Annons:
Etikettandra-djur
Läst 11622 ggr
TeeWeed
2014-05-11 00:14

Tapiren som husdjur?

Denna artikeln visar vad man behöver om man skall ha en tapir som husdjur. Det är ett djur som kräver stor plats, men också ett djur som har mycket att ge. Löpsedelsbild av: Torkjell Dyrdal

Centralamerikansk tapir - Foto: Torkjell Dyrdal

Generellt                                                                                   

Tapiren (Tapiridae, eller släkte; Tapirus), som är en släkting till hästen och noshörningen kan bli upptill 30 år. Med sin mankhöjd mellan 77- och 108 cm kan den väga upptill 250 kg! Som husdjur är tapiren mycket ovanlig, och tyvärr hotas alla 5 arter som finnas, av utrotning. Den femte arten blev upptäckt i 2013, detta var Dvärgtapiren, också känd som ”liten svart tapir” eller på latinsk ”Tapirus kabomani”. Dom andra arterna är Bergstapiren (Tapirus pinchaque), Schabraktapiren (Tapirus indicus) och den Centralamerikanska tapiren (Tapirus bairdii) och listas som starkt hotade, medans Låglandstapiren (Tapirus terrestris) listas som sårbar av UICN.

Föda                                                                                           

Tapiren är en växtätare och äter mat som löv, vattenväxter, frukt, knoppar och unga kvistar, ja helst mjuka växter. Den har en lång tunga som den använder för att skrälla löv från grenar. Har man en tapir hemma skall man fodra varierat och kopiera så gott som möjligt vad de äter i naturen.  Tapirerna kan även simma och dyka när de letar föda, och detta gör de helst på natten.

Ett ungdjur med sin mor - Foto: Eric Kilby http://www.flickr.com/photos/ekilby/9372535949/

Dräktighet, fortplantning och ungdjur                                     

Tapiren är en enstöring och honan och hanen träffas som oftast bara när det är tid för parning, När de träffas kan de vara aggressiva mot varandra, och deras lilla parningsträff är rätt så kort. Efter parning går honan dräktig mellan 390-410 dagar, alltså över ett år. Som regel födas bara ett ungdjur, men det kan komma tvillingar ibland. Alla ungdjuren, oavsett art, har brun päls med vita täckningar, dock är teckningarna olika från art till art. Denna färg försvinner med åldern när de är ett halvår ungefär och det är också på denna tiden att tapirmor slutar ge di, och jagar bort sina barn som sedan blir könsmogna när de är 3-4 år.

Utrymme                                                                                    

En tapir kräver mycket plats, och kraven i Sverige är:

Inne: 50kvm, 12kvm nattkvarter/stall

Utrymmet ska kunna delas och det skall vara utstyrd med golvvärme. Tapiren skall ha tillgång till egenstyrd dusch eller tillgång till att bada.

Ute: 500kvm med vindskydd och tät undervegetation eller liknande. Damm på 100kvm med 1,5m djup.

Text:  www.jordbruksverket.se/

                                                Tapiren och människan              

Line får vara djurskötare för en dag i Kristiansand Dyrepark, Norge - Foto: Frank Rove

I många år har människan jagat tapiren för köttet och hudens skull, samt förstörd deras revir och territorium, och detta, samt rovdjur som puma, björn, alligator, jaguar och stora ormar är orsaken till att tapiren dör ut. Det finns även indianstammar som inte jagar tapiren av religiösa skäl.  

Tapiren tycker om att bli kliad, och uppskattar människor när den väl är van. Blir de rädda så är första svaret att fly, fungerar inte detta så är sista utväg att bita. De är lugna och trevliga djur, men visar de antydning till att de är stressade eller ointresserade så skall man ha respekt för djuren och ta avstånd. Tid och tålamod är ens bästa vän. De kan även lära tricks, och detta rekommenderas i den grad att veterinärundersökningar blir enklare, såsom att kolla mun, lyfta ben, känna på kroppen bland annat. 

På dessa länkar kan du läsa mer om de specifika arterna:

- Låglandstapir 

- Schabraktapir

- Bergstapir

- Centralamerikansk tapir

- Dvärgtapir 

Centralamerikansk tapir - Foto: Torkjell Dyrdal

Källor

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tapirer

http://www.dyreparken.no/dyr/pattedyr/Tapirshabono/

www.jordbruksverket.se

Skrivit av Tina T. 2014-05-10

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Annons:
Gittan
2014-05-12 18:35
#1

Mycket bra artikel måste jag säga.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


TeeWeed
2014-05-13 11:46
#2

#1 Tack så mycket!:)

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

[mommo 12]
2014-07-12 14:34
#3

Det är ju lite synd om tapiren att ha den som husdjur. Men det är bättre än djurparker som bara har dem för pengarnas skull.

TeeWeed
2014-07-13 00:14
#4

#3 Det vill jag nog inte säga, dels för att de trivs som ensamma och dels för att de inte rör sig i större tärreng i det fria. De verkar också tycka om människokontakt. Och djurparker som har djur för pengarnas skuld är inget schysst, men nu har vi flera djurparker som kämpar hårt för att rädda djuren i det vilda med parningsprogram. Så länge man ger djur vad de behöver för att trivas i fångenskap så är det inte synd om de, jag räknar med att också du har djur? Varför är det synd om just tapiren? Men jag ser ditt poäng, djur skall inte utnyttjas! :)

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Vovisch nr2
2014-07-13 14:07
#5

Nejtack, ett sådant djur hör inte hemma som ett husdjur.

-Hälsning Jossan, medarbetare på bichon ifokus-

TeeWeed
2014-07-13 14:09
#6

#5 jag ser inte varför det inte skulle passa som husdjur?

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Annons:
[mommo 12]
2014-07-13 14:11
#7

De bor bättre i naturen.

Vovisch nr2
2014-07-13 14:27
#8

#6 Tvekar på att de trivs riktigt bra i en människomiljö. :)

-Hälsning Jossan, medarbetare på bichon ifokus-

TeeWeed
2014-07-13 17:47
#9

#7 Alla djur bor bättre i naturen. Vad får dig att mena att det är annorlunda med en tapir en andra djur? #8 Jag vet inte om du har läst artikeln men jag menar inte att man skall ha tapiren som om den vore en hund. Man skall, oavsett vad för djur man väljer att ha, skapa ett så naturligt miljö för de som möjligt. Och jag menar hellre inte att de behöver oss men de har absolut ingenting emot människor och våra händer som kan klia gott på ställen där de inte kommer åt själva. Jag har ingenting emot att ni kommer med eran synpunkter, men gärna förklara lite mer för jag fattar verkligen inte skillnaden på att ha till exempel hästar, geckos, hundar eller tapirer som keldjur så länge man ger de vad de behöver för att trivas :)

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

zickan
2014-07-15 12:04
#10

#5 Tror inget djur vi har som vanliga husdjur i dag, trivdes som husdjur i början. 
Sedan hurvida husdjur trivs eller inte är mycket upp till hemmen de bor i. Jag tror inte en innekatt trivs ensam hela dagarna när alla jobbar. 
Men ju mer behov djuren har, speciellt avancerade behov. Ger mer krav på ägare och hur de hålls. 

Kan tro att en taptir inte alls vore svårt att få och trivas i fångenskap om den fick sina behov tillgodosedda. Som gäller för alla djur.  Dock svårare att tillgodose den varianten av djur. Skulle lätt kuna tänka mig äga en om jag hade förutsättningarna för det. Det vill säga, stora utrymmen som kan anpassas till rätt miljö och bra veterinär som kan ge rätt vård vid behov. Men även tillgången på rätt mat skulle spela stor roll i om jag skulle vilja ha. Tycker det är svårt redan nu att bara hitta bra mat till mina illrar.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Ixectrona
2014-11-16 11:59
#11

Tapirer finns tyvärr inte i husdjurshandeln. Inte ens i USA, där några har allt möjligt hemma, finns tapirer i handeln. Så det är synd, jag hade gärna haft en tapir.

Man får ju ha noshörningar och elefanter som husdjur i Sverige, giftormar och krokodiler, arapapegojor och hägrar, så varför inte tapirer? Betydligt lättare än alla de andra skulle jag säga.

Upp till toppen
Annons: