Exotiska djur

Skogshund - Speothos venaticus

2010-03-21 22:20 #0 av: SwedenZoo

Skogshunden är ett hunddjur som lever i grupper om cirka 10 djur. Utmärkande för dessa hundar är storleken, de väger omkring 7 kg och blir runt 60cm långa. Skogshunden lever i Sydamerikas svårtillgängliga regnskogar, i land som Brasilien, Venezuela och Bolivia.

Skogshunden , som också kallas Buskhund eller Bush dog liknar till utseendet inte någon annan hund. Den är liten och slank och har förhållandevis korta ben. Storleken är häpnadsväckande, eftersom de ibland klarar av att döda så stora djur som en tapir. Finessen är att de arbetar i grupper omkring 10 djur. Andra djur de gillar att jaga är pakor, augutier, bältor och ibland också kapybaror.

Skogshundar är väldigt sociala djur. I grupperna finns ofta fler hanar än honor, dock händer det sällan att det blir något bråk. Tvärtom sover alla hundar tätt intill varandra, jagar tillsammans och delar vänskapligt på bytet. Grupperna är uppbyggda liknande en varg flock, med ett alfa par och deras barn och barnbarn. Det är bara alfa paret som får barn, men hela gruppen tar hand om ungarna, som föds i en håla i marken. Alfa honan är dräktig i 62- 70 dagar, och föder sedan en kull på 1- 6 ungar.

DSC_0148 - Kopia.JPGDSC_0152.JPG

En ung Skogshund                         En grupp skogshundar sliter i födan

Skogshunden älskar att bada och simma, och har till och med simhud mellan tårna. Därför är ofta anläggningar i djurpark utrustade med en bassäng. Faktum är att Skogshundarna använder vattnet som en del av jakten, och motar ner bytet i t.ex en flod.

 

Skogshundarna finns i tre olika underarter, de lever alla i regnskogens träskmiljöer i exempelvis Colombia, Venezuela, Peru, Bolivia och Surinam. Hotet mot skogshundarna är avverkningen av skog, idag finns färre än 10 000 hundar kvar i det vilda.

I Sverige finns bara Skogshundar på Kolmårdens Djurpark, där också bilderna är tagna.

Den mesta informationen som finns om Skogshunden i det vilda är indianernas iakttagelser.

Jag lägger också in ett klipp med Skogshundar, tyvärr är det med engelskt tal.

DSC_0163.JPG

En skogshund dricker

DSC_0159.JPG

Skogshundar i Kolmårdens Djurpark

Text och Bild: SwedenZoo

Källor: Kolmården

 

Anmäl
2010-03-22 11:44 #1 av: Ratata

Ännu ett djur jag helt missat, vad obildad jag känner mig. De ser jätteroliga ut, precis som texten säger, inte alls lika någon annan hund.  Med sina korta ben utgör de en fin kontrast till manvargen :)

Anmäl
2010-03-22 12:28 #2 av: DoD

Shit vilka söta :D vill ha ;)

Anmäl
2010-03-22 13:08 #3 av: monsi

Ljuvliga skulle inte vara helt fel med några stycken hemmaGlad

Anmäl
2010-03-22 22:38 #4 av: CaithSith

Vad är det som gör att de klassas som hunddjur? De ser inte alls ut som hunddjur, ju! Men fina, hade ingen aning om att de existerade...

 

Anmäl
2010-03-22 23:58 #5 av: zickan

Låter rätt lik vargen på beteenden. Mycket intressant. Kan inte direkt komma på att jag kände till denna art innan jag läste om den nu :-)
Sånt är alltid kul.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-07-07 22:09 #6 av: [Macho]

Ser ut som en blandning mellan iller och björn tycker jag ;P Jättesöta..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.