Annons:
Etikettexotiskadjur
Läst 12164 ggr
Gittan
2014-12-17 18:17

Genetten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Förr i tiden fick människan hjälp av rovdjuren att hålla kontroll på gnagare, som alltid varit fiender till människan. Nu har människan förändrat denna balans genom att nästan utrotat rovdjuren.

För att ha kontroll över de skadliga gnagarna försökte människan göra gnagarätande djur till sina bundsförvanter. I Egypten som exempel tämjde man vildkatten - mössens värsta fiende. I Västeuropa använde man inte katter förrän under 800-talet. För 15-20 sekler sedan hade man på gårdarna i Europa två andra djur. I dag förföljs dessa bundsförvanter som skadedjur på många håll. hermelinen och genetten.

Genetten är lika vacker och smidig som katten och lätt att tämja, men katten tog över sedan och det berodde på, enligt forskarna, att genetten sprider mysklukt från analkörtlarna.

Genett

Nu ska vi presentera genetten, som även kallas ginstkatt. Den uppträder som en skugga. Den kommer fram i skymningen och försvinner i gryningen. Den fläckiga pälsen gör att den inte syns i trädkronorna. Den har stora mörka ögon och breda pupiller, som på de flesta nattrovdjur.

Det är ett långsträckt djur med lång svans. Kroppslängden är mellan 42 och 58 centimeter och svansen 39 till 53 centimeter lång. Genetten väger mellan ett och tre kilo. Pälsen är oftast grå eller beige med en svart mönstring.

Den håller till i täta snår och skog och kommer fram ur sitt tillhåll när det är mörkt.. En fantastisk egenskap hos genetten är att den ändrar sitt beteende inför olika situationer. Den kan smyga runt bland klipporna, hoppa från gren till gren, ligga och vänta på bytet eller hoppa iväg för att sedan stå stel som en staty.

Genetten har en rutt den vandrar och det är samma rutt hela tiden. Den lär sig sin rutt med hjälp av synen samt att den inpräntat intrycken som lukt-, känsel- och hörselsinnena förmedlar om varje steg den tar.

Bytet är oftast gnagare, men genetten tar även fåglar,  som de överraskar på deras nattplatser. De äter även grodor och insekter och gillar frukt. Enkelt sagt så äter genetten allt som kommer i dess väg.

Boplatsen ligger oftast mellan stenar, men bästa boplatsen är i ihåliga trädstammar. Där föder honan normalt två ungar. När fara hotar placerar hon sig i hålans mynning, reser borst, väser och bits åt alla håll för att försvara sina ungar. Dräktighetstiden är tio till elva veckor och ungarna föds oftast på våren.

Det finns omkring tio arter som lever i Afrika. En enda art förekommer även i södra Europa och på Arabiska halvön.

Foto 1: LA Dawson . This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license. Foto 2: Guérin NicolasThis file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Källa: Svenska Wikipedia 29 mars 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Hells Angel
2015-02-04 22:08
#1

Gud vad söt!😍

When life gives you lemons, freeze them and throw them at the ones who makes your life hard.

zickan
2015-02-05 00:47
#2

Visst är dom :-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: