Exotiska djur

Präriehunden

2008-08-08 19:55 #0 av: zickan

Namnet kommer troligen ifrån att dessa djur lever på prärien och direkt låter som hundar så fort de känner av fara.Dessa gnagare kräver mycket utrymme, tid och uppmärksamhet. Något man bör tänka på innan man funderar på en präriehund är att dessa djur lever till mellan 8-12 år i fångenskap.Något kortare i det vilda.

Präriehunden är rätt ovanlig som husdjur i Sverige men det förekommer. Vanligast är den i utlandet som de flesta andra exotiska djur.

Den vanligaste rasen inom präriehund som man oftast ser som husdjur, är den svart svansade Cynomus ludovicianus.
Präriehunden tillhör klassen däggdjur i ordningen gnagare. Dess familj är ekorre Sciuridae.

Namnet kommer troligen ifrån att dessa djur lever på prärien och direkt låter som hundar så fort de känner av fara.

Det är väldigt viktigt att hantera sin präriehund mycket. Uppfostra och spendera mycket tid med den, då kan man få en väldigt social och snäll kamrat.

Dessa gnagare kräver mycket utrymme, tid och uppmärksamhet. Något man bör tänka på innan man funderar på en präriehund är att dessa djur lever till mellan 8-12 år.

Utseendet är väldigt sött med en rätt klumpig kropp och korta ben med en kort svans. Med den kroppen liknar dom ett murmeldjur väldigt väl. Kroppens längd ligger på 30-35cm och vikten är ca 400-800gram.
Dess päls är lite gråbrun med en ryggsida som är något mörkare än buken. Svans spetsen hos några arter är svart och hos andra är den vit.
Då det är väldigt svårt att skilja på de olika arterna genom endast foto så använder man sig utav kindtänderna och lätena för att sära dem åt.

Präriehunden kan bära och smittas utav monkey pox. Samma sjukdom som vissa gp råttor dör utav. Pga. Detta så har usa total förbud mot infångade och försäljande utav präriehunden. Detta förbjud kom ut 2003 och håller ännu.

präriehundar.Bild lånad ifrån wikipedian

 En präriehund kan bli väldigt närastående sin ägare om man hanterar den mycket ifrån ung ålder. I utlandet fångar man oftast in vilda ungar som man sedan hanterar mycket.
Jag har hört talas om några få som föder upp präriehunden också men det verkar mest vanligt att dessa djur fångas in som ungar och säljs till hem.

Präriehunden är ett väldigt socialt djur som kräver mycket uppmärksamhet och tid ifrån sin ägare ju starkare bandet mellan blir.

Just präriehunden är endast bra sällskapsdjur åt personer med stort utrymme och massor utav tid.

Om dessa djur lämnas ofta ensamma i en bur så kommer de känna sig ensamma och risk för problem kan börja uppstå uppstå. De kan även bli väldigt deprimerade, vissa även så deprimerade att de blir sjuka.

Präriehuden trivs att vara med än en men inget måste. De gillar även sin ägares uppmärksamhet. Väljer man att ha två så bör man först få kontakt med sin ägare innan de träffar varandra. Två ungar som växer upp tillsammans kan skapa en bra kontakt och lämna sin ägare utanför.

Trotts att präriehunden är väldigt snäll och hängiven så finns det alltid nackdelar. De är väldigt starka och kan bli svåra att hantera om de känner sig rädda eller blir skrämda. Präriehunden biter sällan sin ägare men får de panik eller skräms så kan de ändå dela ut smärtsamma bett.

Det bästa med att äga vilket djur som speciellt präriehunden är att lära sig dess kroppsspråk. Att känna till sin präriehunds kroppsspråk och beteende gör det enklare att hantera dessa och handla när det dyker upp svåra situationer.

Det är pga. Detta som barn inte bör äga eller lämnas ensam med en präriehund. Barn kan lätt bli misstolkade eller misstolka präriehunden och därmed bli biten eller skador uppstår. Präriehunden har en viss lukt som de kan "fisa" ut om de blir skrämda. Luktar bara illa men är inte jobbigt på något annat sätt

Skillnaden mellan könen är väldigt små så det spelar inte så stor roll vad man väljer.
Hanar är oftast större och har kanske lite starkare "fis" lukt. Både könen bör bli kastrerande om man inte funderar på att avla. Detta gör denna gnagare oftast lugnare och lättare som husdjur. Men kan även förhindra vissa sjukdomar och enklare att ha två djur ihop.

Om man väljer att ha flertal präriehundar så är det smartast att ha dessa tillsammans med liknande kön. Fungerar även bra med grupp och en hane till en mindre grupp honor.
Även om hanen är kastreras då kan han slåss om det dyker upp en ny hona i flocken. Därför bör man vara med och ta det lugnt vid presentationen utav nykomlingen.

I det vilda brukar en familj bestå utav en vuxen hane och några få honor. Ibland kan varje familj bestå upp till ungefär 25 individer. Vid ytterst fåtal fall kan två hanar ingå i familjen men annars oftast bara en. Oftast är dessa två hanar bröder.
Honorna stannar i sina familjer, på så sätt är tyvärr oftast alla honorna i familjen släkt med varandra.

Innan två års ålder så har hanarna lämnat sitt barndoms hem. De brukar oftast då bilda egna familjer. Även de vuxna hanarna brukar byta grupp varje år för att undvika inavel.

Präriehunden kräver en stor bur. Jag kan inte måtten som ska vara enligt lag.
Kan även hållas inne, men bästa är en stor bur med gräv möjligheter. Präriehunden älskar att leka. Tuggleksaker typ för hund är väldigt skoj. Det är även rekommenderat att använda ett stort springhjul. De gillar variation och nya leksaker. Det är bra med mycket och ofta aktivering utav diverse former.

I det vilda så lever präriehunden på Nordamerikas prärie. Habitatet bör bestå utav kort eller mellan långt gräs och torr mark.
De är mycket aktiva under dagen och stannar resten utav tiden i sina utgräva tunnlar.
Dessa tunnlar är 10-15 cm breda och kan uppnå en maximal längs på 300m.

I mitten av detta tunnelsystem så kan man finna ett bo som är ca 40cm i diameter och ligga 1-5m under markytan. All jord som har grävts ut tur dessa gångar läggs runt ingångarna för att skydda för vatten.

Det vanligast är att varje per eller kolonis tunnel system har 1-2 ingångar men kan ibland finnas upp till 6 stycken.

Middagen bör bestå utav gräs, hö, och någon form utav kanin pellets fast i begränsad form. Går även bra med lite godis ibland som t.ex. grönsaker, frukt, trädgrenar etc.

När en hona är dräktig eller ger di kan hon bete sig väldigt aggressivt mot omgivningen. Honorna ansvarar ensam för ungarna. Det är även vanligt att honorna dödar andra honors ungar.
På det sättet så dör tyvärr 40 % av kolonins ungdjur. Man tror att det är de starka honornas ungar som överlever.

Parningen sker oftast mellan januari och april. Honan går sedan dräktig i ca 35dagar och kullarna består oftast utav upp till 8 ungar.
När ungarna föds är de nakna och blinda samt ca 7 cm långa. Vikten brukar ligga på ca 15gram. Men det beror lite på hur stora kullarna är och hur bra maten varit för honan.
Efter ungefär 3 veckor börjar pälsen att växa och sedan öppnas ögonen runt 6 veckor. Ungarna stannar hos sina mammor upp till 40-50 dagar och diar under hela tiden. Sedan lämnar de tidvis sina bon.

De naturliga fienderna för präriehunden är den svartfotade illern, prärievarg, grävling, skallerorm och rovfåglar.

 Skapad utav: Sajtvärden Zickan

Källor:
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4riehundar http://exoticpets.about.com/cs/prairiedogs/a/aa040803a.htm
http://www.kolmarden.com/Attraktioner-och-djur/Djur-A-O/Djur-M-R/Prariehund/

Bilder:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Cynomys_ludovicianus.jpg

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-12-15 16:26 #1 av: SwedenZoo

Präriehundar på Kolmården sommaren 2010

Anmäl
2010-12-15 16:30 #2 av: SwedenZoo

Parning

Anmäl
2010-12-15 16:35 #3 av: SwedenZoo

Söta är dom iallafall

Anmäl
2010-12-15 18:18 #4 av: enbartmalin

Super fina bilder!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.