Mollusker

GALS

2008-07-10 00:45 #0 av: Achatina

Det mesta om afrikanska jättelandsnäckor. Vad äter de? Hur bor de? Hur artbestämms de? Det och mycket mer får du reda på här. Även anledningar till varför de är bra husdjur på många sätt och vis.


Afrikansk Jättelandsnäcka som de heter på svenska. Bäst förkortas det till den engelska förkortningen "GALS" dvs. Giant African Land Snail. De förekommer i flertalet olika arter. Det mest utmärkande med dem är att de blir så väldigt stora. När man nämner att man är ägare av detta djur får man oftast ganska negativ respons. Varför har man ett sådant djur till exempel?


A. fulica - foto: Achatina @ ifokus (dvs jag xD)

Allmänt
Det är ett väldigt bra djur på många sätt. Det är ett djur som inte luktar mer än en blomkruka. Ett djur som knappt kostar någonting i månaden. Ett djur som är helt allergi fritt. Som ändå går att ta upp och pyssla med. Ett djur som dessutom brukar vilja går i dvala minst fyra månader per år (vintertid). De väsnas inte och är du fotointresserad är det den perfekta modellen - den springer inte iväg skrikandes om att den inte blir bra på bild. Snäckorna har inga tänder, dock har de en rasp som de gärna använder till att smaska på sin ägare om de är hungriga och uppe i handen utan något att smaska på.

Mat
Snäckor är i huvudsak vegetarianer. Även om vissa animaliska inslag i fodret kan göras. De är väldigt glupska men kan faktiskt vara kräsna. Exempelvis tycker de inte om prydnadspumpa som är väldigt besk i smaken och ruccola sallad som är stark och lite besk i smaken. Jag är säker på att vissa snäckor eller grupper av snäckor kan ha egna favoriter det gäller bara att hitta dem. Har man tillgång till pumpa och squash är det något som de allra flesta snäckor älskar över väldigt mycket annat ätbart. Sallad är också en favorit för de flesta snäckor.

Dock är grönsaker som man köper under "fel" säsong har ofta inte lika mycket näringsämnen som grönsaker odlade under "rätt" säsong. Fast det förutsätter att man inte handlar växthusodlade grödor året om. Vad man inte bör ge dem är pasta och möjligen även bröd. Sådana saker som sväller i kontakt med vatten helt enkelt. Det kan till och med döda snäckan. Viktigt är också att skölja allt foder innan det ges till snäckorna eftersom deras "hud" absorberar allting de krälar över. Insektsmedel och annat är inte det mest idealiska för snäckorna att få i sig. Salt är förstås inte heller direkt bra för snäckorna då de smälter av det...


Ätandes A. reticulata - foto: sezzy5889 @ petsnails forum

Kalk
Ett nödvändigt föremål för alla snäck (och kanske snigel) ägare är sepiaskalet. Skalen är vita och varierar i storlek (och pris). De är ofta inte så dyra men det beror på vart man köper dem. Sepiaskalen kommer från sepiabläckfisken som har sitt skelett på utsidan av kroppen och när bläckfisken växer byter den ut skalet/skelettet. Sepiaskal är något som alltid måste finnas hos snäckorna eftersom att kalken bygger upp skalet på snäckan när det växer, vilket det gör mest hela tiden. Kalk behövs även när de ska lägga ägg eftersom att äggen är gjorda av kalk.

Fortplanting
De flesta arter av snäckor är hermafroditer. Ordet hermafrodit är en blandning av Herkules och Afrodite och betyder tvekönad. Var hermafrodit är både hona och hane på samma gång. När de parar sig med en annan snäcka befruktar båda två varandra och båda två kommer därefter att lägga varsin kull. Mängden ägg kan variera från bara några få till flera hundra. Det kan därför lätt göra dem till skadedjur och djur som man inte blir av med i första taget. Det kan vara stor idé att flytta på äggen till ett bebis-akvarium eller liknande. För att ha små ungar lösa hos föräldrarna kan vara aningen modigt. Nykläckta "snäbisar" är verkligen jätte, jätte, jätte små.

Inavel kan bidra till att ungarna blir mindre än vad de ska bli, samt att de lättare får sjukdomar. Snäckorna har precis som alla andra djur och växter gener som styr utseendet. Snäckor inom samma art kan få olika färger (och mönster) på både kroppen och skalet. Det finns även Albino snäckor även om det är ovanligt, vissa av dem har röda ögon. Några arter har äggen inuti kroppen och "föder" fram ungarna själva.


Ägg från A. fulica - foto: sezzy5889 @ petnail forum

Avlivning
Har ens snäckor lagt ägg och man inte önskar att ha hundratals fler snäckor är det stor idé att oskadliggöra äggen så fort som möjligt. Enklaste är att samla ihop alla äggen och stoppa in dem i frysen i minst två veckor. Det tar kanske lite för mycket plats så om man inte har plats att frysa dem kan man satsa på att krossa dem. Upptäcker man äggen när de är nylagda består de bara utav ett kalklager och sen något som mest liknar äggvita. Ju längre tiden går desto mer utvecklade blir ungarna inuti äggen. När det gäller avlivning av vuxna djur är det desto svårare.

Ingen vill ju döda något som lever och frodas. Men har man väldigt för många kanske det kan vara idé att avliva några av dem. Afrikanska jättelandsnäckor anses som delikatess mat i somliga delar av världen. Och går man till en svensk mataffär och kollar på konserver med fisk och skaldjur bör man hitta konserverade "sniglar" dessa är inget mindre än GALS. Det är bara små snäckor som används till mat. Vill man avliva/bli av med större snäckor kan man försöka sälja dem till någon med reptiler (eller andra exotiska djur). Snäckorna är väldigt proteinrika.

Boende
Man kan hålla snäckor i de flesta behållarna. Man bör dock satsa på yta att röra sig på framför höjd. De "klättrar" gärna uppåt och kan ramla ner och slå hål på skalet om det är för högt. Dock går det oftast att råda bot på om man har i mycket jord eller liknande material i botten. Men sådant är inte jätte bra heller om man har snäckor av samma art i samma akvarium eller liknande eftersom det då är lättare för dig som ägare att missa om de har lagt några ägg. Akvarium, terrarium eller petbox är att föredra till snäckor. Petboxar är extra lätta eftersom att de går att flytta omkring och är 100% rymningssäkra. Om hurvida snäckor är flockdjur eller ej finns det delade meningar om. I det vilda lever de i kollonier/grupper, antagligen för att det finns få ställen som de perfekta förhållandena finns på. Ensamma snäckor blir slöare och skyggare men kan och andra sidan äta hur mycket de vill och växa därefter.

Bottenmaterial
En annan viktig sak med snäckor är att de har en fuktig levnadsmiljö. Blir det för torrt kan de bestämma sig för att det är dags att gå i dvala, och då oavsett vilken tid det är på året. Det är att föredra jord till snäckor eller barkmull. Något som kan bevara fukten länge det ska inte vara så fuktigt att det blir som en lervälling med vattenpölar i. Utan bara lätt fuktigt. Är man rik kan man beställa mossa som är obesprutad och ha det istället för jord och liknande.

Övrigt om bostaden
Somliga hävdar att snäckorna ska ha värmedynor, hus, vattenskål, speciellt ljus och annat. Det är lite för omständligt för min smak. Vattenskålar kan de dessutom drunkna i. Jag har upplevt att de blir piggare av att det inte är jättevarmt hos dem utan lite svalare. Hus i form av krukhalvor är säkert populärt. Men har man ett jordlager tillräckligt tjockt för att de ska kunna gräva ner sig så borde den saken lösa sig.

Råttlungmask
Det är viktigt att man inte har snäckor som är viltfångade eller att snäckorna inte träffar vilda snäckor/sniglar eftersom dessa kan bära på sjukdomar så som Råttlungmask. Just den smittan ses som något ovanligt. Men det är inget som man vill drabbas av. Snäckorna kan bara vara smittbärare och drabbas inte själva av smittan. Men vi människor kan drabbas och då utvecklas det till en elak typ av hjärnhinneinflammation.


Columella på A. marginata - foto: Kevin @ petsnails forum

Artbestämning
Jag är ingen expert på artbestämning på snäckor. Men lite vet jag i alla fall. En sak man kollar på är färgen på columella (engelskt namn vet inte det svenska). Columellat sitter på skalet i öppningen där kroppen sitter. Den kan vara svår att se eftersom att snäckan är i vägen. Olika arter har olika färger på columellan. En annan sak är skalets form och antal "virvlar" som skalet har. Färgen kan också vara avgörande. Svansen hos några arter har vad jag skulle kalla en ridgeback (som hundrasen). De har "hudbubblor" där formade till ett V.

Övrigt om snäckor
I hela USA är GALS förbjudet att inneha och föra in i landet. Det är så pass illegalt att det kan ge fängelse! Anledningen är att snäckorna förökade sig i vissa varmare delstater och åt upp trädgårdar och grödor. Staten la ner miljonbelopp på att sanera och få bort alla snäckor.

Min fd. skola har en linje som heter Afrikakunskap. Dessa elever och lärare åker varje år ner tre månader till Afrika. Mina fd. lärare som följt med på en av dessa resor har berättat att de befann sig i öknen eller torrare trakter i alla fall. Och så regnade det, och då kom det upp stora snäckor ur jorden/sanden.

En kul sak ang. fortplantning är att man kan se genom snäckans andningshål(?) om den har ägg eller ej. När hålet öppnas kan man se in i snäckan och finns det ägg där så bör det synas. Det gäller även för arter som lägger äggen i bottenunderlaget.

Förutom att äta tonårssnäckor verkar man nu även börjat göra någon form av lyxkavjar på äggen. Det är inget som jag skulle vilja sätta tänderna i (fast jag hade och andra sidan inte velat äta snäckorna heller).

Relaterade länkar

Av: Achatina

Datum för publicering

  • 2008-07-09
Anmäl
2008-07-10 01:19 #1 av: Jennieabramsson

Jag har en fråga om kalk. Jag har en vanlig kalksten till mina snäckor, alltså ren kalk. Är sepiaskal bättre eller funkar det med vanlig kalk också?

Anmäl
2008-07-10 01:47 #2 av: Achatina

Det bör fungera någorlunda, fast jag hade nog inte vågat ha något så hårt som en sten hos mina snäckor. De tuggar ju i sig sepiat, vet inte om det går att tugga på en kalksten. Har kört på idominkalk under de gånger jag inte fått tag i några sepiaskal jag är inte säker på om det fungerade men det var mest omständligt...

Anmäl
2008-07-10 14:52 #3 av: Jennieabramsson

Okej, men vart köper man sepiaskal då?

Anmäl
2008-07-10 18:47 #4 av: Achatina

 #3 De finns i de flesta djuraffärer samt i välsorterade mataffärer. Kolla efter fågelprylar, sepiat är något slags näbbvässande för fåglar.

Anmäl
2008-07-10 19:33 #5 av: Jennieabramsson

Okej, då ska jag göra det. :)

Anmäl
2008-07-10 20:22 #6 av: Zsarorna

Åååh vill ha <3

Anmäl
2008-07-11 18:32 #7 av: zickan

bra artikel!

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-07-18 16:42 #8 av: Svansar

En liten fråga angående förstörning av ägg. Det står att de ska krossas eller frysas i 2 veckor. Går det inte att lägga dem i kokande vatten istället? Skulle vara mycket mer praktiskt.

Anmäl
2008-07-18 17:00 #9 av: gulzebra

#8: Borde ju funka, men om det verkligen gör det vete fasen.
Men praktiskt? Det lär väl knappast vara mer praktiskt att ställa sig och koka vatten och greja än att helt enkelt lägga de i en påse och slänga in i frysen eller mosa lite snabbt...

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-07-18 18:38 #10 av: Svansar

Kanske inte :)

Anmäl
2008-07-19 00:33 #11 av: Achatina

Har vid ett tillfälle lagt äggen i kalklösande medel. Vilket förstås fungerar, men det är lite obehagligt då man ser hur de smälter. Men det fungerar nog att koka dem också.

Anmäl
2010-03-08 22:12 #12 av: musicpanda

Blir en snäcka mycket ledsen om den lever själv :/ ?

Vad gör en snäcka om dagarna...

Anmäl
2010-03-08 23:11 #13 av: zickan

#12 vet inte hur de skulle känna som ensama. Men de brukar äta och gå omkring om de inte sover. Mina var vakna lite när de ville. Gillade när man hade städat och möblerat om lite.
Underbara när de äter, man kan verkligen se varje tugga när de blir större. Kittlade när de bets på ens hand :-D

Jag har hittat lite sepiaskal under flytten ifall nån är intresserad att köpa.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-03-09 16:17 #14 av: Ratata

Vilken bra artikel! Utförligt skrivet, känner inte att jag saknar något :)

Anmäl
2010-03-11 23:44 #15 av: Ceciliaolucifer

Rolig artikel!

Jag undrar dock hur många ägg dom lägger? om dom inte får plats i frysen? :)

Anmäl
2010-03-12 08:53 #16 av: DoD

#15 om dom inte skulle få plats i min frys måste dom lägga flera milioner :P dom är ju inte så stora lixom :P

Anmäl
2010-03-12 12:08 #17 av: spiritedaway

#15 Det är väldigt små ägg så dom tar inte stor plats. Dom kan lägga flera hundra ägg åt gången.

Anmäl
2010-09-01 17:57 #18 av: MajaL

Undrar om ävenn trädsnäckor från exempelvis tailand kan få råttlungmask? Eller är det bara marklevande snäckor som tex. afrikanska jättesnäckor?

Anmäl
2010-09-02 01:29 #19 av: [Sephrenia]

En nyfiken fråga angående färger, finns det några andra färger än de där vanliga brun-svarta nyanserna?

Anmäl
2010-09-02 14:47 #20 av: MajaL

#19 Ja, det finns trädlevande arter som är gula, blåaktiga mm.

Anmäl
2010-09-05 14:28 #21 av: eellzyy

#19 mina är reticulata albino (alltså typ vit-gula), inte för att skryta men dom är RIKTIGT fina! ;)) <3

Anmäl
2010-09-05 18:09 #22 av: MajaL

#19 Tror kanske du menade typ så här?

Länk 1

Länk 2

Länk 3

Länk 4

Länk 5

Anmäl
2010-09-05 20:10 #23 av: [Sephrenia]

#22 Jag menade typ så ja :)

Anmäl
2010-09-05 22:11 #24 av: eellzyy

#22 Jag förstod typ det men fick lov att visa mina som inte är så mörka ;))

Anmäl
2010-09-06 20:39 #25 av: [Sephrenia]

#24 din snigel är jätte fin:)

Anmäl
2010-09-06 21:25 #26 av: eellzyy

tack så mycket :)

Anmäl
2011-01-01 15:17 #27 av: martzi

hur mucket sepiaskal behövs det för ca.3 st på två månader?

fin annons

Anmäl
2011-10-23 22:09 #28 av: NeedfulThings

Kanonbra artikel - tackSkrattande

Medarbetare på SmyckestillverkningSkrattande Tjolahopp!

Kontakta mig via pm eller på min mail

Anmäl
2011-10-27 00:19 #29 av: Achatina

#27 Svårt att säga hur mycket det behövs, snäckorna "gnager" olika mycket. Sen beror det på hur deras humör för stunden är. Om de tex just har vaknat efter dvala är de mer sugna på kalk (och mat) än annars.

Anmäl
2011-10-27 13:42 #30 av: [Em_I_Am]

Det där med hur mycket sepiaskal de äter beror mycket på vilken art också. Mina albino reticulator (3 adulta) käkar skal på löpande band. Minst ett i veckan. Och de får ändå mat som är kalkrik dessutom. Sen har jag andra arter som inte äter alls lika mycket skal. Tigrarna åt inte riktigt lika mycket skal tyckte jag. Flammeorna är riktigt dåliga på att äta skal, men de är också betydligt mindre än Achatina-släktet. Mitt tips är att fråga snällt i en zoobutik om du kan få köpa en hel låda till förmånligt pris. Så har vi gjort o jag har för mig att vi räknade ut att varje skal kostar 20kr. Inte så farligt. Särskilt inte med tanke på att snäckor annars är så billiga i "drift" :)

Anmäl
2011-11-06 11:15 #31 av: Achatina

#30 Tror kalk tas upp bättre om det mixas med a(?) vitaminrik mat och solljus. Så de som käkar dåligt kanske behöver bli berikade på annat sätt för att inte riskera skörhet :3

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.