Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 54218 ggr
zickan
1/18/09, 1:25 PM

Australisk Flygpungekorre "Sugar Glider"

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Stora mörka ögon som tindrar i stjärnljuset, grå mjuk päls med svarta ränder och ljus mage, hårlösa öron i ständig rörelse, och en lång elegant svans. Du har just mött en Australisk Flygpungekorre, eller "Sugar Glider" som de heter på engelska, ett av de sötaste djuren på denna jord, som med rätt skötsel, mycket tålamod och kärlek även blir ett socialt och tillgivet husdjur!

Australisk Flygpungekorre "Sugar Glider"
-Petaurus breviceps-  
P1040001.JPG

Allmänt

Sugar glidern är ett nattaktivt flockdjur som har sitt naturliga utbredningsområde i norra och östra Australien, Indonesien, Nya guinea och vissa närliggande öar. De lever i närheten av eukalyptusträd, vilka också ingår i deras naturliga föda, de slickar nämligen i sig deras söta sav. Sugar gliders återfinns även i de södra delarna av Australien, även fast det blir svalt där på vintern. De kan gå i en lätt dvala om vädret blir för kallt eller maten tryter. Det som gör sugar glidern så speciell är inte bara att det är ett pungdjur, utan att det är ett av de få däggdjur som har bemästrat luften. Nu kan inte sugar glidern flyga i egentlig mening, utan glidflyger mellan träden med hjälp av ett hudmembran som sträcker sig mellan frambenen och bakbenen. Vissa påstår att de kan glida över 100 meter på detta sätt, men den vanligaste siffran som uppges i olika källor på nätet är 45 meter, det vill säga nästan lika långt som en halv fotbollsplan.

Beteende

Sugar glidern är ett flockdjur som lever i mindre grupper bestående av familjemedlemmar. Uppgifterna om gruppernas storlek varierar beroende på vart man läser om dem, men omkring 5 -10 individer är en vanlig siffra, även om jag sett vissa nämna grupper om 20-30 individer. Flockarna är revirhävdande och försvarar våldsamt sitt revir mot inkräktare. De vuxna hanarna markerar noggrant ut reviret genom de doftkörtlar de har på tassarna och rumpan. De har också doftkörtlar i pannan och på bröstet som de använder till att markera andra medlemmar av flocken med. Sugar gliders har en mängd olika läten som de kommunicerar med. De kan bland annat väsa, tjattra, och skälla! De har också ett mycket speciellt varningsläte som är svårt att beskriva med ord

P1040020.JPG

Sugar glidern som sällskapsdjur

Sugar glidern är fortfarande ett vilt djur, något som är väldigt viktigt att komma ihåg när man är i kontakt med dem. De är alltså inte domesticerade på samma sätt som katter, hundar eller möss som levt som tamdjur i tusentals generationer. Trotts detta blir sugar glidern med daglig mänsklig kontakt ett tamt och tillgivet husdjur. Sugar gliders är platskrävande i och med att de behöver en stor bur, och det kan vara tidskrävande att förbereda deras mat och hålla rent i deras bur. För att kunna ha dem lösa i hemmet krävs också att man städar undan allt som kan tänkas vara farligt, t.ex. krukväxter, sladdar och katter/hundar. Det är bäst att man kommer ihåg att gå igenom hela rummet och letar efter små hål också, får du igenom din tumme kan en sugar glider försvinna in i det och kanske aldrig återfinnas! När du väl glider-säkrat ditt rum älskar sugar glidern att få komma ut och busa och röra på sig! Om du av någon anledning inte kan göra ditt hem säkert, eller om din sugar glider inte är helt tam än, kan det vara en bra idé att köpa ett litet tält som du lätt kan ställa upp inomhus. Då kan du och din glider bekanta er med varandra närmare, utan risk att den blir skadad eller att du måste jaga den och skrämma den för att kunna sätta in den i sin bur igen.

Sugar glidern luktar inte särskilt mycket förutsatt att de får rätt mat, och att burhygienen sköts. Mina två honor luktar i princip ingenting alls, men hanar luktar i regel mer. Överdosering av viamintillskott kan få sugar gliders att lukta illa.

Det är helt lagligt att ha sugar gliders som sällskapsdjur i Sverige och inga särskillda tillstånd krävs.

P4150013.JPG

Hantering

När man handskas med sugar gliders ska man alltid vara lugn. En rädd glider kan bitas, ibland hårt med blodiga sår som utgång. Om glidern bits måste man ta bettet utan att dra undan handen, annars kan den lära sig att det lönar sig att bitas! Tänk sedan igenom varför glidern blev rädd, och ta ett steg bakåt i tämjningen.

Det är få sugar gliders som tycker om att bli upplyfta. Om du behöver plocka upp en är det bättre att du sätter handen framför den och låter glidern kliva upp i din hand självmant. Om det är panik och du måste greppa glidern är det bäst att ta en fleece bit i handen och hålla mellan er, på det viset förknippar förhoppningsvis inte glidern det läskiga med din hand.

För att få en sugar glider riktigt tam måste du spendera tid med den varje dag. Ta det lugnt i början, lär glidern att ta godsaker ur din hand. När den verkar bekväm med dig kan du börja ha den i en fleece påse med dragsko så den går att stänga och hänga runt din hals. Bär med dig din glider ett tag varje dag medan den sover. Då lär den sig att känna sig trygg och avslappnad med dig. Börja med en kortare tid, så småningom kan du ha med dig den längre tider, men det är viktigt att den får sova ostört i sin bur också! Medan sugar glidern är i sin påse kan du klappa på den och bjuda på godis då och då. Ta det lugnt och låt sugar glidern bestämma tempo. Tänk på att dagtid är sovtid för sugar gliders! Det är på kvällar och nätter det är bäst att umgås med sugar glidern när den är tam, men innan dess är det bra att utnyttja deras trötthet.

Förhoppningsvis är din sugar glider hanterad av sin uppfödare sen den är liten, och då går det troligtvis fort att få den så pass tam att den inte vill hoppa ifrån dig när den är lös. Dock är alla sugar gliders individer, och det kan ta flera månader innan den är redo att få springa lös i hemmet. När sugar glidern börjar ta kontakt med dig och inte hoppar iväg från dig så kan du prova att ha den lös. Att börja i ett tält uppslaget inomhus är toppen. Då gör det ingen om sugar glidern inte är riktigt redo än. När sugar glidern hoppar upp på dig när den blir rädd vet du att ni har blivit kompisar.

När sugar glidern sen är lös i rummet kommer den att vilja hoppa iväg och utforska vilket är jätte bra motion för sugar gliderns kropp och sinne, men det är en förutsättning att den är tam om du ska kunna sätta in den i buren igen utan att den blir stressad!

Livslängd

Man kan förvänta sig att en sugar glider som får balanserad mat och bra skötsel i övrigt lever i över 10år. Den högsta åldern jag har hört talas om på en glider är 17år! Tyvärr är medellivslängden för sugar gliders omkring 6 år, detta på grund av att de dör i olyckor i hemmet (drunkning vanligast) eller pga av fel i utfodringen.

Bur

Sugar gliders är väldigt aktiva och nyfikna djur som älskar att klättra! De bör därför ges så mycket utrymme som du kan, men inte mindre än 4 kvadratmeter och minst 2,2m i höjd. Dessa är de minimala måtten som enligt svensk lag (L108) gäller för hållandet av sugar gliders !!! Man måste bygga en bur själv. Man ska också vara noga med vad man köper för galler till buren, det mesta man hittar, även i djuraffärer, är galvaniserat och avger zink vilket är giftigt. Galvaniserat galler kan också reagera med sugar gliderns urin, och då glidern stryker sig mot gallret för att markera revir kan den få urinvägs infektion, vilket är en allvarlig sjukdom hos dem.

I buren ska det finnas massor med klättermöjligheter och leksaker, tex grenar, rep, hängmattor, repstegar, papegojleksaker, babyleksaker, fleecepåsar att sova i och eventuellt ett hus att sova i. Använd inget vanligt tyg, det kan repa upp sig och sno sig runt sugar gliderns små tår och skada dem. Sy istället av fleece, det repar sig inte och är varmt och mjukt.

Som underlag i buren kan man tex ha toalätt, fleece bitar eller halm. Man bör undvika kutterspån eftersom det kommer från barrträd. Barrträd ger ifrån sig gifter när det blir vått, och är dammigt viket kan orsaka luftvägs sjukdomar. Kattsand är också ett dåligt alternativ då det är både dammigt och uttorkande

Föda

Sugar glidern behöver en ganska stor andel av protein, omkring 30%. Proteinkällor kan vara tex insekter, larver, ägg och kyckling. En annan viktig del i kosten är ett kalciumtillskott av något slag, hör dig för i en djuraffär efter kalcium utan fosfor. Resten av kosten utgörs av en rik variation frukt och grönsaker.

Säkraste sättet att se till att sugar glidern får det den behöver är att följa en foderstat som är utarbetad i förväg av människor som har den rätta kunskapen om sugar gliderns näringsbehov, vad saker och ting egentligen innehåller och hur olika ämnen påverkar varandra.

Fortplantning

könsmognad inträffar omkring 5-18 månaders ålder. Inga säkra tecken på könsmognad uppvisas hos honorna. Hos hanarna kan man se tecken på könsmognad på deras doftkörtel i pannan som då träder fram, det ser nästan ut som om de har en kal fläck i pannan.

Sugar glidern är ett pungdjur och liksom alla pungdjur föder den en underutvecklad unge som sedan växer i honans pung. Båda föräldrarna är viktiga vid uppfödandet av ungen.

Hälsa

Sugar glidern är ett friskt och härdigt djur, men eftersom de är så pass nya som husdjur kan man räkna med att flera sjukdomar kommer att "dyka upp" allt eftersom man lär sig att upptäcka dem, eller till följd av för snäv avelsbas vilket kan leda till inavelsrelaterade bekymmer.

Vanliga problem som man idag är medveten om är tex. kalciumbrist och andra födorelaterade sjukdomar.

P1150008.JPG

Att skaffa en Sugar Glider

Det är lätt att förälska sig i en sugar glider, den är otroligt söt! Men innan man bestämmer sig för att skaffa sugar gliders bör man tänka över saken både en och två och tio gånger.

- De är krävande djur som behöver särskild mat, det finns inget färdigt som duger ens på en välsorterad djuraffär.

- De behöver färsk mat varje dag, och kan därför inte lämnas ensamma över tex en helg.

- Deras mat kostar i regel mycket, om man inte föder upp insekterna själv, men även då är frukt inte alltid billigt.

- De lever länge, vilket är underbart, men kan ställa till problem om man tex måste flytta till en mindre lägenhet eller träffar en partner som är pälsdjursallergiker.

- De är svåra att omplacera om något oväntat dyker upp som gör att man inte kan ha dem kvar längre, efterfrågan på sugar gliders är inte så hög.

- Det finns högst sannolikt ingen veterinär i närheten av dig som ens har erfarenhet av pungdjur, än mindre av sugar gliders.

När du väl köpt dina sugar gliders ligger deras liv på ditt ansvar! Du kan inte ångra dig och lämna tillbaka dem eller bara skicka dem vidare till nästa ägare hur som helst, djur mår inte bra av att flytta runt. När du får hem dina nya små sötnosar måste du vara beredd på att ge dem allt de kommande 10-12 åren, även om det betyder att du kanske måste göra uppoffringar du inte räknat med.

Om du bestämt dig för att du vill dela ditt hem och liv med två pälsbollar är frågan vart du hittar några som är till salu. Sugar glidern är inget djur man får tag på i en djuraffär. Det finns inte många personer i Sverige som föder upp dem.

Källhänvisning

Källa till artikeln är en liten dos erfarenhet blandat med en stor dos efterforskning på internet. Detta är några av sidorna jag besökt, tyvärr hittar jag inte alla igen

http://www.glidercentral.net http://www.sugarglider.com/archives/ruth/ http://worldwidesugarglidernetwork.com/ http://bmxglider.tripod.com/glideranatomy.html http://animaldiversity.ummz.umich.edu/ site/ accounts/ information/ Petaurus_breviceps.html http://www.iucnredlist.org/details/16731

Artikeln Skapad av: Evelina Östberg; rättad och uppdaterad av Ypsilon1

Filer:

Varnings läte (132Kb)
Ljudinspelning av sugar gliderns varningsläte "crabbing" som det kallas på eneglska.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 4/17/22, 12:23 PM av Niklas
Annons:
Svansar
1/19/09, 12:30 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Där var den ja!

Vad långt det blev, jag orkar inte ens korekturläsa den igen, inte just nu! :P

Ser att du tagit bort sista stycket med tipps om vart man kan vända sig för att hitta en uppfödare, vilket är helt förståeligt då det stycket var anpassat för zoonen.

Förhoppningsvis dyker det upp en artikel specifikt om föda senare, men det finns så otroligt mycket att skriva om det!

Laddar upp bilderna som fanns till här. Alla behöver kanske inte flyttas in artikeln, de finns ju här ändå.

Nektar ätare My kollar om det smakar lika gott som det luktar. Nektar ingår i den vilda Sugar Gliderns diet.

Svansar
1/19/09, 12:36 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Insekter Insekter är en viktig del av sugar gliderns kostcirkel. Här mumsar Vilda mjölmask.

Svansar
1/19/09, 12:38 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Nyfikna Sugar gliders är nyfikna små djur. Här leker My spindel medan hon spanar på kameran.

Svansar
1/19/09, 12:39 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

En trygg plats När sugar glidern är tam kommer den se sin ägare som en trygg plats att beskåda omvärlden ifrån.

Svansar
1/19/09, 12:43 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Tar mycket plats För att sugar glidern ska vara glad krävs stora burar med mycket leksaker, hellst mer ån på bilden! Detta är buren där mina sugar gliders bor, 2 meter hög, 2 meter lång och 70 cm djup.

Svansar
1/19/09, 12:52 AM
#6

denna fras bör tas bort

"Därför finns en ljudinspelning att lyssna på längst nere på sidan! Det är dock svårt att föreställa sig hur genomskärande lätet kan vara i verkligheten."

den finns i slutet av avsnittet om Beteende.

Annons:
zickan
1/19/09, 3:19 AM
#7

ska fixa iordning :-).. eller så kan du göra det själv om u vill. ger dig skrivättigheter, tror du kan mixra med artikeln då.

#1 jepp det var tips på exotiskadjur och blocket. Orkade inte skriva om det. Men kan ju läggas till igen. Iaf zoonen, blocket, eniro och lovenest ;-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Svansar
1/19/09, 6:04 PM
#8

Jag kan inte redigera artikeln. Trycker jag på hantera artikel finns inga val.

zickan
1/20/09, 12:46 PM
#9

Sorry. jag hann inte fixa innan jag dök i säng. Testa nu om det funkar.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Svansar
1/20/09, 10:47 PM
#10

Näpp

För min del spelar det ingen roll om du fixar med artikeln, men det hade säkert vart bekvämare för dig om du slapp

Svansar
1/20/09, 10:47 PM
#11

 attans, dubbelt

niffen
1/21/09, 4:21 PM
#12

Redigerade lite, fetmarkerade de olika avsnittsrubrikerna för lättare läsning och tog bort frasen. Ska jag ta bort länken också, eller ska den vara kvar?

Vattnadal
1/21/09, 4:54 PM
#13

Jag tyker om när det är foton i artiklarna, blir mer lättläst och roligt då!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
[Thiah]
1/21/09, 10:47 PM
#14

Dom verkar vara  läckra djur :D

Svansar
1/22/09, 1:26 AM
#15

Frasen hade kunnat vara kvar, jag hade inte sett filen så jag trodde att meningen inte hade någon innebörd så att säga. Filen kan ligga kvar, bara roligt att höra hur de kan låta :)

Marina
1/23/09, 12:45 AM
#16

Inte för o va petig men Australienisk heter det väl? Det säger alla uppfödare iaf. Man säger ju även tex Australienare människor från Australien.

Svansar
1/23/09, 11:53 AM
#17

Efter en snabb sökning på google:

Båda formerna är korrekta att använda om något som berör australien, men australisk vanligast nuförtiden, kanske för att det är lättare att uttala. Australisk är en gammalt ord och inget nytt påhitt för att förkorta australiensisk, det ersattes i princip helt av australiensk senare, för att nuförtiden vara rätt igen.

http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=46615;objekttyp=lan

Det finns också andra djur som heter "australisk" tex australisk terrier, australiks vattenagam, australisk toffsduva,

Vad uppfödare kallar de för varierar. Uppfödare kan dessutom ha fel de också! Jag tyckte också att australisk lät konstigt i till en början.

zickan
3/25/09, 8:58 PM
#18

putt

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

monsi
4/20/09, 9:02 PM
#19

Putt för en bra artikel!!

Har den stora turen att få bo med en hittekatt!Tungan ute

Utan djur är livet inge kul!Glad

monsi
4/23/09, 9:06 AM
#20

putt Glad

Har den stora turen att få bo med en hittekatt!Tungan ute

Utan djur är livet inge kul!Glad

Annons:
Linda-J
5/1/09, 11:44 AM
#21

putt Flört

zickan
8/22/09, 1:17 PM
#22

Putt

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

BusBella
12/31/11, 7:57 PM
#23

Buren är olaglig.

Mind your language.

/Emma

Medarbetare på Exotiska djur och Chinchilla

Minoth
1/1/12, 9:26 PM
#24

4kvm är det dom gäller. denna artikel måste ändras

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

BusBella
6/3/12, 2:12 PM
#25

Kan ingen ändra den här artikeln och ta bort burbilderna? För den är för liten.

Mind your language.

/Emma

Medarbetare på Exotiska djur och Chinchilla

Ypsilon1
6/4/12, 2:35 PM
#26

Tack, BusBella! Jag ska ändra i artikeln på onsdag, kan inte tidigare, har väldigt dåligt bredband just nu

SamPosse
7/5/13, 2:01 AM
#27

Så himla underbara djur!

Jag undrar bara vart man kan komma i kontakt med en uppfödare, samt vart de finns här i sverige. Känns bra om man har en uppfödare att ställa frågor till osv.

Annons:
hhejlollo
7/11/13, 6:47 PM
#28

#27 Janine Orloff i Trollhättan rekommenderar jag! Kika på Facebook, har inte kvar hennes nummer:/

Kristallens Smådjursuppfödning & Omplacering

www.kristallens.wix.com/kristallens

Sajtvärd på degus.ifokus

zickan
7/20/13, 12:18 AM
#29

#27 Fireant med hemside adress Lovenest.se eller liknande. De föder upp och har just nu till salu.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Jossangizmo
1/19/14, 3:29 PM
#30

Jättebra artikel, jag håller på att skriva ett arbete om sugar gliders och har en fråga som jag har svårt att hitta; Behöver veta om deras naturliga miljö, och temperatur, kan ni något om det? :)


Ypsilon1
1/21/14, 9:13 PM
#31

Här hittar du info om temperatur i sugar gliders miljö:

http://exotiskadjur.ifokus.se/articles/5007e0fd88f47219d50017fb-sugar-gliders-i-bur-och-utrymme?articles-2

"Temperaturen ska inte understiga 19 grader eller överstiga 30 grader. Tänk på hur varmt det blir i din lägenhet / ditt hus under sommaren och hur kallt det blir på hösten. Sugar gliders får bara tillfälligt utsättas för sådana extrema temperaturer. De trivs bäst med en temperatur som ligger mellan 23-27 grader.

Luftfuktigheten i en sugar glider bur / inhägnad ska vara mellan 50-70%."

De inträffas främst i eukaliptus och akacia skogar i Australien och Nya Guinea, eller andra områden som erbjuder lämplig föda, som t.ex. vissa Indonesiska öar.

Här hittar man en artikel om sugar gliders kost i det vilda, inklusive växtarter och växtdelar som utgör lämpliga födokällor:

http://exotiskadjur.ifokus.se/articles/50656956d4ebea669c001fd5-sugar-gliders-ii-kost-i-det-vilda?articles-2

Artikeln innehåller några länkar till korta filmer som visar sugar gliders i deras naturliga miljö.

Jossangizmo
1/22/14, 5:10 PM
#32

Tack så mycket! :)


monsi
4/27/19, 12:04 PM
#33

Purr

Har den stora turen att få bo med en hittekatt!Tungan ute

Utan djur är livet inge kul!Glad

T
2/18/22, 8:17 PM
#34

#0: måtten gäller trädlevande pungdjur som väger mer än 250gram och korthuvad som vi har som husdjur väger endast max 160gram
Mvh

Annons:
Upp till toppen
Annons: