Exotiska djur

Leopardus Pardalus

2009-09-20 20:28 #0 av: shaolin2

Ozelot (Leopardus pardalis - latin pardalis, "liten leopard") är ett kattdjur inom underfamiljen Felinae, som lever i Syd- och Centralamerika. Namnet (engelska ocelot) härleds från nahuatl ocelotl och aztekiska tlalocelot.

Ocelot

 

Ozelot (Leopardus pardalis - latin pardalis, "liten leopard") är ett kattdjur inom underfamiljen Felinae, som lever i Syd- och Centralamerika. Namnet (engelska ocelot) härleds från nahuatl ocelotl och aztekiska tlalocelot.

 

oc4.jpg

Ozeloten är med svansen ungefär 100 till 150 cm lång. Den är 45 cm hög vid skuldran och har en vikt mellan 10 och 16 kg. Kroppsformen liknar delvis lodjurets, med ganska långa ben, särskilt bakbenen, men i ozelotens fall är svansen längre.

 

Djuret har en gulbrun päls med ringformiga mörka fläckar. Innanför ringarna är pälsen mörkare än utanför. Vid halsen liknar fläckarna remsor och på benen punkter.

 

Ozeloten lever i Centralamerika och i norra och mellersta Sydamerika. Begränsning i norr är Texas och i söder Argentina. Katten föredrar regnskog och mangroveskog, den ogillar öppen terräng.

oc6.jpg

Man måste ha rikt med klättermöjligheter till dem och även tillgång till bra klovässare åt dem, de har rejäla klor och det är inte kul när de ska börja riva i soffan därhemma. 

Ozeloten lever ensam och är huvudsakligen aktiv under dygnets mörka timmar. Under dagen vilar den i träd. Den jagar mest på marken men klättrar bra. Byten är små däggdjur och fåglar; men ormar, små hjortdjur och svin tar ozeloten också ibland. Vanligaste bytesdjuret är agouti.

 oc1.jpg

Ozeloten stannar alltid i samma område och hanars revir överlappar honors. Området för en hane blir ibland 31 km² stort medan reviret för en hona bara är 14 km² stort. Hannar utökar reviret ofta.

 

Parningen kan ske året runt. Två och en halv månader efter parningen föder honan 2 ungar. Efter ungefär sju veckor slutar honan att dia, och två år efter födseln lämnar ungarna reviret.Det är inga problem att odla dem i fångenskap och vill man ha dem riktigt tämjda så rekkomenderar jag att man börjar tidigt med dem och även ger dem nappflaska så att man tidigt får en nära kontakt, då kan de bli hur tillgivna som helst.

 

Pälsen från ozeloten har varit starkt eftertraktad. Bara USA importerade året 1969 133 000 ozelotpälsar. Därför var djurarten av IUCN tidvis listad som sårbar (vulnerable). Idag är det förbjudet att handla med produkter som härstammar från ozeloten. Det gäller också privata affärer samt försäljning av produkter i andra hand. För ozeloten finns dock hopp - i stora delar av dess utbredningsområde har artens ställning stärkts efter pälshandelsförbuden och sedan områdets tidigare topprovdjur, jaguaren, försvunnit eller försvagats.

oc33.JPG

 

Ozelotens päls har också gjort den eftertraktad som förebild inom tamkattavel och i vissa länder (främst USA) erkänns ocicat som officiell raskatt. Rasen har dock inga anlag från ozelot utan härstammar från abessinier och siames med inslag av amerikansk tabby.

 

 

Underarter:

 

Leopardus pardalis pardalis, vid Amazonfloden

Leopardus pardalis aequatorialis, norra Anderna

Leopardus pardalis albescens, Mexiko och Texas

Leopardus pardalis maripensis, Venezuela och Guyana

Leopardus pardalis mearnis, Centralamerika

Leopardus pardalis mitis, Argentina och Paraguay

Leopardus pardalis nelsoni, Mexiko

Leopardus pardalis pseudopardalis, Columbia

Leopardus pardalis useaus, Ecuador

Leopardus pardalis sonoriensis, Mexiko

Leopardus pardalis steinbachi, Bolivia

 

Ref:

wozencraft

jag själv

Anmäl
2009-09-20 20:42 #1 av: Mantissa

hm, en sån skulle inte sitta helt fel. Är tyvärr allt för laglydig för att försöka. Har annars hört att de blir jättetrevliga husdjur.

Jättebra artikel!

Anmäl
2009-09-20 21:52 #2 av: Abico

Åh, vilka vackra djur!
Jättetrevlig artikel :)

Hanna 

Anmäl
2009-09-21 13:21 #3 av: shaolin2

skrev fel på översikten det ska vara pardalis och inte pardalus

Anmäl
2010-08-06 14:53 #4 av: veijron

Har haft lite olika exotiska djur men aldrig något kattdjur skulle vara spännande att prova. Men dessa kan vara svåra att hitta till salu i Sverige.

Anmäl
2010-08-06 17:05 #5 av: enbartmalin

#4 Du kommer aldrig hitta dom tillsalu eftersom rovdjur av denna sort är olagliga i sverige, är det någon som har går dom knappast ut med det :)

Anmäl
2010-08-09 04:58 #6 av: mandariiin

Åh va kul! Jag gjorde själv ett arbete om ocelot när jag gick i skolan. :)

Anmäl