Exotiska djur

Kortsvansad opossum - Dansk version

2010-08-21 20:47 #0 av: zickan

Beskrivelse: Pungdyr på størrelse med en rotte (16-20 cm) Lever i syd - Mellemamerika. Levetid ca. 7-10 år Hannen bliver lidt større end hunnen, de skal holdes enkeltvis da de ellers slås voldsomt. De bliver kun sat sammen i forbindelse med parring.

Korthalet Opossum - Monodelphis domestica

OP.jpg

Parring: Ved parring sætter man hannen ind til hunnen i ca. 10-14 dage. Herefter skal hannen flyttes igen, da man ellers risikerer at han bliver ædt af hunnen, da hun i drægtigheds perioden bliver meget aggressiv over for artsfæller.
Ungerne fødes uudviklede og ungerne hænger fast på hunnens dievorter.
Hunnen bliver som regel i kassen en måned efter fødslen og kommer kun ud for at æde. Efter ca. en måned begynder ungerne at kravle lidt rundt på egen hånd, og hænger på hunnen når hun forlader kassen. Ungerne fravænnes ved 9 ugers alderen og er kønsmodne når de når ca 4½ måned. Ungerne gives i begyndelsen killingefoder.
Kort efter fravænning skal de sættes enkeltvis da de hurtigt begynder at slås indbyrdes.
Terrariet til et dyr bør mindst være på 250l og gerne større.
De klatrer meget gerne, og kræver derfor et meget højt terrarie gerne med flere redekasser. Når hannen sættes ind skal der også være mulighed for en sovekasse til ham.
Bundlag kan f. eks være spåner - spagnum - træflis. Og til redematriale kan bruges hø/halm
OP3.jpg

Føde: Som basis foder kan bruges kattetørfoder med et stort tilskud af div. insekter (Græshopper - fårekyllinger - karkelakker) Og i begrænset omfang kæmpemelorme. Museunger kan også bruges (pinkys og fuzzys) Levende samt døde.
Har læst mange steder at de spiser meget frugt men mine dyr spiser meget sjældent frugt, men bør tilbydes dette jævnligt. Det meste sød frugt kan bruges.
Vand skal altid være tilgængeligt og da de har en kedelig tendens med at svine vandet meget. bør dette skiftes hver dag. En vandflaske er at foretrække men de skal lære at drikke af den først så i starten skal de have en vandskål.
OP1.jpg

OBS!. Artikeln är skriven efter danska regler och förhållanden. Bör kontrollora Svenska lagarna om bur och hållning innan skaffande av opossum!


Författare: Stjerne
Inlånad ifrån: Starzoo.eu
Andra spåk: Svenska(länk) Engelska(länk)

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-08-22 01:13 #1 av: Lisa-F

Bra artikell, Opossum är så sötaSkrattande

Anmäl
2010-08-22 14:36 #2 av: Ypsilon1

Jag tycker att livslängden är överdriven. Om man kollar Longevity Records (som är en vetenskalplig källa) står det bara 6 år max. Det kan kanske hända att enstaka individer lever längre än så, men genomsnittet ligger på 4 år (som i sin tur är ett genomsnitt mellan 3-4 och 5 år som valingast anges av de flesta källorna).

Det står också att de skulle behöva "ett mycket högt terrarium". Detta kan vara lite missledande, tycker jag. I början, efter att ha läst olika inlägg på internet, mest från amerikanska källor, trodde jag också att de kan behöva en hög bur. Men sen, efter att ha kollat i olika vetenskapliga artikler fick jag veta att de är marklevande pungdjur, som kan också klättra. Jag fick också veta att de klättrar bäst på ytor som har en lutning vinkel mindre än 30 grader

Det kan vara kanske till användning att lägga till att fruktbarheten börjar minska när de blir 18-24 månader gamla (honorna) och 24-30 månader (hanarna). Detta kan korreleras med livslängden i det vilda som ligger på ungefär 2 år.

Anmäl
2010-08-22 14:39 #3 av: zickan

#2 :-).. Jag ska försöka skriva en egen artikel om dom. Det här är mest vad danskarna har skrivit och hur de tycker det hela är. Vet inte hur mycket faktabaserat det är osv. Men kul att ha artiklar från flera håll.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-08-22 14:51 #4 av: Ypsilon1

#3 Jag längtar efter det :)

Jag kunde hjälpa med en översikt (fast på engelska) av allt jag har lärt mig från mer eller mindre vetenskapliga källor som jag har läst. Då väljer du vad du vill eller inte vill använda i artikeln :)

Anmäl
2010-08-27 15:06 #5 av: godisgrisen

Vill ha!

Anmäl
2011-10-28 17:41 #6 av: zickan

#4 vore toppen om du ville skriva en. Speciellt nu när diskussionen om dess ålder är totalt fel med 7-10 år.

Varför jag trott på skribenten är för att han själv föder upp dom och borde ha lite koll. Men jag borde givetvis ha läst på en massa själv innan jag publicerade den.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2011-10-28 22:18 #7 av: Pinnen72

Det var inte på ngt vis min mening att skapa en diskussion kring detta, min hänvisning till faktarutan var mer en reaktion/pik mot tonläget i bemötandet i min säljtråd. 

GAS1 har styrkt sitt påstående på bästa vis och jag tar naturligtvis till mig de fakta han har delgivit, man lär så länge man lever!!Flört

I övrigt så vill jag bara ösa beröm på ett mycket välskött och informativt forum, keep up the good work! 

Anmäl
2011-10-29 02:35 #8 av: zickan

#7 jag tyckte diskussionen var bra! Flört. Kom ju fram rätt fakta.

Men det är så mycket skit i en annan djurvärld jag hänger på också. Så jag har inge energi till överst att skriva så mycket just nu. Så vill någon skriva en ny artikel. Vare sig på svenska som på engelska så är det underbartGlad

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2011-10-31 09:08 #9 av: Ypsilon1

Jag kommer att ta utmaningen då :) Men ville varna att det kommer att gå ganska långsamt, kanske en månad innan jag blir färdig. Men det kommer att bli säkert 2 artiklar istället för en Skäms

 

Anmäl
2011-10-31 09:42 #10 av: godisgrisen

Kul jag vill veta ALLT Glad

Anmäl
2011-10-31 14:44 #11 av: zickan

#9 Den som väntar på något gott... ;-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.