Exotiska djur

Fakta om Surikater

2008-11-24 19:36 #0 av: Molle08

n/a

Fakta om Surikat

Latinsk namn: Suricata suricatta

Bild: Surikat, Skansen djurpark

Surikater tillhör de mindre mangusterna. Kroppens längd är omkring 30 centimeter och till detta kommer en cirka 25 centimeter lång svans med slät päls. Pälsens färg är beroende på underart grå, beige eller ljusbrun. Från ryggraden till sidorna finns åtta till tio tvärstreck, men dessa finns inte på huvudet och svansen. Runt ögonen förekommer svartaktig päls. Vid främre extremiteterna har surikater tydligt långa klor som används för att gräva i sanden.

Surikater är mycket sociala djur som lever i kolonier med upp till 30 individer. Varje grupp består av ett dominant föräldrapar och deras avkomma. Det förekommer även att flera familjer lever i samma koloni. Trots att de har förmåga att gräva själva utnyttjar de oftast bestående bon av jordekorrar som de bara behöver utvidga. Medan några individer gräver håller andra utkik efter fiender för att varna gruppen vid fara. Som alarmtecken används ett karaktäristiskt skall och efteråt tar alla hastigt tillflykt i boet. Uppgiften att hålla vakt växlar bland individerna i gruppen. Födan består till nästan 90 procent av insekter och därtill kommer mindre fåglar, ödlor och deras ägg. Surikater är aktiva på dagen. Under natten och även under regnrika dagar samt under middagshettan gömmer de sig i boet.

Surikater håller ihop och skyddar varandra. Det finns surikater som kan vara barnvakt, men det är ingen lätt syssla. De nyfikna ungarna kan smyga sig vart som helst.

En kull omfattar två till fyra ungar. Dräktigheten ligger i genomsnitt vid 77 dagar, alltså omkring elva veckor. Vid födseln är ungarnas ögon och öron slutna. Dessa öppnas först efter två veckor. Honan föder upp ungarna de första två månaderna och efter ungefär ett år är ungarna könsmogna. Surikater kan föda ungar upp till tre gånger per år. Detta är möjligt på grund av att alla medlemmar i kolonin hjälper till vid uppfostringen. Medellivslängden är ca 12 till 14 år.

I Sydafrika finns även människor som ogillar surikater. Artens byggande förstör ibland jordbruksmark. Arten kan även överföra rabies till människor, genom att det förekommer att surikater biter människor, som blir infekterade. Trots periodvisa förföljelser är arten inte hotad.

Figuren Timon i filmen Lejonkungen är en surikat.

Mitt tips:
Vill Du se surikater i Sverige kan man besöka Ölands Djurpark, Parken Zoo i Eskilstuna, Skansen i Stockholm eller Kolmårdens djurpark utanför Norrköping.

Video: Från Animal Planet

Anmäl
2010-02-15 18:37 #1 av: [Fiction]

Fascinerande djur!

Jag blev såld på dessa djur när jag såg filmen The Meerkats - som jag för övrigt rekommenderar å det varmaste!

Anmäl
2010-02-16 01:40 #2 av: gulzebra

#1: Oh, är det dokumentär eller spelfilm?
Synd att inte David Attenburough är narrator, han är så jäkla bäst när det kommer till naturfilmer :D Fast den kan ju iofs inte vara dålig ändå när den är gjord av samma skapare som Planet Earth <3

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2010-02-16 11:13 #3 av: [Fiction]

#2 Jag skulle nog säga att den är en mix av båda, även om den främst är en dokumentär som följer ett dramaturgiskt upplägg med allt vad det innebär. Den är hur som helst välgjord och estetiskt tilltalande, så den ses med fördel på en storbilds-TV. Glad

Man finner följande information om denna film inne på sajten filmtipset.se:

"Den äventyrlige surikaten Kolo måste snabbt lära sig konsten att hitta föda, försvara revir och undvika rovdjur för att ha en chans att överleva i en grym värld. En dramatiserad skildring av dokumentärt foto från Kalaharis savanner."

Som kuriosa kan jag tillägga att Paul Newman agerar berättarröst.

 

Anmäl
2010-02-16 11:46 #4 av: zickan

Jag har alltid varit fascinerad av dessa djur sedan tecknade lejonkungen släpptes och var en av de mest tittade filmerna. Fick se dom på berlin zoo runt 2004. Även sedan på skansen den ende gånge jag var där nått år efter.  De brukar ha ofta på natur planet, video klipp och filmer om surikaten :-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-02-16 20:13 #5 av: gulzebra

#3: Ah, lite som familjen Whiskers då alltså? Skrattande
Ska lätt se den :D

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2010-02-16 20:29 #6 av: [Fiction]

#5 Oj, den filmen har jag missat. Måste genast kolla upp! Glad

Anmäl
2010-02-16 20:30 #7 av: gulzebra

Det är en serie på Animal Planet ;)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2010-02-16 20:31 #8 av: gulzebra

Men vad dum jag är - kolla klippet uppe i artikeln, det är ju en bit ur den x)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2010-02-16 21:28 #9 av: [Fiction]

#8 Ah, Meerkat Manor? Den har jag sett. :)

Anmäl
2010-02-16 21:28 #10 av: [Fiction]

#8 Ah, Meerkat Manor? Den har jag sett. :)

Anmäl
2010-02-16 21:41 #11 av: gulzebra

Meerkat manor ja :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2010-02-17 15:49 #12 av: [Fiction]

#11 Oki doki. :) Jag måste nog säga att jag föredrar The Meerkats framför Meerkat Manor. En av anledningarna till detta, är att surikaterna i den förstnämna slipper den där klumpiga mojängen runt halsen.

Anmäl
2010-02-17 15:57 #13 av: gulzebra

Ok ^^ Ska definitivt försöka se den :D

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.