Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 27601 ggr
zickan
2009-09-13 18:37

Trädmyrslok

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Två arter med en lång mun utan tänder, men istället en 40cm lång smal tunga. Vikt upp till 7kg. Mestadels trädlevande. Blir ett underbart husdjur, lite lik katt och hund.

Svenskt namn: Tamanduor eller trädmyrslokar
Familj: Myrslokar, Myrmecophagidae
Släkte: Tamanduor, tamandua
Habitat: Man finner dem i central- och Sydamerika där de lever i regnskog och på savanner.

Tamandua_tetradactyla_-_Joseph_Smit.jpg

Allmän Information

Släktet består av två arter, nordlig tamandua (t. mexicana) och sydlig tamandua (t. Tetradactyla). De är fysiskt mycket snarlika.
Den nordliga varianten har alltid en svart mantel på ryggen, medan den sydliga kan ha en liknande mantel, men även vara mer jämn beige över rygg och kropp.
I vissa fall kan man bara särskilja de två arterna genom at undersöka skallarna. Svansen är delvis hårlös och har grip funktion.

Den långa munnen innehåller inga tänder, men väl en 40 cm lång smal tunga med vilken tamanduerna slickar i sig sin föda som främst består av myror och termiter.

Tamanduor, ibland kallade myrbjörnar är en medelstor art av myrslokar.
Vikten ligger på mellan 2 och 7 kilo. Friska vuxna djur brukar ha en vikt på över 4.5 kg.
Kroppslängden är mellan 50 och 80 centimeter, därtill kommer svansen som är mellan 40 och 70 cm lång och används som grip verktyg. De flesta tamanduor har en storlek motsvarande en tam katt eller en mindre hund.

Den vanligaste färgen är beige med en svart väst. Men de förekommer även de som är endast beige, svarta, ljusbruna, grå eller med eller utan bleka västmönster. Färgen varierar beroende på vilket område i det vilda individen kommer ifrån. Den nordliga varianten som alltid har en svart väst är svår att hitta, och i fångenskap förekommer främst tamanduor av den sydliga varianten med svag eller nästan obefintligt västmönster.

Trots att de anses trädlevande spenderar de mycket tid på marken med att söka efter termitstackar eller för att förflytta sig till nya områden. Detta till skillnad från dess kusin pygmémyrsloken (cyclopes didactlus) som är helt trädlevande, eller den större jättemyrsloken (myrmecophaga tridactyla) som endast är marklevande. Vissa tamanduor lever till och med på savannerna där det finns mycket få träd.
Tyvärr leder dessa vandringar till att det inte är ovanligt att se överkörda tamnuor vid vägkanterna i dessa områden. I ursprungsländerna anses de vara ett skadedjur och de jagas för senorna i svansen som det tillverkas rep av. De dödas även ofta av människor som anser dem ett hot då det förekommer att de dödar hundar.

tam2.jpg

Matvanor & Diet

I det vilda äter de framförallt termiter, myror, larver och frukt.
De undviker myror med starka kemikalier i sitt försvar, till exempel eldmyrornas soldater, men de äter deras arbetare och ägg. Det förekommer även att de plundrar bisamhällen.
De älskar den söta honungen men de äter gärna larverna också. Det kan hända att de äter fallen frukt och blommor också, då de har en förkärlek för dessa i fångenskap.
Ofta kan man se att en person söker en tamandua eller någon annan art av myrslokar för att de har problem med myror. Tamanduor är inte ett effektivt sätt att bekämpa ohyra, även fast att vissa inhemska människor har tama tamanuor av den anledningen. För det första äter de ofta inte myror som inte kommer ifrån samma landområden som de själva, och de föredrar att undvika soldatmyrorna.

De förstör heller inte de termitstackar de äter ifrån i de vilda, utan går istället mellan flera stackar och skördar termiterna eller myrorna.
På så sätt lämnar de tillräckligt mycket kvar för att samhället ska återhämta sig, likt en primitiv termit bonde. De tar vad de behöver och lämnar resten för tillväxt.

Man kan anta att de har en liknande diet som den hos ett köttätande rovdjur som till exempel en katt och behöver dessutom taurin, precis som en katt, för att hålla hjärtat friskt. Detta betyder inte att det bara är att utfodra dem med kattmat. De har ett lägre kalcium behov än de flesta djur och de behöver endast ytterst lite vitamin A.
De är benägna att få blödarsjuka och därför behöver de mycket vitamin K i sin diet för att hjälpa till då blodet ska koagulera. En hög dos B12 hjälper också. att tillsätta vitamin E kan vara svårt, men vetegrodds olja innehåller naturligt mycket E vitamin, vilket är bra då deras naturliga diet innehåller mycket vitamin E. De behöver dessutom en bra foderkälla som innehåller kalium.

Den vanligaste foderblandningen i fångenskap är hälften pellets som ges till busk och gräs ätare och hälften kattfoder. Gräspelletsen är rik på vitamin K och fiber vilket är bra för att hålla avföringens konsistens fast. Vissa utfodrar med högre del gräspellets än kattfoder. 
Att fodra med kattfoder beror oftast mest på enkelheten i det hela, och det har faktiskt blivit relativt vanligt att myrslokar som utfodrats en längre tid med kattmat att utveckla någon form av MBD på grund av vitamin A förgiftning och för mycket kalcium.

De tycker om och frodas på en diet som innehåller rått oxkött, men man måste vara försiktig då de kan drabbas av salmonella och det finns en viss risk att en bit köttfiber trasslar in sig i tungan så att myrsloken kvävs till döds.

Medan vissa myrslokar kan vara matvrak och mycket matmotiverade kan andra vara svåra att få att äta, speciellt då de är nyinskaffade.
De älskar vanligtvis smaken av mjölk, så en kattunge mjölkformula kan användas som smaksättning av maten under en kortare tid. Vinäger är också uppskattat, och honung kan hjälpa. Likaså mjölkersättning, småbarnsflingor, vetemjöl, yoghurt, honung och socker.

Om din myrslok inte äter så måste du prova dig fram tills du hittar något som den accepterar, och sedan vänja in den till en nyttigare diet när de förväntar sig mat. En bra säljare försäkrar sig om att djuret du köper är friskt och äter innan du får det, men du måste vara förberedd på eventuella problem. Vissa individer är kräsna livet ut. När du precis har fått hem din myrslok kan det kan ta ett par dagar innan den äter, så få inte panik på en gång!

tam3.jpg

RECEPT TILL TAMADUER.

**
Recept på enkel diet**

5 dl torrfoder för katt.
2.5 dl linfrömjöl.
½ dl frystorkan spenat.

Mal alla ingredienser i en kaffemal och ta bort alla stora bitar. Blanda med vatten när det är dags att servera.
Dieten kan kompletteras med vetegrodds olja en gång i veckan för skinnet och de extra kalorierna. On det behövs kan man blanda i mjölkersättning för kattungar för smakens skull.

Denna diet är bekväm att använda sig av och innehåller basbehovet av vad tamanuan behöver för att överleva om man jämför med vad de äter i de vilda och vitamin K innehållet för buskätare. 
Bra att starta med, eller att ha när du är ute och reser.

Recept på "Gourmet mat"

500 g bananer (utan skal)
500 g tomater
500 g frukt (apelsin, kiwi, bär, syrliga frukter föredras)
2 kokade ägg, 1 kg foderinsekter (mjölmask, syrsor, silkesmaskar m.m.)
500 g kokat kött av biff, kyckling eller kalkon
500 g kokad lever
500 g kokade (färska) räkor
60 g benmjöl
500 g linfrö mjöl
500 g torkade röda bönor som kokas och mosas
1 liter fryst spenat
7-15 teskedar blågröna alger eller naturlig mulitvitamin.

Mixa alla ingredienser i en matberedare med kokvattnet från köttet/räkorna.
Sila blandningen så att vätskan samlas upp och mixar de större bitarna igen, upprepa minst två gånger, det bör endast bli några delar avfall.

När blandningen är mixad så mycket det går utfodras djuren med ca a 230 g två gånger om dagen. Utfodra helst så nära soluppgång och solnedgång som möjligt, de verkar föredra att äta mer på kvällen så justera fodergivan så att de får lite mer då. Mina äter numera bara på kvällen, trots att de från början åt flera gånger under en dag.

Det här receptet räcker i ca en månad för en individ, så frys i portions stora delar för att använda senare.
Låt inte blandningen stå framme tinad i mer än två timmar efter utfodringen.  Ska fodret stå framme längre så använd någon kylanordning för att håll temperaturen på maten nere längre.

Recept till "Rått-kött dieten"

7 dl malet rått kött
7 dl foderinsekter
240 g ox hjärta
2.5 dl linfrö mjöl
0.8 dl vete kli
0.8 dl spenat eller färsk timjan (mindre om du använder torkad timjan. Timjan har en högre del vitamin K och järn än spenat).
3 matskedar melass (för dess järninnehåll).
2 matskedar foderjäst .

Tillsätt alltid kiselgur och vinäger (helst äppelcider vinäger) till mixen. Äppelcider vinäger hjälper deras matsmältning men är dessutom antimikrobakteriell så det hjälper eventuella infektioner som köttet kan medföra.

Du behöver inte blanda vatten i denna mixen, men gillar inte din tamadua att äta såhär fast föda så kan du blanda ut den med lite vatten eller juice.

Näringslära!

Banan: Bra kalciumkälla, men inget socker!

Benmjöl: Ett viktigt kalciumintag, som även ger fastare avföring. En vanlig missuppfattning är att myslokar inte har lika högt kalciumbehov som andra däggdjur, detta är alltså fel. Myrslokar behöver lika mycket kalcium som andra djur.

Insekter: Bra att ge till tamaduer, eftersom de är insektsätande djur. Odlar man själv, eller alternativt köper in stora mängder insekter på en gång blir det billigt.

Kattmat: Måste innehålla mycket säg, och få kemikalier pga att myrslokarna är mycket känsliga för kemikalier. Var nogrann med konserveringsmedel, eftersom det ofta finns mycket av det i billigare foder, eftersom man vill fodret ska hålla längre.

Lever: Hög andel vitamin B12, hjälper mot blödarsjuka. OBS! Hög retinolhalt också.

Linfrömjöl: Fibrer.

Röda bönor: Högt fiberinnehåll. Geggar inte ihop sig.

Spenat: Vitamin K. Spenat kan inte utelämnas utan att kompletteras med något annat, tex Timjan är ett bra kompliment!

Tomater: Vitamin K, och tomaternas syrainnehåll. Utan tillräckligt med vitamin K så är de benägna att få blödarsjuka, deras blod koagulerar inte som det ska och de kan dessutom börja blöda spontant ur nosen eller könsorganen. Många tamaduer gillar att äta ketchup!

Vetegroddsolja: Vitamin E, samt hjälper till om halten av retinol är för hög i kroppen.

Ägg: Protein. OBS! Koka först!

tam.jpg

Godis

Godis för en tamandua kan vara melon i skivor eller mosat.
Många tycker om att själva öppna melonen. De klöser sedan sönder fruktköttet och slickar i sig det. Stewie tyckte om att leka med kokosnötsbitar.

Andra uppskattade godsaker:
Ädelost
Apelsin
Avocado
Banan
Barnmat på burk 
Gurka
Honung
Ketchup
Kokosnöt
Mjölmaskar
Myror
Papaya
Pumpa
Syrsor
Termiter
Tomater
Vindruvor
Youghurt
Äppeljuice (eller annan juice)
Äpple (hel eller i bitar)

tam1.jpg

Boende

-OBS! Amerikanska förhållanden och lagar, se Jordbruksverket för korrekt info om tillåtna bur mått i Sverige!-

Hur man håller tamanduer i USA varierar mycket.
Allt ifrån stora 30x30 m rastgårdar, i hemmet i burar med måtten 60x90x180 cm med tillgång till övriga rum i huset under dagen. Man kan säga att ett minimum på 120x120x180 cm för en sovbur då de har tillgång till övriga huset då de är vakna är att föredra, men gärna större. Är de i buren större delen av tiden bör den vara närmare 300x300x180 cm. Hur de än bor så behöver de saker at klättra på och motionsmöjligheter.

De behöver utrymme att röra sig också. De älskar att utforska sin omgivning.

De behöver en konstant varm temperatur så om deras inhägnad är utomhus måste en del av den vara skyddad från elementen. Ideala temperaturer är 18-26 grader. Temperaturen bör aldrig sjunka lägre än 18 grader i inne delen av inhägnaden, och de bör inte låtas vistas utomhus de dagar då det är frost risk ute. Temperaturen bör aldrig överstiga 32 grader.
Om temperaturen överstiger 32 grader måste du som ägare se till att djuret svalkas. Hannen kan få värmeslag vid 29.5 grader och jag har sett båda huttra vid 18 grader. 24 grader är ideal.

Försäkra dig om att inga skarpa kanter eller annat i buren kan skada djuren. De kommer att sträcka sig ut och klösa på allt inom räckhåll från buren så se till att inget ömtåligt eller något som de kan fastna i står nära buren.

De behöver bo lådor av någon sort, det ska vara tak på dessa. De behöver dessutom en värmekälla i form av en lampa eller en värmematta om rummet kan bli kallt. Grenar, hyllor och annat att klättra på är viktigt. Undvik trä som bur material då vissa har lyckats gräva sig ut genom detta.

I motsats till vad den allmänna informationen om tamanduer säger, så är de inte ensamlevande. De älskar uppmärksamhet och kärlek och att ha en kompis i sin egen art. De verkar trivas bäst i en hemmamiljö, men om de måste huseras separat som på en djurpark så trivs de bäst om de delar inhägnaden med en individ av sin egen art.
Man måste ta sig tid att introducera dem långsamt. De lever kanske inte i grupper i det vilda, men de delar levnadsområden med flera andra tamanduer. De har sina egna sociala ritualer som till exempel att peta varandras händer och fötter med sina klor och de leker och brottas med varandra.

tam4.jpg

**

Hälsa och livslängd**

En frisk tamanua tros ha en livslängd i fångenskap på 9-11 år, den äldsta blev 19 år. Den norra arten Tamandua mexikan har en livslängd på 16 år, så den sydliga arten blir troligtvis lika gammal om den får en bra skötsel.
Kroppstemperaturen ligger normalt runt 34.2 grader. Tamanduer svarar normalt bra på mediciner för hundar om dessa behövs.
Försök att hitta en bra veterinär som kan få information från en djurpark sveterinär. Det är vissa mediciner, som en del antibiotika, som ej bör ges.

Kända sjukdomar är bland annat abscesser, svårläkta sår, blödning, invärtes parasiter, utvärtes parasiter, ringorm, anteater pox (vanligen återhämtar de sig ifrån detta), besvär med andningsorganen (rinnig näsa till lunginflammation) ögon infektioner och irritationer, hjärtproblem, håglöshet, njur- och leversjukdomar, strokes, benbrott, viktproblem, torr hud, vätskebrist, öroninfektioner, loppor och löss, svampinfektioner, salmonella och annan bakterieinfektion, invärtes blockeringar, främmande material intrasslat i tungan.

Det verkar vara vanligare på flaskuppföda individer som vänjs av mjölkdieten för tidigt. De bör inte sluta dia förrens vid tidigast vid åtta månaders ålder, helst ett år. I det vilda diar ungen i upp till ett år. Många avvänjer dem vid sex månaders ålder för att de kan äta den flytande maten, men det betyder inte att det är bra för dem. Men om du om någon anledning måste flaskmata en unge så är det bästa att så snart som möjligt gå över till rått kött dieten och kombinera den med råmjölk tills ungen är mellan åtta och tolv månader.
En god diet, bra hygien och en varm stabil temperatur runt 24 grader hjälper dig att förebygga många av de här hälsoproblemen. Men sjukdomar kan ändå uppkomma till synes utan orsak, som med min honas sjukdom och min hannes bortgång på grund av en autoimun sjukdom som gjorde så att han blödde ihjäl.

Pälsvård

Tamanduer är normalt toleranta till bad och borstning. Det är möjligt och ibland nödvändigt att trimma klorna med klo sax eller att fila ner dem. Jag föredrar att fila dem med en handhållen elektrisk fil för att hålla klorna i bra form. De använder sina klor som fingrar och blir de förlånga så förlorar de en del av sin funktion. Men var försiktig så att du inte klipper för långt. Du måste undvika att skada pulpan och om klorna är för korta så påverkar det deras funktion. Det är bäst att regelbundet trimma spetsen på klon istället för att vänta och sedan behöva ta en stor bit vilket kan vara tramatiskt och stressande för djuret.

De kan badas vid behov eller månadsvis, ibland till och med varannan vecka.  Mellan baden, om de inte har tillgång till badvatten när de känner för der, kan man spraya dem med vattenflaskan (dimman inte strålen), de tvättar då igenom pälsen.

Fukt är bra för huden. Du kan behöva tillsätta hudkräm, babyolja funkar, på svansen, fötterna och ibland även öronen. Om det är möjligt bör deras sovrum ha en ganska hög luftfuktighet. Mina sover i tvättmaskinen då den inte används och därinne blir det fuktigt av deras andedräkt och de har en filt där att krypa in under.

Lek och aktivering

De flesta tamanduer älskar att riva sönder saker. Lådor, papperspåsar, gärna med godsaker i anses som riktigt roligt. Vissa kan få för sig att klösa hål i väggen så att lämna framme lämpliga saker som får förstöras framme är en god ide. De älskar också ruttna trästammar, helst med insekter i.

En boll med en skallra i kan kastas runt och klösas på. Andra kattleksaker kan också uppskattas.
De kan lära sig att komma då du kallar men räkna inte med att detta ska fungera då ni är ute. Dom är lättdistraherade och mycket envisa. Pua kan dra upp ett rep med en godsak i änden.

De som bor i ute hägn kan uppskatta trädgrenar och djungel gym med hyllor för vila.

För en inne-tamandua kan ett katträd vara att rekommendera!

Det går att träna tamaduer till att gå i koppel.

Tamanduer gillar att brottas och slåss på skoj med sina ägare och att kelas och klappas. Kel stunder sker på deras villkor, och de stannar inte bara för att du ber dem. Vissa är mer keliga än andra.

De är goda simmare och tycker om vatten så en barnpool en varm dag är en god ide (inte den uppblåsbara varianten). Alla uppskattar inte att vara i vatten, mina följde gärna med till floden men undvek normalt att bli blöta. Men om de är mycket varma har de gått i och även simmat, men då måste förhållandena vara precis rätt.

Luktsinnet är mycket bra så använd gärna olika dofter för att berika miljön och uppmuntra dem att röra på sig.

Hållbara leksaker med hål i där man kan fylla godis som myrsloken kan komma åt med tungan är mycket uppskattat.

GetAttachment.aspx.jpg

Avel

Det första man måste veta om man ska avla på dessa djur är vilket kön dina djur tillhör. Detta kan vara mycket svårt att se, och kräver mycket träning. Hanens öppning slutar som ett hål, medans honans är en "slits". Du måste dock känna på dem, för hanen har en linje som kan misstas för denna "slits", och honan har en klitoris som kan misstolkas som penis.

Honan löper med 1-1½ månaders mellanrum. Hon kan blöda lite, men det ska inte misstas som ett symptom på blödarsjuka, vilket det oftas gjorts innan.

För att konstatera att honan löper krävs oftast en veterinärundersökning, men vanliga tecken är att hon är rastlös och slickar sig på könsorganen.

Dräktighets tiden är normalt 150 dagar varefter vanligen en ensam unge föds. Honan behöver en egen bo låda att föda i. Alla andra tamanduer bör hållas separerade från modern och hennes unge.
Om hon skulle få tvillingar så måste en av ungarna handmatas då honan endast kan ta hand om en unge. Mycket sällan har två ungar överlevt hos mamman då de har stödmatat, något som aldrig hade hänt i det vilda. Risken är stor att hon stöter bort en eller båda ungarna vid tvillingfödslar. Ett svårt val då mammans mjölk ändå är bäst. Krävs stödmatning används mjölkersättning för katter.

Honans mjölk är full av antikroppar under hela tiden ungen diar, ibland ända upp till ett år. Därför bör man ej ta ungen från modern förrän den är stor, stark och frisk. Detta brukar innebära att ungen stannar hos modern mellan 6 till 12 månader.

Slutsats

Tamanduas är svåra att få tag i, svåra att sköta, men mycket givande och speciella. Dom kan vara mycket tillgivna husdjur om de växer upp bland folk. Även vildfångade exemplar blir tama om de får chansen.

Nackdelarna är lukten. Tamanduer har normalt inte en påtaglig kroppslukt men deras urin luktar illa likt en illers. De flesta väljer en plats som de lämnar avföring och urin på, men de kan revirmarkera eller ha små olyckor och de kan droppa kiss som en råtta, vilket de inte rår för. En del individer kan vägra all potträning och vill markera överallt.

Det finns många hälsofrågor att tänka på, och deras diet kan vara svår och jobbig för ägaren. Lär dig allt du kan om fördelarna och nackdelarna innan du skaffar dig en myrslok.

För mer information gå med i vår grupp där vi diskuterar dessa djur och deras nära släktingar.
http://groups.yahoo.com/group/xenarthra_keepers/
läs även denna fakta:
http://hubpages.com/hub/Anteater-FAQ

Fotograf/bilder:
* Dirk van de made
* Wikidepian Tamandua
* Wikidepian tamandua tetradactyla

Källa:Följande text och bilder är skrivet av TamanduaGirl och publicerat här på ExotiskadjurIfokus med upphovspersonens tillstånd. Originalet kan läsas här: http://hubpages.com/hub/Anteater-Care-Sheet

Översatt och lånad av: Mantissa

EDIT: Jag har redigerat texten något, lagt till fler radbrytningar, delat upp meningar, satt stor bokstav samt ändrat några meningar som var lite konstiga. Har även ändrat texterna som handlat om "mina djur" eftersom jag tycker inte det känns relevant att skriva "mina brukar göra…" när det inte är den riktiga författaren som lagt in artikeln här. /Veralera

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 2022-04-17 15:44 av Niklas
Annons:
enbartmalin
2009-09-13 23:54
#1

Wow, vilken artikel Zickan :)

Hälsningar Malin

zickan
2009-09-13 23:56
#2

Inte jag som skrivit. Det är mantissa som lånat artikeln ifrån en engelsk tjej och översatt :-D

Jag har inge ork till skapa den längden på artikel..hehe.. hade nog tröttnat långt innan hälften.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Mantissa
2009-09-14 12:21
#3

ah, dom är så underbara:)

DoD
2009-09-14 21:37
#4

Jag trodde den hade en väst på sig först! skitbra artikel!

Medarbetare på ExotiskaDjur.ifokus, TV-Spel.ifokus och papegojor.ifokus!

Att förstå är att förlåta

zickan
2009-09-14 21:47
#5

Jätte bra artikel. Ser mer än gärna att flera dyker upp ;-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
marinelady
2009-11-14 01:54
#7

Hm fråga är dem uttrotninghotade eller rödlistade i vilt tillstånd?

villhailler
2009-11-19 22:28
#8

har du en sån ?

zickan
2009-11-19 23:48
#9

Känner ingen som har dom i Sv. Men tror de är lagliga då jag vet en kompis som funderade på dom. Vågar inte säga dock.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Huldan
2009-12-12 16:11
#10

På jordbruksverket står det att:

Tamaduor får hållas inomhus året runt
Inomhusutrymme med visning : 2kvadratmeter/djur, dock minst 20kvadratmeter, höjd 3meter

det är vä det som gäller för djurparker :P

zickan
2010-01-05 03:58
#11

:-).. tror inte jag får ändra artikeln då det inte är jag som skrivit den. Men det är väldigt bra att ha med.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Lille-skuttt
2010-12-11 20:11
#12

orkade inte riktigt läsa hela men är det ok att ha såna privat i sverige??

[isdrakee]
2010-12-11 20:37
#13

#12

Jo visst är det helt okej bara du följer föreskrifterna :P Dom kräver rätt mycket yta dock.

Annons:
Lille-skuttt
2010-12-11 21:00
#14

hur stor yta ??

[isdrakee]
2010-12-11 21:17
#15

#14

"Tamanduor

9 § Tamanduor får hållas inomhus året runt.

10 § Utrymmeskrav enligt följande:

Inomhusutrymme med visning: 2 m²/individ, dock minst 20 m², höjd 3 m.
Stall/nattkvarter: 2 m²/individ, dock minst 12 m², höjd 3 m.
Utomhusutrymme med visning: 100 m², höjd 3 m.
Utrymmenas utformning: Klättermöjligheter."

Källa

zickan
2010-12-12 00:35
#16

Det med 3 meter i höjd är lite drygt när de flesta svenska hem är byggda på mindre tak höjd :-/

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

[isdrakee]
2010-12-12 01:54
#17

Jo jag vet. :( Det ställer nog till det för många. Det är ju inte direkt lätt att höja taket hemma.

zickan
2010-12-12 15:18
#18

Nej. det är dock lite konstigt att de inte kan tillåta att man har lite mindre höjd om man verkligen försöker använda hela höjden man har hemma.
De som vill ha får skaffa sig en hög lada.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Lille-skuttt
2010-12-14 15:52
#19

men kan man inte bara ha en "myrslok" som husdjur?? istellet för en "trädmyrslok"??

[isdrakee]
2010-12-14 16:03
#20

#19 Du får skaffa vilket djur du vill förutom rovfåglar, rovdjur (undantag för hund, katt, iller och grävling) samt Europeiska fåglar. Annars är det fritt fram så länge djuret är fångenskapsfött och du följer dom föreskrifter som finns. Sen måste man såklart ta hänsyn på att vissa djur är hotade så att man kanske måste ha papper för dem.

Jag kollade upp måtten för dvärgmyrsloken åt dig. Annars är det bara att gå in i L108 och läsa måtten för diverse djur.

"Dvärgmyrslok

11 § Utrymmeskrav enligt följande:

Inomhusutrymme med visning: 4 m².
Utomhusutrymme med visning: 10 m².
Utrymmenas utformning: Klättermöjligheter"

Takhöjden är alltid vara minst 2,2 om inget annat anges. Inget anges hos dvärgmyrsloken därför gäller denna höjden.

Annons:
Lille-skuttt
2010-12-14 16:29
#21

okej tack så mycket Glad

[Linsenhejhej]
2011-07-13 23:42
#22

Var/hur köper man en trädmyrslok?

Ypsilon1
2011-07-14 09:29
#23

Hej! Trädmyrslokar verkar inte trivas i fångeskap, det är väldigt sällan att de förökas i fångeskap. Detta betyder också att många som hålls privat kommer från det vilda.

Jag har faktiskt sett en annons på en tysk hemsida om några som skulle åka och hämta trädmyrslokar och sengångare från det vilda - vilket är vansinnigt, tycker jag. Jätteträdmyrslokar är faktiskt utrotningshotade!

Man kan också hitta enstaka individer som konfiskerades i tullen i England och som sitter i karantän. Men även då kan en kosta typ 20 000 kr.

Som tur är, om man bor i Sverige, har man privilegiet att åka och hälsa på jätteträdmyrslokar och tamanduor på Parken Zoo i Eskilstuna. Parken har även lyckats med bebisar. Eskil, den jättemyrslokbebisen, föddes i december, medan tamanduorna Eduardo och Tamara har fått en bebis i juni.

Sleepyxx
2011-07-14 22:14
#24

tamandua tetradactyla anteater de är så söta

Kan man får en sån i sverige?

De är bra för husdjur !

Jag har läst om dom jättemycket jag är jätteintresserad >.<

[Linsenhejhej]
2011-07-15 09:43
#26

Ja, man får äga en tamandua som husdjur i Sverige. Jag har skickat ett mail till Jordbruksverket, och detta var svaret jag fick:

För att hålla en Tamandua i fångenskap krävs inget speciellt tillstånd men man måste uppfylla de allmänna och särskilda bestämmelser som anges i statens jordbruksverks författningssamlingar  2009:92 Saknr L108 (SJV FS 2009:92, saknr L108) och Djurskyddsmyndighetens författningssamling 2004:16, Saknr L80 (DFS 2004:16, L80). Sammantaget innebär detta att samma krav på utrymme, miljöberikning, foder och möjligheter att utföra naturliga beteenden gäller för djur i privat ägo som för djurparker. Att inreda ett förvaringsutrymme och ordna med rätt föda så att djuren kan utföra sina naturliga beteenden kan vara svårt, men det är likväl en regel man måste följa.

När det gäller utrymmet krävs specifikt att en Tammandua måste ges möjlighet att klättra och beroende på om man ämnar hålla den inomhus eller utomhus med tillhörande nattkvarter gäller olika bestämmelser för djurutrymmets storlek. För inomhushållning krävs minst 20 m2 och tre meter i takhöjd. För utomhushållning krävs 100 m2 och tre meter i takhöjd samt ett tillhörande stall/nattkvarter på minst 12 m2 och tre meter i takhöjd. Om du har tänkt hålla djuret utomhus under delar av året är det möjligt att det dessutom krävs ett hägntillstånd från Länsstyrelsen.

Sleepyxx
2011-07-15 12:53
#27

wow nice. men var kan man köpa dom då?

Annons:
[Linsenhejhej]
2011-07-15 12:57
#28

#27: Då måste du nog få den skickad (importerad) från ett annat land, eller hämta den själv i det landet, vad jag vet. Här är en hemsida där det finns folk som säljer tamanduor: http://www.exoticanimalsforsale.net/search.asp?cx=partner-pub-0270852300671097%3A1du6zw-rt02&cof=FORID%3A10&ie=ISO-8859-1&q=tamandua#913

Sleepyxx
2011-07-15 13:27
#29

oj :/

om man köpa med det här.

hur vet man om djuret är okej jag menar om dom är friska.

MVH

[Linsenhejhej]
2011-07-15 13:48
#30

#29: Man kan nog kräva att djuren ska hälsoundersökas först.

zickan
2011-07-23 12:40
#31

Ende dryga är att nästintill inga bostäder är hela 3m i takhöjd :-/

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

[Linsenhejhej]
2011-07-23 13:06
#32

#31: Ja, det håller jag med om! Obestämd

Mantissa
2011-07-24 12:30
#33

flytta til norrland, här är takhöjden av tradition högre än i södra sverige:)
över 2,5 är i alla fall standard. 3 kanske är lite svårare, då får man höja innertaket någonstanns.

[Linsenhejhej]
2011-07-24 13:17
#34

Jag bor i södra Norrland, och i vår lägenhet har vi takhöjden 2,6. Glad

Bara för detta så drömde jag att jag blev erbjuden ett jättefint hus med takhöjden 3 meter. Cool

Annons:
Ellenfyrkant
2011-09-09 22:35
#35

Jättehäftigt! Har aldrig hört om dessa som husdjur tidigare. Men det känns oneklgen lite konstigt att ha dem till att klättra på bokhyllor och gosa i soffan när de inte är i närheten av lika domesticerade som t.ex. katt.

Mvh Ellenfyrkant

[lejdyga]
2011-09-19 16:34
#36

Kan man inte göra en stor ute bur  med en  stor hund koja  och  nått träd ?   och nåt som den kan klättra på och sånt:).

Ellenfyrkant
2011-09-19 19:28
#37

#36 Med tanke på vilket klimat den är van att leva i lär det bara funka utomhus i Sverige under den varmaste sommarperioden. Om man inte vill kosta på maffiga värmesystem. ;)

Mvh Ellenfyrkant

Mantissa
2011-09-20 19:32
#38

#37 Precis, har hört att de är väldigt känsliga för kyla och lätt får lunginflamation eller förkylningar som lätt leder till döden pga trånga luftvägar.

[lejdyga]
2011-09-20 19:49
#39

Annars kan man ge den ett rum som den kan gå in i ?

Mantissa
2012-01-12 14:18
#41

sök på youtube efter "tamanduagirl" för fler söta myrsloksfilmer!

Annons:
Upp till toppen
Annons: