Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 44398 ggr
MoaL
1/30/11, 2:41 PM

Tasmansk djävul

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den tasmanska djävulen, Sarcophilus harrisii, är det största köttätande pungdjuret som finns, och de lever numer endast på ön Tasmanien. De är nattaktiva och mestadels solitära, och lever till största del på as, men jagar även små djur som reptiler, fiskar och insekter. De kan till och med jaga små wallabys ibland. De slösar sällan bort något på en kropp, allt de får tag på blir uppätet. Inte ens flugorna och maggotarna blir kvarlämnade, utan de, liksom päls, ben, hud och övriga organ, äts upp.

800px-Tasmanian_Devil_resting.jpg

Utseende

Den tasmanska djävulen är stor som en mindre hund, med kring 30 cm i mankhöjd och en vikt på vanligtvis mellan 6-8 kilo, men det finns djur med en vikt på ända upp till 12 kilo.
De är kompakta och kraftiga med ett ganska stort huvud i förhållande till kroppen. Färgen är vanligtvis svart med en vit rand frampå bröstet och ljusa markeringar på sidorna, bakdelen och ibland även svansen.
Framtassarna har fem tår; fyra framåtriktade och en åt sidan, vilket gör att de kan hålla mat med tassarna. Baktassarna har fyra tår.
Ju mer välgödda de är, desto tjockare blir deras svans då de lagrar fett i svansen. Tänderna och käkarna påminner mycket om en hyenas, och i förhållande till sin storlek så har den tasmanska djävulen det starkaste bettet av alla nulevande däggdjur.
I det vilda brukar de bli omkring 5-6 år gamla, medan de kan leva ända upp till 10 år i fångenskap.

800px-TasmanianDevil_1888.jpg

Beteende

Det är på grund av sina nattliga och mycket högljudda tjutanden och skrikanden som de fick sitt namn, tasmansk djävul. De arbetar sig upp i ett maniskt raseri om de på något sätt känner sig hotade, vilket inkluderar visade tänder, utfall, morrningar, skrik och slagsmål. Deras öron är normalt sett rosa, men när de blir ilskna eller stressade fylls de med blod och blir röda.
Om de blir oroliga och känner sig hotade kan de också avge en starkt illaluktande odör, precis som en skunk.

Fortplantning

Tasmanska djävlar blir vanligtvis könsmogna vid omkring två års ålder och brukar para sig i mars. Honan går dräktig i ungefär tre veckor innan hon föder mellan 20-30 ungar, som inte är på långa vägar färdigutvecklade. Deras liv får en hård start, då större delen av kullen dör redan i pungen eftersom honan endast har fyra spenar. Detta innebär att endast fyra ungar kan dia och överleva.

De lever i pungen i ytterligare drygt 100 dagar, där de växer och utvecklas. Efter cirka 105 dagar kommer ungarna ut ur pungen, men även om de lever utanför pungen så stannar de i boet i ungefär tre månader till innan de vågar undersöka omgivningarna kring boet, vilket brukar inträffa någon gång mellan oktober-december. Först i januari blir ungarna självständiga. Detta innebär att honorna är fria från ungar endast omkring sex veckor per år. Ungarna bråkar och lever om nästan hela denna tid, så honan får inte mycket lugn och ro.

Young_tasmanian_devils.jpg

Devil facial tumour disease (DFTD)

1996 dog den första tasmanska djävulen i denna fruktansvärda sjukdom, och sedan dess har sjukdomen slagit ut nästan hälften av hela stammen från Tasmanien. Det är en smittsam cancersjukdom som sprids från djur till djur, oftast genom bett. Tumörerna uppkommer i ansiktet, på huvudet och på halsen/nacken.

Än så länge finns det ingen bot mot DFTD, så det enda man kan göra är att hålla isär sjuka djur från friska för att på så sätt minska riskerna för spridning. Alla nulevande tasmanska djävlar är väldigt nära besläktade med varandra, och det gör att de är extra drabbade av denna sjukdom. Dödligheten i DFTD har gjort att de har börjat reproducera sig vid ännu yngre ålder än normalt, så honor ända ned till ett år förökar sig.

Känsliga läsare varnas: BILD

Kuriosa

Många har säkert sett Taz-Mania, ett tecknat barnprogram på 90-talet om den tasmanska djävulen Taz, som snurrar runt som en virvelvind för att komma dit han ska, äter allt möjligt, saknar tålamod, och mestadels bara kommunicerar med grymtningar, skrik och andra oartikulerade ljud, spottningar och dregel.
Första gången Taz var med på film var 1954 i Devil May Hare, en film i Warner Bros.' Looney Tunes serier.

Källor:
Tasmanian Devil - Engelska wikipedia, 29/2 -11
Tasmanian Devil (Looney Tunes) - Engelska wikipedia, 29/2 -11
Devil May Hare - Engelska wikipedia, 29/2 -11
Tasmanian Devil Facts - 29/11 -11

Bilder:
Tasmanian Devil - Engelska wikipedia, 29/2 -11
Tasmansk djävul - Svenska wikipedia, 29/2 -11

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  • Redigerat 4/17/22, 3:34 PM av Niklas
Annons:
Vosjes
1/30/11, 10:36 PM
#1

Åh de är så otroligt söta. Glad

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

MoaL
1/31/11, 3:16 AM
#2

Jag vet, de är supercharmiga! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

SwedenZoo
1/31/11, 6:23 PM
#3

De är så fina! Har sett dom på Köpenhamns Zoo

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

zickan
2/1/11, 4:36 AM
#4

Jätte kul att läsa :-D

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Mantissa
9/22/11, 8:19 PM
#5

Kul text om djävlarna som husdjur: http://rightwingnews.com/humor/taz.php

UlrikaD
9/22/11, 9:26 PM
#6

#5 Tror jag hoppar över det som husdjur.Flört

Annons:
Mantissa
9/22/11, 10:54 PM
#7

Skämt o sido så vet jag att vissa (i australien) håller dessa som husdjur med gott resultat. Kan tänka mig att det påminner om att ha iller, men med ett rejält mycket värre bett:)

Jenniferri
1/7/12, 12:59 AM
#8

Kul att läsa texten. Aww så söta. Har aldrig sätt en ''djävul'' på bild bara hört om namnet men inte vad det är för slags djur heller bra fakta, btw.

// Hannah

Rebbie
1/27/12, 1:30 PM
#9

Hej! Är det någon som vet hur man ska göra om man vill referera (heter det så?) till denna artikel i ett skolarbete, alltså om man vill lägga till denna artikel som källa? Får man ens det och vad allt bör man ha med i källhänvisningen?

Tacksam för svar:)

Ypsilon1
1/28/12, 9:06 AM
#10

Du kan skriva, till exempel:

MoaL, 2011, Tasmansk djävul, på Exotiskadjur.ifokus.se, sen infoga hela länken tillsammans med publiceringsdatum

Du kan också skicka ett PM till MoaL och fråga om hon medger att avslöja (bara för dig) sitt riktiga namn.

MoaL
1/28/12, 10:08 AM
#11

Tack, Ypsilon1, för att du svarade så bra. ^^ Jag missade att svara på detta igår, ursäkta Rebbie. Fast iofs hade jag nog ändå inte riktigt vetat hur jag skulle formulera mig, så.. Tungan ute Bara bra att Ypsilon1 svarade istället för mig.

Rebbie, skicka ett PM om du behöver det, så får du fullt namn och slipper skriva mitt användarnamn. Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Ypsilon1
1/30/12, 8:21 AM
#12

Hoppas att jag kunde hjälpa, bara!

Och tack Rebbie för att du frågat, det gav mig en idé till en artikel om hur man kan använda material som publiceras på iFokus :)

Rebbie
1/31/12, 7:36 PM
#13

Okej, tack så mycket för svaren :) jag ska skicka ett PM snart. #12 Ja det skulle vara till stor nytta i alla fall. :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: