Annons:
Etikettandra-djur
Läst 11407 ggr
zickan
1/2/10, 8:37 PM

Ekorr'n satt i granen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ekorren är en gnagare med yvig svans och klor anpassade för trädklättring. Pälsen är på sommaren brunröd på ryggen. Under vintern är den gråaktig. Undersidan är gräddvit.

ekorre.jpg

Vinterpälsen är både längre och tjockare än sommarpälsen. Ekorrens kroppslängd är 24-30 cm samt svansen som är 17-20 cm. Honor och hanar är lika stora.

Den stora speciella svansen har två uppgifter. Den hjälper ekorren att hålla balansen när den hoppar mellan grenar samt håller ekorren varm när den sover. Frambenen är kortare än bakbenen. Ögonen är stora och utstående.

Ekorren smattrar eller tjattrar när den pratar. Varningsropet är ett metalliskt "tjiuck".

På marken rör sig ekorren oftast genom språng. Den är aktivast på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen är den oftast i sitt bo för att undvika fåglar och värme. Dagsvilan är kortare på vintern. Ekorren kan vid dåligt väder stanna i boet flera dagar i sträck. Den lever ensam, men när det inte är parningssäsong och på vintern kan flera ekorrar bo tillsammans för att hålla värmen.

I Sverige är ekorren vanlig i skogsområden i hela landet, med undantag för fjällbjörkskogen, där den förekommer sällsynt. Den trivs i städernas parker och trädgårdar. Ekorre finns också i bostadsområden där det förekommer barrträd.

Huvudfödan för ekorren är barrträdsfrön och -blommor, framförallt granens hanblommor. Annan föda är ollon, nötter, tallbark, svamp, bär, bladlöss och fågelägg. Man hittar ofta kottar so mär ofullständigt rensade och det är då ekorren som varit framme. Nästan hela den vakna tiden går åt till att äta och samla föda. Överbliven mat sparas i gömmen, nedgrävda eller i hål i träden. Då har den mat när det blir brist på föda. Tyvärr kommer inte den inte alltid ihåg var den gömt maten och får ärför leta efter den igen när det behövs.

Foto: Ray eye
Källa: Svenska Wikipedia 2009-11-13

Författare: LeffeD - Sajtvärd på cornish,Handboll,Hockey och Speedway
Artikel lånad ifrån: Djurparker

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
zickan
1/2/10, 8:38 PM
#1

Tack så mycket för artikeln LeffeD :-D

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

CiCee
1/8/10, 6:03 PM
#2

Får man fråga om du är samma Zickan som finns på Zoonen?

nuttan85
1/8/10, 10:11 PM
#3

Tack! Vad kul med info om ekorren:D

Ingenting är omöjligt. Bara mer eller mindre svårt.

zickan
1/8/10, 10:18 PM
#4

#2   ja jag är zickan över allt

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Fireant
2/28/10, 5:23 PM
#5

#4 *ler* Överallt???

Ceciliaolucifer
2/28/10, 11:26 PM
#6

Jag har haft den turen att få leva med en ekorrebebis under några dagar :) Helt underbara. Han/hon satt på skärbrädan och snodde grönsaker, sov innanför tröjan osv.

Annons:
Upp till toppen
Annons: