Exotiska djur

Svinfotspung grävlingen

2008-09-03 02:16 #0 av: zickan

Detta insektsätande pungdjur drabbades hårt av den introducerade boskapen och rovdjuren som de första européerna medförde sig till Australien.Dödsstöten blev därefter intruducerandet av kaninen. Denna variant av pung grävling har lite annorlunda ben än de andra i släkten. De är lite smalare och längre. Men det intressanta och unika med detta djur är tassarna.

Svinfots pung grävlingen är även kallad pungsvin.

Kategori: Däggdjur
Land: Australien
Utdött år: 1907 (tror man)
Detta insektsätande pungdjur drabbades hårt av den introducerade boskapen och rovdjuren som de första européerna medförde sig till Australien. Dödsstöten för arten blev därefter introducerandet av kaniner.

800px-PigFootedBandicoot.jpg


Detta väldigt söta lilla djur levde i många miljöer runt södra Australien ända in till Victoria.
Mitt i den centrala öknen hade de ockuperat sanddyner och sand slätter, men i Victoria levde de på gräs slätterna. De har även hittats i öppen skogsmark, buskar och i högt gräs.


Hur ser denna lilla varelse ut då?.
Informationen om hur lång pungvinet är verkar vara lite olika på vart man läser. Men man kan säga att kroppslängden ligger på 20-43cm med en svans på 7-17 cm. Svinfots pung grävlingen har ett unikt utseende. Man kan säga att den ser ut som en blandning av näbb mus och kanin.
Nosen är rätt lång och spetsig, på ett rätt stort huvud. Öronen är lik en kanins som mestadels står upp men kan även ibland vara liggandes bakåt. Kropp väldigt lik en mus fast med lite längre ben. Svansen i orange-bruna färgen är ungefär som en halv råttsvans med en liten tofs längst ut.
Kroppens ovansida grå eller rödbrun, undersidan vitaktig.

Denna variant av pung grävling har lite annorlunda ben än de andra i släkten. De är lite smalare och längre. Men det intressanta och unika med detta djur är tassarna.
Tårna kraftigt reducerade än hos andra pung grävlingar. Framtassarna har endast två funktionella tår med hov liknande naglar. Är bara andra och tredje fingret välutvecklade, på bakfötterna bara fjärde tån. Påminner väldigt mycket om grisens klovar.

uppstoppad
(uppstoppad)


Det var först år 1995 som man fick reda på svinfots pung grävlingens tand antal länge studerat redan döda djur. Man räknade till ca 46-48 tänder i en lång käke. Alla tänder är låga och vassa förutom framtänderna som är långa. Mycket typisk gnagare mun.


Honan får väldigt sällan mer än två ungar. I ytterst få fall har det blivit 4 ungar i en kull. Men ändå kan man undra varför de haft problem att överleva med tanke på att honan endast går gravid i ca 10-12 dagar innan hon föder sina små. Ungarna lever sedan i pungar under ytterligare 10-12 dagar innan de är fullt utvecklade och börjar följa med sin mor i jakt på föda. Varje unge har sin egen spena i pungen där den sitter fast och diar innan den tittar ut för första gången. Honan kan även bli gravid och föda fler ungar under tiden hon diar den första kullen. En hona har ca 8 spenar i sin pung.


Svinfots pung grävlingens lever mest på växter än vad sina släktingar gör. Detta pågrund av sin långa nos. Men man har även kommit fram till att de åt myror och termiter i det vilda för att få i sig lite kött.
Informationen från 1990 berättar att man hade i fångenskap matat med gräs, sallad, rötter, syrsor och gräshoppor. Så man kan säga att svinfots pung grävlingen var lite av en allätare.


Detta djur har inte haft något större värde för oss människor förutom att Australiens invånare gärna åt detta lilla djur som delikatess och svans tofsen var ofta en vanlig utsmyckning. Mer info om att djuret skulle ha varit ohyra eller använts till nått annat finns inte.

PIG-FOOTED_BANDICOOT.jpg


En väldigt intressant sak om detta lilla djur är att man ansåg 1907 att svinfots pung grävlingen då var helt utdöd i det vilda. Senaste exemplaret som stoppades upp på museet inkom 1901.
Men infödingarna i öknen har sagt att pung grävlingen har överlevt ända fram till år 1950. I en annan artikel jag hittade så var det år 2000 som detta djur ansågs helt utdött. Vad som är fullt exakt eller om detta djur ännu finns levande i någon gömma är det svårt att svara på.
Det ende man kan säga är att sist någon var hundra på att ha sett denna lilla krabat var 1950.


Vad var då anledningen till att detta pungsvin försvann?
Anledningen har inte helt blivit fast ställd. Men man tror att detta djurs totala kollaps berodde på ett snabbt miljö ombyte.
Innan Eu-uppgörelsen så brändes stora gräsmassor av nyinflyttade för att göra plats åt plantag och boskap. Pungsvinens föda förändrades fort. Men även boskapen betade senare bort väldigt fort och mycket utav fodret som fanns.
En annan faktor kan bero på att vi människor släppte ut nya djur som åt upp och tog över svinfotade pung grävlingens revir. Vissa av dessa inplanterade djur var räv, kanin och vanlig huskatt. Troligen dit tagna husdjur som rymt eller kommit med i lasten.
Man vet ännu inte exakta orsaken till den totala utplåningen av pungsvinet. Deras antal hade börjat sjunka redan innan människor kom dit med nya djur och växter.


Ett litet tillägg till denna artikel
Här är en funderare till vad som kan hända om de djur vi börjat importera kommer ut och förökar sig i det vilda i Sverige. Så här enkelt är det att utplåna en hel art!

Källor:
*http://en.wikipedia.org/wiki/Chaeropodidae
*http://www.environment.gov.au/cgi-bin/sprat/public/publicspecies.pl?taxon_id=297
*http://www.thewebsiteofeverything.com/animals/mammals/Peramelemorphia/Peramelidae/Chaeropus/Chaeropus-ecaudatus.html
*http://www.rainforestinfo.org.au/spp/Schouten/pig.htm
Samt boken:
Fauna i Australien
2. bokfrämjandet och salve S.A.E. 1974


Bilder:
*http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Pig-footed_Bandicoot_Pengo.jpg
*http://en.wikipedia.org/wiki/Image:PigFootedBandicoot.jpg
*http://www.rainforestinfo.org.au/spp/Schouten/pig.htm


Artikel skapad av: sajtvärden "zickan" Victoria W


 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-02-17 19:05 #1 av: zickan

Känner du till några fler djur som just blivit utrotade?
Vadå för något?

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-02-17 19:08 #2 av: SwedenZoo

Intressant artikel! Skriv om pungvargen, också från australien

 

PUTTAR!

Anmäl
2009-02-26 11:01 #3 av: Migoff

*putt*

Väldigt bra artikel!

Anmäl
2009-04-23 09:21 #4 av: monsi

puttGlad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.