Allmänt

Djur och teckenspråk

2008-11-13 04:14 #0 av: zickan

Visste ni att våra djur förstår jättebra på teckenspråk och vårt kroppspråk?

Min råtta kan komma på inkallning på teckenspråk "Kom"..  och kan förstå "mat".

Våra djur är egentligen bäst gör sig förstått på vårt kroppsrörelser. Hur vi gör med kroppen och ger signaler även ljud.Till att börja med kunde man konstatera att apor är rent anatomiskt inte kapabla att få fram mänskligt tal. Därför har man övergått till att försöka lära apor antingen teckenspråk eller olika specialkonstruerade symbolspråk. Liknande metoder har använts med delfiner.

En självmedveten varelse är en varelse som är medveten om sig själv som en separat individ, och som är medveten om att den har ett liv med en början och ett slut. Ett fascinerande exempel är apor som lärt sig använda mänskligt teckenspråk. Eftersom apors struphuvuden inte lämpar sig för att forma mänskliga språkljud, har man behandlat unga apor (schimpanser, gorillor, orangutanger) som om de var mänskliga barn som saknade stämband. Man har använt teckenspråk för att kommunicera med dem. Resultatet har var häpnadsväckande framgångsrikt. En schimpans, kallad Washoe (som togs omhand av paret Gardner i USA), lärde sig förstå cirka 350 olika tecken. Hon satte samman tecken till enkla meningar. När man höll upp en spegel framför henne och frågade "Vem är det?", svarade hon "Jag, Washoe", vilket tyder på att hon hade "jag"- uppfattning. Vad som är än mer intressant är att hon spontant inte bara började göra tecken till sin adopterade unge, utan att hon också faktiskt medvetet lärde honom tecken genom att forma hans händer till tecknet vid rätt tillfälle (t ex tecknet för "mat" när de åt).Ett liknande exempel är en låglandsgorilla vid namn Koko, som Francis Patterson för snart tjugo år sedan började tala till både med teckenspråk och talad engelska. Nu har Koko ett aktivt ordförråd på mer än 500 tecken, och hon har använt mer än 1000 tecken korrekt vid mer än ett tillfälle. Dessutom kan hon förstå ett ännu större antal engelska ord. Även orangutanger kan lära sig mänskligt teckenspråk. Att apor använder tecken till att referera till förflutna och framtida händelser, visar att de har en tidsuppfattning, och ett gott minne. De kan tänka tankegångar i flera led, dra slutsatser och planera. Om vi accepterar att apor - vilket vi har klara belägg för att göra - är självmedvetna, följer en intressant fråga; Utgör de på denna punkt ett undantag från samtliga icke- mänskliga djur, just för att de kan använda ett språk? Eller kan det vara så att språket bara gör det möjligt för dem att visa oss en förmåga som de (och andra djur) haft hela tiden?

Även nu idag finns det döva hundar, döva katter, illrar som ägare lär dom teckenspråk.. även hörande hundar som har döva ägare lär sig teckenspråk. Mycket ovanligt att det finns hästar också men det finns inget uppgifter om hästar kan teckenspråk.

Men tyvärr råder ofta veterinärerna att avliva de flesta djur som är döva, de tycker att djuren ska avlivas eftersom de tänker bara på hur ska hunden klara sig i samhället och så. Men döva djur kan visst leva som vanliga djur. Djuren lär sig att hålla ögonkontakt med ägaren 100% och det krävs mycket träning och så och ägaren kan kommuncitera med djuren hjälp av teckenspråk.

Men i verkliga vilda djurlivet om döva djur är oftast de blir utsatt av faror.. de hör inget skott om tjuvskyttar och såntoch tyvärr döva djur lever kort tid.. men det finns döva djur tama såväl som vilda. t.ex trafikolyckor, attackerat av andra djur.

T.ex hundar kan göra förstådd på ca 10 ord på teckenspråk.. "sitt" "ligg" "tack" "kom" "give me five" "mat" "ut" "hämta" saker osv.
En sak att viktig på att man ska aldrig överraska hunden om den är döv utan man måste tänka på andra banor så den kan få rädd "beetende". Utan man måste ta det varligt och på varsamt sätt.


Tre berömda "studenter":

* Schimpansen 'Kanzi'
* Gorillan 'Koko'
* Papegojan 'Alex'
Är de som lärde teckenspråk.. magifikt!

Länkar till döva djur på svenska:

http://hem.passagen.se/skdh/link.htm - Är massa länkar med döva ägare med hörande hundar och hundar som är döva men lär sig teckenspråk.

dovhund.jpg

 

Artikeln skapad av:
Molle08

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-13 04:20 #1 av: zickan

#1Bild på zickan

zickan

08-11-11
22:34

Hantera inlägg

Jätte bra artikel :-)!

#2Bild på zickan

zickan

08-11-11
22:55

Hantera inlägg

Om du lägger in den på artiklar så kommer den vara enklare att hitta genom google sökningen etc. Bara kopiera allt och sedan klista in uder artikel istället.

Då kan du även sätta fast den på framsidan på ett annat sätt. Kanske byta ut google t.ex mot denne. Samt klicka för läsvärt så är den även med i reklamen på högersidan på alla sajter.

#3Bild på giffan

giffan

08-11-11
23:20

Hantera inlägg

Underbar artikel

Jag har en hund som är döv. Hon har blivit döv under åren p:g.a ålder, men vi använder teckenspråk till henne. När man ska ropa in henne är svårast. Men hoppar man eller stampar riktigt hårt i marken så får man hoppas att hon känner det, då vänder hon på huvudet och man kan kalla in henne.

En döv hund blir mycket mera vaksam på vart dens ledare är, och då är det faktiskt inte så svårt.

(har även haft en döv och en stum katt)

#4Bild på Molle08

Molle08

08-11-11
23:25

Hantera inlägg

giffan.. Är det den hunden på bilden som är döv eller?

#5Bild på zickan

zickan

08-11-12
00:39

Hantera inlägg

Jag har haft några få döva råttor. Och tagit hand om en vit döv katt. Sedan då förståss den 16åriga hunden som en alkolist och bekant ägde ute vis sommarstugan. men hon hade starr också.  använde nog mest lukt sinnet.
Hade sånt förtroende för människor att hon kunde gå 2km ifrån ägaren nere vid hamnen till våran stuga en bit bort via bilvägen.
Bara för att tigga mat och se om sin husse kanske satt där.
Underbar hund men numer avlivad.

#6Bild på AnneN

AnneN

08-11-12
11:49

Hantera inlägg

Jätte bra artikel =)

(länken långst ner i artikeln, om man klickar på den så hamnar man fel)

#7Bild på Molle08

Molle08

08-11-12
15:56

Hantera inlägg

Anne N

Okej.. Jag ska fixa en artikel om de som var med...

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-13 04:22 #2 av: zickan

Jag har flyttat inlägget till artikel format. Enklare att både hitta och visa upp på ett annat sätt när de ligger rätt ;-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.