Exotiska djur

Strimmig falanger

2011-02-16 22:42 #0 av: MoaL

Dactylopsila trivirgata är den vanligaste och mest kända av de strimmiga falangrarna. De är solitära och nattaktiva, och lever naturligt i regnskogar i Queensland, Australien och Nya Guinea. De är ganska nära besläktade med Sugar glider och påminner om dem i utseende.

Arter

Andra arter av strimmiga falangrar är följande:

Dactylopsila tatei
Dactylopsila megalura
Dactylopsila palpator

Följande artikel gäller Dactylopsila trivirgata. Detta är en av de mest okända pungdjuren, men den anses inte vara hotad.

Utseende

D. trivirgata har en vikt på drygt 420 gram med en kroppslängd på ungefär 26cm och en svanslängd på drygt 32cm. Deras svans används som gripverktyg, och används bland annat för att hålla sig fast i träd och grenar.
Pälsen är svart och vit, och teckningen påminner mycket om en skunks. De har ytterligare en sak gemensamt med skunkar genom att de försvarar sig med en illaluktande vätska.
Deras framtassars fjärde finger är betydligt längre än de andra och används för att pilla ut insekter ur hål och bark.

Föda

Deras huvudföda är insekter som de finner genom att knacka på träden och lyssna efter larver och insekter. Därefter sliter de upp barken med tänderna och pillar fram insekterna och larverna ur barken och andra springor på träden med hjälp av det långa fjärde fingret.
De är också specialiserade på insekter som bildar samhällen, exempelvis termiter, bin och myror. Annan föda de ibland äter är frukt, blad och nektar.

Fortplantning

Inte mycket är känt om dessa djurs fortplantning, man vet bara att honorna har två spenar och föder två ungar åt gången.

I fångenskap

För att få hållas av privatperson/djurpark krävs ett inomhusutrymme på 4m² med klättermöjligheter.


800px-Striped_Possum_on_bananas_edited.jpg


Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Strimmiga_falangrar - 16/2 -11
http://en.wikipedia.org/wiki/Striped_Possum - 16/2 -11
http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=6793 - 16/2 -11

Bild:
http://en.wikipedia.org/wiki/Striped_Possum - 16/2 -11

 

 

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-02-16 23:43 #1 av: xjanniex

:) Tack för artikeln, det verkar som det är väldigt ovanliga som husdjur men de är väldigt fina. Fast tanken på att det skulle lukta skunk hemma är inte så lockande :P

Anmäl
2011-02-16 23:50 #2 av: MoaL

Bara trevligt. :)
Nej, det låter väl inte direkt mysigt, men jag tror inte att de gör det i onödan. Fast jag vet förstås inte. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-02-17 14:55 #3 av: Ypsilon1

Om man reser till Tjeckien (Den botaniska och zoologiska parken i Plzen) eller Ryssland (Djurparken i Moskva) kan man faktiskt se strimmiga falanger. det finns ett par i Moskva och 1 hane i Plzen.

 

Anmäl
2011-02-18 00:47 #4 av: Vosjes

Men gud så söta! De ser ut som sugar gliders ju Förvånad

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-02-18 01:00 #5 av: MoaL

#3 Väldigt intressant!

#4 Ja de är väldigt söta. ^^ Och de är hyfsat nära släkt med sugar gliders, det är väl därför de påminner om varandra utseendemässigt. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-01-26 15:20 #6 av: Mantissa

Tror de blir sämre husdjur än suggisarna om de av naturen är solitära. Men fina är de verkligen.

Anmäl
2012-01-29 00:21 #7 av: MoaL

#6 Tänkte du något särskilt då? Även guldhamstern är ett solitärlevande djur, och det är väl ett av de vanligaste smådjuren att hålla som husdjur. ;)

Sedan vet jag inte hur hanterbar det går att få en strimmig falanger, jag vet ingen som äger någon. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-01-29 18:02 #8 av: xjanniex

#7 det är möjligt att fallanger inte skulle knyta särskilt starka band till sin ägare eftersom de är solitära.. vilket inte en guldhamster heller gör.. sugar gliders skapar i bästa fall en stark relation till sin ägare, typ som en hund, medan en hamster är mer av ett titt-djur i min mening.
Men jag har ju ingen arfarenhet av fallanger så jag spekulerar bara, men det låter inte helt otroligt att en art som av naturen håller sig för sig själva inte heller knyter starka band till människor. :)

Anmäl
2012-01-30 08:17 #9 av: Ypsilon1

Den här diskussionen rör faktiskt ett ämne som börjat intresserar mig väldigt mycket, nämligen att även djur som liver solitära liv i det vilda visar sociala "färdigheter" i fångenskap. Igelkottar som bor tillsammans utan problem, opossumar som bygger starka band med ägaren och många andra exempel. Och även ett recent exempel från det vilda - bläckfiskarna i Capri området som börjat bli sociala.

dessutom, är man inte så säker på att strimmiga falanger är faktiskt solitära djur. Ett europeiskt projekt som påbörjats 1996 och involverade London Zoo, Berlin Zoo och Poznan Zoo visade att man kan hålla dem i par och även i mindre grupper.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.