft nån stor koll på vad detta e mer än vad hollywoodfilmerna berättar. nu förstår jag att de e poppulärt att ha med i rysare och skräckfilmer. 

Anmäl
2008-08-05 18:24 #2 av: zickan

ja precis :-). fast på film så spelar du upp det lite mer.

täntke det var bra att ha med lite av dessa saker som kan återkomma med alla smuggel djur. ska man nu smuggla djur så bör man ha koll på att de är friska innan. inte stoppa bagage luckan full med fast tejpade chihuahua valpar.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-10 19:26 #3 av: Achatina

Men det kanske man ändå inte ska göra :P
Man kan iaf se upp med att inte till varje pris försöka få tag i ett djur (och då även köpa smugglade djur) för det kan vara farligt för både en själv, andra och hela sveriges djurbestånd.

Tack och lov verkar den värsta chihuahua hysterin vara så gott som över nu.

Anmäl
2008-08-10 19:37 #4 av: zickan

Ja Paris hilton gjorde att chihuahuan steg i pris och smuggeln vidgades. Nej det är ännu mycket som smugglas in tyvärr :-/.. Känner en kille som jobbar lite med tullen. Hört skräck historier från honom.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.