Gambiansk Jättepåsråtta

Galler gnagande gp råttor

2008-08-20 15:24 #0 av: Ladyinred

Att bli väckt varje natt är något som är frustrerande för många gp ägare.

Med tiden har jag gjort endel framsteg och det blir hela tiden tystare för varje månad som går. Jag tänkte här dela med mig av mina erfarenheter och vad som har fungerat eller inte fungerat alls.

-Jag har försökt med att ställa in en grävlåda i form av en hamsterduna bur utan lock med jord och lite löv i. Buren har väggar som fungerar jätte bra som stänkskydd. Detta var en väldigt populär plats att leka i, men framåt småtimmarna så började han tugga på plasten istället.  Det var inte kul att mitt i natten få springa upp och montera isär buren för att få ut den lilla buren. Tyvär fungerade inte detta särskilt bra.

-Ge all mat så sent som möjligt så att han har nåt att se fram emot när han för sista gången för dagen blir inburad. Gärna lite nötter och gömma torrfoder i kartonger med papper som han får öppna själv.

-Stäng inte in råttan samtidigt som du själv vill försöka sova. Han kommer vara på högvarv och tar ett tag innan han kommer till ro och lugnar ner sig. Se till att du har ett par timmar till godo. Ska man sova vid 23.00 så se rtll att råttan är i buren innan kl 22.00.

-Smörja gallret med saker som smakar/luktar illa. Detta provade jag en tid men har bara lett till att gallret börjat rosta. Inget att satsa på.

-Skvätta vatten. Han verkar helt enkelt inte bry sig alls att han blir blöt.

-Blåsa i ansiktet. Detta är något som han reagerar starkt på för stunden och gnyr alltid till i missnöje, men är inte effektivt då han sätter igång igen med en gång jag går ut ur rummet. Med andra ord blir det en himla massa springande.

-Den lite mer handgripliga metoden är den som fungerat bäst. När han tuggar så går man in och öppnar buren. tar tag i råttan i nackskinnet så han inte kommer åt att bita mig. För det skulle han garanterat göra om han kom åt! Lyft ut råttan med en hand under baken/magen och en hand i nackskinnet. Håll upp honom framför ditt eget ansikte och blås samtidigt som du fyar. Sätt in honom i buren utan att släppa greppet om nacken. Vält ner råttan på sidan och håll kvar en liten stund. Detta på grund av att råttan kommer att smita undan det obehagliga för snabbt annars och då glöms det obehagliga bort för fort. Undertiden så ska du prata med råttan så lite som möjligt. Säg ingenting utom när du fyar. Det är viktigt att du inte kommer dit för att roa råttan, det ska inte vara kul att se dej. Leka får ni göra en annan gång. När det är natt så ska det vara lugnt.

Med tiden har min råtta lärt sig vad som väntar och jag behöver oftast bara öppna dörren till rummet så tystnar han. undantagen är när han e på ett speciellt humör. Då han brummar och är pilsk, juckar på mig eller sina gosedjur. Han lyssnar inte på nåt i det tillståndet och är allmänt jobbig oavsett situation.

Nu för tiden så behöver jag bara gå upp 2-3 nätter i veckan och säga till. Oftast räcker det med 1-2 turer till buren.

 

Det kommer komma en till del när jag kommit lite längre i mina försök att få så många ostörda timmar per natt som möjligt.

 

Skriven av Ladyinred

Anmäl
2009-03-16 21:01 #1 av: zickan

putt

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-03-16 21:58 #2 av: Ladyinred

spännande o läsa de där igen.

kan meddela att han troligtvis är helt fri från gallergnagande idag :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.