Exotiska djur

Rörråtta

2010-01-03 01:05 #0 av: zickan

Vikt runt 4-7 kg men 9 kg kan hända. Förutom att de jagas pga förstörelse så jagas de även för köttets skull. Många försöker föda upp dessa i fångenskap just för att senare flås och säljas på marknaden.

Latin: Thryonomys swinderianus
Ordning: Gnagare
Underordning: Hystricognathi - piggsvinsartade gnagare
Familj: Thryonomyidae

Rörråttan är trots sitt namn inte nära släkt med Tamråttan. Den är närmare släkt med piggsvinsartade gnagare och består bara av ett släkte med två under arter. Mindre rörråttan - Thryonomys gregorianus och större rörråtta - Thryonomys swinderianus.


greater_cane_rat.jpg

Stora rör råttans längd med svans är 50-72cm, svansen brukar ligga på ca 7-26 cm och kroppen på ca 30-50 cm. Dess vikt pendlar lite beroende på tillgång av mat. Men vanligen runt 3½-7kg. Dock har det påträffats djur som vägt upp till 9kg
Dess huvud är stor med små ögon och små runda öron. Färgen är brun och lite gul spräcklig.
Läpp, haka och hals är vita. Undersidan är vitaktig. Kroppen är grov och rund med korta ben och mellan lång svans som har några fåtal hår. Tänderna grova, gula och rätt långa.
Vid varje fot finns tre tår utrustade med vassa klor, perfekt för grävandet. Råttans första och femte tå är bakåt bildande eller saknas helt. Pälsen kort och sträv, lite borstliknande. Artens extremiteter är korta och kraftiga.

Den mindre rörråttan är mycket lik den större fast den blir 15-20 cm mindre än sin stora släkting.


Både arterna lever nästan på samma sätt. Både föredrar att leva ensamma men kan ibland bosätta sig i flockar på en hane och upp till 8-10 honor. En grupp rör sig på ett revir av 3000-4000kvm.
För att få kontroll över en grupp så slåss hanarna ofta. Detta genom att kasta omkull motståndaren.
Rörråttan är nattaktiva djur som även är utmärkta simmare.

När de blir oroliga då ett rovdjur börjar närma sig så slås varningsklockan på. Förutom att de ger ett visslande skrik så slår de även samtidigt med baktassen i backen och trummar om fara. De springer då så fort de kan till närmaste håla eller in bland högt gräs och lägger sig blixt stilla tills faran är över.
Rör råttans kända fiender är ormar, rovfåglar, små rovdjur och leoparder.


Dessa kan man finna som både husdjur lite över allt och i det vilda runt Afrika, söder om Sahara. Livnär sig mestadels på gräs och bladvass. Men även bark, frukter och nötter. De djur som rör sig runt byar går gärna på sockerplantorna, grödor, majs, hirs, maniok och sötpotatis. På grund av detta försöker bybor göra allt för att döda dessa råttor och skydda sina plantor.

Förutom att de jagas pga förstörelse så jagas de även för köttets skull. Många försöker föda upp dessa i fångenskap just för att senare flås och säljas på marknaden. På Afrikas marknad är det rör råttans kött som regerar. Det finns mer styckade rör råttor till salu än vad det finns nötkreatur eller tamsvin. Väldigt vanligt att rör råttor förekommer på restaurangernas menyer i vissa länder.


Rörråttan föredrar fuktiga områden som träsk marker men kan även hittas på olika plantage i bergs sprickor och i andra djurs bon. Till exempel hålor gjorda av jordsvin, piggsvin o dylikt. Finns det inga bra bon att ta över på plats så skapar de enkelt en håla i jorden med sina skarpa klor. De gör många stigar som de använder och trycker ned väl. Rätt enkelt att spåra upp deras bon via de väl använda stigar.

 

Efter 155 dagars dräktighetstid föds ungarna helt med hår och öppna ögon med en vikt på ca 0.129kg. De nyfödda valparna brukar kunna följa sin mamma redan efter 1timme. De stannar sedan i boet fram till avvänjning på cirka 30 dagar. Hanarna vandrar senare vidare för att hitta egna flockar, en del av de honor som föds stannar i flocken.
En hona kan få upp till 2 kullar per år. Både hanen och honan löper året runt. Livslängden brukar bli runt ca 5 år i vilt tillstånd.


Fångenskap
Enligt rykten har jag hört att rör råttan ska vara rätt lik gp råttan i fångenskap men ska vara lättare att göras tam. Om detta påstående är sant har jag inte bevis till. Men hoppas att kunna hitta mer om dessa i fångenskap.

Lagligt djur i Sverige men ännu inge ägare vad jag känner till. Verkar dock på G att importeras till djurpark och kanske även till privata hem. Hur det blir på denna punkt vet jag inte.

I fångenskap verkar de leva mellan 3-5 år. Rekommenderad bur är en stor voljär med flera hyllplan. Bra bottenmaterial är asp/alspån och toalette. Rekommenderas att inredas väl med trä saker, bon och leksaker.
Ett fat eller ett litet kar med grundare/halvdjupt vatten är inget måste men något som uppskattas väl för rörråttan att leka och plaska runt i. De är utmärkta simmare och älskar att leka i vatten. Kanske erbjuda ett fat med lite ärtor i att fiska upp.
Honorna är mycket sociala och trivs i mindre grupper. Men hanar bör hållas isär på grund av deras stora revir behov. Hur det är med kastrerade hanar har jag inge fakta om. I fångenskap bör inte okastrerade djur av olika kön sitta ihop hela tiden.
Ungarna föds med päls och öppna ögon. Rekommenderas att sitta med mamman under 4-5 veckor innan avvänjningen är klar.

I fångenskap matas rör råttan mestadels med hög kvalitets foder och gnagar block. Skulle nog fungera utmärkt med egen frö/müsli blandning.
De vill även ha ha att äta och bädda med samt sockerrör, sötpotatis och färska frukter/grönsaker ungefär 3-4 gånger i veckan.


Bilder:
* Wikipedia

Källor:
* Wikipedia
* Grater cane rat
* Angelfire

Författare: Victoria Widerkantz "zickan"

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-01-03 01:06 #1 av: zickan

Just nu strular ifokus för mig. Fixar till den i morgon med bilder och källor.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-01-03 11:55 #2 av: zickan

Bilder sökes. Någon som vet var man kan hitta fler bilder att låna?

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-01-05 21:13 #3 av: zickan

Ingen som vet eller sett några bilder på dessa jag kan få låna in?

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-01-05 22:31 #4 av: UlrikaD

G-p råtta, släng dig i väggen liksom!Förvånad

Anmäl
2010-01-05 22:34 #5 av: zickan

haha. ja verkligen. varför ta små skit djur lixom ;-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-01-19 13:03 #6 av: [peter54]

Glad Bra information om rörråttan, men där finns en uppgift som jag inte förstår.

Vad menas med "jagas pga förstörelse"?

Artikeltexten behöver redigeras, bland annat står det under bilden "stora rör råttans" och det finns fler särskrivningar som gör att det som står får en annan betydelse än vad som är avsikten.

Glad

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.