Exotiska djur

Kort info om nilråttan

2008-08-05 00:02 #0 av: zickan

Storleken är som en mindre råtta. Ungefär 10-20 cm med en svans på 10-15 cm. Dess svans är täckt utav korta små hår. Nilråttan är roliga husdjur då de är väldigt aktiva nästan hela dagen.

Nilråttan kommer ursprungligen ifrån tropiska delarna utav Afrika. Men har sedan dess tagits med och spridits till flertal hem som husdjur.
Storleken är som en mindre råtta. Ungefär 10-20 cm med en svans på 10-15 cm. Dess svans är täckt utav korta små hår.
Huvudet är rätt litet med några få morrhår. Och öronen är runda men rätt små. Ryggen och sidorna är rätt mörk brun i färgen. Tjockt tickad med svart och gulaktiga hår, typ agouti färgat. Längst ryggraden går en svart linje. Men denna linje är inte synlig på alla nilråttor.

Nilråttan som husdjur är rätt vanligt i utlandet men inte lika vanligt här hemma Sverige. Finns några uppfödare och några ägare men utomlands kan man nästan säga att de är rätt vanliga som husdjur. Denna råtta är mycket skyggare och fegare än våran vanliga tamråtta som hållits i fångenskap under längre period.
Nilråttan är inte lätt att hantera. De låter sig ytterst sällan bli fångade. Som tur är så undviker de gärna händer och därmed bits dom väldigt sällan.
Nått man bör komma ihåg när man hanterar nilråttor är att de enkelt kan hoppa till och springa iväg. De är inte lika enkla att hantera som tamråttorna. Om en Nilråtta rymmer är de väldigt svår att få tag på igen så man bör hantera råttan i rum där de enkelt kan fångas in med hov eller något om de skulle välja att ta till flykt.

Nilråttan är roliga husdjur då de är väldigt aktiva nästan hela dagen. Som mest aktiva när det är ljus ute. Men på morgon och kväll så tittar de gärna ut för att kolla runt lite i sin bur och kanske äta en stund.

Som bur så kan man använda det mesta passande små gnagare. Att rekommendera är stort akvarium eller terrarium. Dessa djur dricker inte mycket vatten men man behöver ändå se till så att vattnet byts och är färskt.
Många använder spring hjul till sina nilråttor och de gillar detta. Men som med alla djur och hjul så bör man vara försiktig med svans, tassar så inget fastnat och att hjulet är stort nog så ryggen inte böjs och förstörs.
Nilråttans bur är rätt enkel att inreda för att de ska trivas. Ogiftiga grenar utifrån är bra till både motion att springa på och för att underhålla genom gnagande. Där kan man även hålla tänderna enkelt i trim med att se till att de har någon gren eller liknande att tugga på. Nilråttan är inte så smidig som vanliga råttor så alla stegar och höjder bör vara säkra så fall höjden inte är för stor.
De vill även väldigt gärna ha ett bo av någon form. Trä hus från zoo affären, gamla trasiga blomkrukor, pappersrör etc. är några tips på vad som uppskattas.

Nilråttan är väldigt sociala mot varandra och brukar sällan bråka inom sina små kolonier. Bäst är att hålla honor och hanar för sig själva. Men en grupp på 1-2 hanar och flera honor fungerar.
Dessa små gnagare är väldigt renliga och väljer oftast ett hörn till att boa i och ett hörn åt toaletten etc.
Bästa bo materialet är ungefär det samma man har till råttor. Tidningspapper, tyg, filt eller något annat. Hö är extremt uppskattat att tugga på samt bädda med.
Tänk på att rengöra runt deras toa del rätt ofta men själva bädden bör endast bytas ut max 2 ggr per månad. Annars kommer de troligen bli griniga och irriterade.

Nilråttan är mest vegetarianer och de äter olika fröer. Gnagare blandningar, mûsli och labbfoder fungerar utmärkt. De vill även väldigt gärna ha färska grönsaker och frukt varje dag. Men även där, tänk på att ta bort gammal mat så det inte ligger och möglar. Mögel kan leda till dödsfall!

Detta är mina egna erfarenheter och vad jag själv lärt mig av nilråttan från tidigare plan att införskaffa dessa små krabater. Kommer troligen uppdatera artikeln när jag skrapat ihop med fakta från andra håll.

Skapad av: sajt värden Zickan.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-08-05 00:07 #1 av: zickan

Jag söker bilder att låna till denna artikel. Någon som har att låna ut?

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-03-16 20:11 #2 av: zickan

Putt.. ingen som har bilder att låna ut?

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.